bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to jest falafel? Falafel z ciecierzycy, bobu i soczewicy

Co to jest falafel? Falafel z ciecierzycy, bobu i soczewicy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 3 stycznia, 2025

Regionalna kuchnia krajów arabskich wyróżnia bogactwo różnorodnych, aromatycznych przypraw korzennych, a także przygotowywanie wyśmienitych potraw na bazie z pozoru prostych produktów, które w nowej formie zaskakują swoim wyjątkowym smakiem. Charakterystyczną potrawą krajów arabskich jest falafel, który obecnie przeżywa swoje pięć minut w polskiej kuchni wegańskiej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Falafel
  • Falafel – składniki
  • Falafel z soczewicy, bobu, fasoli
  • Jak zrobić falafel?

Falafel

Falafel to bardzo popularna potrawa krajów kuchni arabskiej, która zawitała w ostatnim czasie również w krajach europejskich. Z powodzeniem falafel można określić mianem „fastfooda” dla osób nie jadających mięsnych potraw, ponieważ stanowi on element tradycyjnego wegańskiego kebaba w picie lub tortilli. Czym więc jest falafel? Są to małe kulki lub „kotleciki” z odpowiednie przygotowanych nasion roślin strączkowych, które po nadaniu im odpowiedniego kształtu smażone są na głębokim tłuszczu. Tradycyjne falafel powinny być bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Falafel – składniki

Falafel to kulki o niepowtarzalnym, wyraźnym i ciekawym smaku, co zawdzięczają arabskiej kulturze. W oryginalnej wersji do przygotowania arabskich kotlecików wykorzystuje się ugotowane, rozdrobnione na w miarę gładką masę nasiona ciecierzycy bądź bobu. Kluczowe i najważniejsze są odpowiednio dobrane przyprawy w dużych ilościach, które nadają kotlecikom wyraźny, niepowtarzalny smak i aromat. Do falafelu dodaje się obowiązkowo cebulę, czosnek i posiekaną natkę z pietruszki oraz rozdrobnione liście kolendry. Bardzo ważny jest również charakterystyczny dla kuchni arabskiej kmin rzymski, ponadto mielone nasiona kolendry, sól, pieprz, kardamon, cynamon i chilli. Do obtoczenia gotowych kulek można wykorzystać nasiona sezamu lub dodać je do środka ciasta. Podprażone przed dodaniem wzbogacają niepowtarzalny smak falafelu.

Falafel z soczewicy, bobu, fasoli

Tradycja kuchni arabskiej mówi, że do przygotowania falafelu bazę powinny stanowić nasiona ciecierzycy lub bobu. Przygotowując jednak wspomnianą potrawę w domu, można pokusić się o wykorzystanie również innych nasion roślin strączkowych np. soczewicy lub fasoli w różnych barwnych odmianach. 

Jak zrobić falafel?

Do przygotowania domowych kotlecików falafel, które, co warto podkreślić, będą posiadały wyższą wartość odżywczą w porównaniu do kupionych na mieście, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 2 puszki konserwowej ciecierzycy lub 220 g suchej
  • 1 mała cebulka
  • 1–2 małe ząbki czosnku
  • ¼ pęczka kolendry
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • przyprawy po ½ łyżeczki każdej: kmin rzymski, mielone nasiona kolendry, sól, pieprz, chili, cynamon, kardamon
  • 3 łyżki sezamu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie bułka tarta, mąka lub sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: uprzednio namoczoną przez noc i ugotowaną do miękkości lub odsączoną z zalewy ciecierzycę blendujemy wraz z czosnkiem, surową cebulą, a następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekane liście kolendry i pietruszki, a także przyprawy, sodę oczyszczoną, sól i sezam. Masa powinna być mocno zbita, aby kotleciki nie rozpadały się. Miskę z masą przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut, aby przyprawy przegryzły się z ciecierzycą. W następnym kroku formujemy z masy małe kotleciki i obtaczamy w panierce, a następnie smażymy z obu stron na bardzo mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia skórki. Warto po usmażeniu układać kotleciki na ręczniku papierowym celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Jeśli zależy Ci na maksymalnym obniżeniu kaloryczności potrawy, z powodzeniem kotleciki możesz upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu w temperaturze 200 st przez ok. 5–8 minut z każdej strony. Kotlecik powinien być chrupiący z zewnątrz, natomiast miękki w środku. Falafel podajemy z plackiem tortilli, pitą i świeżymi warzywami, a także czosnkowym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Świetnie pasuje również humus i pasta tahini.

Falafel to znakomita wegańska potrawa nie tylko dla osób, które nie spożywają mięsa. To ciekawa i warta spróbowania potrawa, która pomoże wprowadzić do diety większą ilość nasion roślin strączkowych, które bogate są w błonnik pokarmowy, białko, a także wiele składników mineralnych.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Dieta wegańska

    Dieta wegańska Dieta wegetariańska przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.