Zioła prowansalskie – skład, właściwości. Do czego użyć ziół prowansalskich?
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Zioła prowansalskie, czyli popularna przyprawa, która nadaje potrawom aromatu i charakterystycznego smaku. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Prowansji położonej na południu Francji. Wykorzystywana do zup, sosów i potraw grillowych.
Zioła prowansalskie
Francuzi słyną z wyśmienitej kuchni łącząc świeże, wysokiej jakości produkty z przyprawami podkreślającymi smak potrawy. Zioła prowansalskie to jedna z przypraw, stosowana do przygotowywania mięs, ryb i warzyw, zapewniająca wiele korzyści zdrowotnych. Obecnie popularna na całym świecie. Doskonała, jako dodatek do dań tłustych, ciężkostrawnych, gdyż poprawia trawienie. Gotową mieszankę można kupić w każdym supermarkecie. Polecane jest również jej samodzielnie przygotowanie w domu, przez co, możemy dowolnie modyfikować jej smak, dodając więcej tych ziół, które bardziej nam smakują.
Zioła prowansalskie – skład
Zioła prowansalskie to mieszanka tymianku, bazylii, oregano, rozmarynu, szałwii lekarskiej, mięty, cząbru ogrodowego oraz majeranku, czyli ziół posiadających dużą ilość substancji czynnych, takich jak olejki lotne, gorycze i garbniki, dzięki czemu ich właściwości aromatyczne i smakowe są tak silne.
Do oryginalnych francuskich ziół prowansalskich dodaje się również odrobinę lawendy. Wzmacnia ona aromatyczny zapach kompozycji i podkreśla jej smak.
Zioła prowansalskie – właściwości
Każde z ziół wchodzących w skład mieszanki prowansalskiej ma swoje pozytywne znaczenie lecznicze. Lista dobroczynnych właściwości ziół jest naprawdę długa. Stanowią one źródło witamin, flawonoidów, garbników warunkujących ich działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Wspomagają wydzielanie enzymów trawiennych, przez co zioła prowansalskie przyspieszają metabolizm.
Rozmaryn zawarty w przyprawie to śródziemnomorskie zioło, które pomaga łagodzić ból mięśni, poprawia pamięć, wzmacnia układ odpornościowy, krążeniowy i wspomaga porost włosów. Cząber powszechnie stosowany w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych, w tym bólu głowy, kolki, kaszlu i zaburzeń żołądka, likwiduje nudności i usprawnia pracę układu pokarmowego. Tymianek natomiast obniża ciśnienie krwi, wykorzystywany w leczeniu astmy, ma działanie łagodzące i wykrztuśne, pobudza apetyt i poprawia nastrój. Dzięki bazylii, która zawiera przeciwutleniacze zioła mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie i niwelować obrzęki, zioło wykazuje również działanie przeciwdepresyjne i przeciwdziała zaburzeniom snu. Szałwia lekarska wykazuje szerokie właściwości bakteriobójcze. Często jest stosowana w zakażeniu błon śluzowych gardła, dziąseł. Leczy zapalenia i zmiany skórne.
Do czego użyć ziół prowansalskich?
Zioła prowansalskie stanowią uniwersalną przyprawę, którą można dodawać do wielu potraw, m.in. zup, potraw mięsnych oraz warzywnych. Bardzo często mieszanka stosowana jest również do sałatek, twarożków, potraw grillowych, ryb czy drobiu. Polecana szczególnie osobom z zaleceniami stosowania diety bez dodatku soli (np. u osób z nadciśnieniem), dzięki czemu można wydobyć smak potraw.
Składniki:
- Filet z kurczaka 1 szt.
- Słodka papryka (pół łyżeczki)
- Przyprawa do kurczaka (pół łyżeczki)
- Zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
- Pieprz (szczypta)
- Czosnek (2 ząbki)
- Olej rzepakowy 20g
- Żółtko jaja 1 szt.
- Jogurt grecki 150g
Wykonanie:
- Filet umyć, osuszyć, usunąć błonki, przekroić na pół.
- Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać, aby dokładnie były obtoczone w marynacie.
- Odstawić do lodówki na godzinę.
- Na rozgrzaną, teflonową patelnię wlać łyżeczkę oleju, ułożyć kawałki mięsa i smażyć na dużym ogniu aż mocno się przyrumienią.
- Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przykryć i dusić ok. 15 min.
- W osobnej misce wymieszać żółtko z jogurtem. Podlać mieszanką mięso i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż sos zgęstnieje (ok. 3 minut).
- Podawać z kaszą i surówką.
Zioła prowansalskie to mieszanka przypraw, które nie tylko wzbogacają smak przygotowywanych potraw, ale również wpływają korzystnie na zdrowie, dlatego też warto z nich korzystać.
Literatura:
- Felix Klein, Naomi J. Farren, Carlo Bozzetti, Kaspar R. Daellenbach, Dogushan Kilic, Nivedita K. Kumar, Simone M. Pieber,Jay G. Slowik, Rosemary N. Tuthill, Jacqueline F. Hamilton, Urs Baltensperger, André S. H. Prévôt, Imad El Haddad. Indoor terpene emissions from cooking with herbs and pepper and their secondary organic aerosol production potential. Sci Rep. 2016; 6: 36623.
- Fabio Firenzuoli, Luigi Gori. Herbal Medicine Today: Clinical and Research Issues. Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep; 4(Suppl 1): 37–40.
- Andrew Vickers, Catherine Zollman, Roberta Lee. Herbal medicine. West J Med. 2001 Aug; 175(2): 125–128.
Wypróbuje do sera białego.
Używam ziół prowansalskich do duszonych warzyw, bajka.
Cudowny wynalazek. Wszystko co najlepsze i prozdrowotne w jednym. Stąd takie dobre efekty diety śródziemnomorskiej.