bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

rozmaryn właściwości działanie skutki uboczne
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Powszechnie wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią cenne źródło nie tylko witamin i składników mineralnych, ale i substancji biologicznie czynnych o prozdrowotnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Niestety w dalszym ciągu, obserwuje się słabą znajomość substancji zawartych w ziołach dodawanych do potraw, a ich rolę ogranicza się jedynie do celów kulinarnych, czyli nadania smaku i aromatu daniom. Warto pamiętać, że magia ziół polega na ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rozmaryn lekarski
  • Rozmaryn w ciąży
  • Właściwości lecznicze rozmarynu
  • Herbata z rozmarynu

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn jest ciepłolubną rośliną, typową dla terenów krajów śródziemnomorskich oraz Morza Czarnego. Bez problemu możemy napotkać krzewinkę rozmarynu w eleganckiej Francji, słonecznych Włoszech, Grecji, Hiszpanii oraz Tunezji. Rozmaryn jest wiecznie zieloną rośliną o ciemnozielonych, długich i skórzastych liściach, które wyglądem przypominają długie igiełki drzew iglastych. Z punktu widzenia kulinarnego korzysta się ze świeżych lub suszonych liści, natomiast w kosmetyce oraz lecznictwie wykorzystywane są olejki i ekstrakty z rozmarynu.

Ważne

Rozmaryn w ciąży

W trakcie ciąży przyszłe mamy, powinny bacznie zwracać uwagę na to co znajduje się na ich talerzach. Bogaty w liczne składniki aktywne rozmaryn, niestety znajduje się na liście ziół zabronionych do spożywania w trakcie ciąży, gdyż może on powodować poronienie.

Właściwości lecznicze rozmarynu

Liście rozmarynu zawierają olejek eteryczny cyneol i borneol, karnozol oraz kwasy fenolowe (kwas rozmarynowy). Blumenthal i wsp. stwierdzili, że rozmaryn może być stosowany pomocniczo w leczeniu chorób serca, gdyż zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego oraz poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe zlokalizowane w okolicy tego narządu. Rozmaryn należy do roślin o silnych właściwościach przeciwutleniających, co oznacza, że zapobiega wytwarzaniu oraz neutralizuje już istniejące w organizmie wolne rodniki nadtlenkowe. Tawaha i wsp. po przebadaniu 51 roślin zielarskich pod kątem aktywności przeciwutleniającej oraz zawartości związków fenolowych (posiadają właściwości antyutleniające), rozmaryn umiejscowili na trzecim miejscu w swojej hierarchii. Potwierdzenia nie trzeba szukać daleko. W badaniach przeprowadzonych na szczurach, stwierdzono, że w grupie zwierząt, którym podawano ekstrakt z rozmarynu obniżone były parametry stresu oksydacyjnego w tkankach zwierząt, w porównaniu do grupy nie otrzymującej tego ekstraktu.

Rozmaryn posiada ponadto właściwości antymutagenne (ochraniające DNA), jednak nie do końca poznano ten proces. Prawdopodobnie działanie te zależne jest od potencjału antyoksydacyjnego i niszczenia wolnych rodników. Warto wspomnieć o przeciwzapalnym działaniu rozmarynu, które porównywalne jest w odpowiednich dawkach do działania syntetycznych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Działanie przeciwzapalne rozmarynu polega na hamowaniu szkodliwych i prozapalnych leukotrienów oraz ograniczaniu wytwarzania reaktywnych form tlenu. Działanie rozmarynu zbadano również pod kątem zapobiegania chorobom nowotworowym. Wyniki badań doświadczalnych na modelach komórkowych dostarczają informacji o działaniu antyproliferacyjnym ekstraktów rozmarynu w kierunku komórek białaczki oraz nowotworu gruczołu sutkowego.

Rozmaryn w medycynie ludowej stosowany był jako środek hipoglikemizujący u osób z cukrzycą, co potwierdzają badania naukowe. Obecnie stwierdzono również, że jego dodatek do potraw obniża wchłanianie węglowodanów z jelita cienkiego do krwi, co umacnia pozycję rozmarynu w diecie osób z cukrzycą. Rozmaryn działa ochronnie na wątrobę oraz łagodzi niestrawności i nieprzyjemne dolegliwości ze strony górnych odcinków przewodu pokarmowego, w tym wrzodów. Ma on również działanie przeciwbakteryjne w kierunku drobnoustrojów bytujących na żywności, dlatego chętnie dodaje się go do potraw by wydłużyć ich termin przydatności bez dodatku sztucznych konserwantów.

Herbata z rozmarynu

Przepis na herbatkę z rozmarynu nie jest skomplikowany. Wystarczy ok. 3–5 gałązek świeżego  rozmarynu umieścić w naczyniu i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć talerzykiem i zaczekać ok. 5 minut, by zioło miało możliwość się zaparzyć. Następnie studzimy napar i doprawiamy do smaku miodem. Minusem herbatki rozmarynowej jest jej intensywny ziołowy smak, dlatego polecam połączenie zioła z miodem, aby złagodzić jego intensywny aromat, dla niektórych nie do pokonania.

Liście rozmarynu nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas długotrwałego gotowania. Herbatkę z rozmarynu poleca się szczególnie osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, w celach łagodzenia niestrawności. Wysoka wartość antyoksydacyjna rozmarynu, stawia go również na czele ziół zalecanych dla pięknej cery, zapobiegania zmarszczek oraz wzmacniania struktury włosów.

Rozmaryn osobiście kojarzy mi się z potrawami rybnymi, do których najczęściej go dodaję. Chętnie wykorzystuję go również do potraw mięsnych, przygotowywanych szczególnie z wieprzowiny oraz wołowiny. Dobrze komponuje się on z owocami dodawanymi do mięsa.  Ponadto sprawdza się w mieszankach ziołowych do marynowania dużych porcji mięsa oraz do pieczonych ziemniaków.

 

Literatura:

  1. Sacchetti G, Maietti S, Muzzoli M i wsp. Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods. Food Chem 2005; 91:621-32.
  2. Hać-Szymańczuk E., Roman J., Bednarczyk K.: Badanie aktywności przeciwbakteryjnej rozmarynu lekarskiego. Nauka Przyroda Technologie, 2009, 3, 4, str. 1-9.
  3. Blumenthal M, Goldberg A, Brinckann J. Herbal Medicine. Expanded Commission E Monographs. Rosemary leaf.1st ed. American Botanical Council. Newton 2000:326-9.
  4. Tawaha K, Alali FQ, Gharaibeh M i wsp. Antioxidant activity and total phenolic content of selected Jordanian plant species. Food Chem 2007; 104:1372-78.
  5. Kowalska K. i Olejnik A.: Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym. Postępy fitoterapii 2010, 2, str 114-122.
  6. Bazylko A.: Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowaniu w trakcie ciąży i przygotowania do porodu. Terapia i Leki 2010, 66, 7, str. 478-483.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
olej z oregano właściwości
Oleje i tłuszcze

Olejek z oregano – zastosowanie,…

Słysząc nazwę oregano części z nas z pewnością przyjdzie na myśl pizza lub inne włoskie danie. Nic dziwnego – ziele oregano jest powszechnie stosowaną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. W ostatnim… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Medycyna naturalna

    Antyoksydanty herbata przyprawy Zioła na układ pokarmowy
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    herbata

    Ziołowe herbaty na upały

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    herbata

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.