Lubczyk – działanie, zastosowanie przyprawy. Czy lubczyk jest afrodyzjakiem?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Lubczyk – członek rodziny pietruszki o silnym aromatycznym zapachu i charakterystycznym smaku. Szeroko wykorzystywany jako roślina lecznicza w XIV wieku. Obecnie stosowany w Europie i południowo-zachodniej Azji. Wspiera zdrowie nerek, zwiększa odporność i pomaga w okresie menstruacji.
Lubczyk
W zależności od przeznaczenia, lubczyk można stosować w sałatkach, zupach i bulionach, jako przyprawę, ale również, jako składnik aromatyzujący w napojach i alkoholu. Wysoka zawartość kumaryny, limonenu, kamfory i eugenoli przyczynia się do jego imponujących korzyści zdrowotnych. Bogaty w witaminy z grupy B, i witaminę C dodaje energii, wspomaga zdrowie skóry i układu odpornościowego.
Działanie lubczyku
Działa antyalergicznie
Wiele korzyści zdrowotnych płynących z lubczyka odnosi się do jego przeciwzapalnej i kojącej natury. Zawiera on znaczne ilości kwercetyny, która jest naturalnym inhibitorem histamin. Zmniejsza, zatem reakcję alergiczną organizmu, eliminując m.in. swędzenie oczu i katar.
Badania z udziałem limonenu wykazały, że działa kojąco na całe ciało, chociaż zostało to szczególnie zauważone, aby pomóc zmniejszyć problemy związane z zapaleniem okrężnicy.
Poprawia wygląd skóry
Kojące właściwości lubczyku mają również zastosowanie na skórze. Jego liście nakładane bezpośrednio na ciało lub maść, może być skuteczne w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku, prowadząc do gładszej, lepiej wyglądającej skóry. Znajdujące się w nim antyoksydanty mogą również pomóc w zapobieganiu zmarszczkom, poprawiając jej koloryt i wygląd.
Zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych
Lubczyk jest środkiem moczopędnym, pobudza oddawanie moczu bez utraty elektrolitów. Opróżniając układ moczowy zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Działa antybakteryjne
Badania wykazały, że lubczyk ma znaczący wpływ na różne drobnoustroje i obce czynniki, które mogą powodować choroby. Chociaż badania wciąż trwają, wykazały związek między spożyciem lubczyku, a redukcją E. coli, Salmonelli i H. pylori. Podsumowując lubczyk może zatem zmniejszać ryzyko powstawania wrzodów żołądka oraz zatruć pokarmowych.
Pomocny w okresie menstruacji
Lubczyk zapewnia złagodzenie dyskomfortu menstruacyjnego, łagodząc wiele najcięższych jej skutków ubocznych, w tym skurcze i wzdęcia. Jego wysoka gęstość składników odżywczych sprawia, że wspiera on również dobre samopoczucie podczas menstruacji.
Wsparcie dla płuc
Tradycyjna medycyna wykorzystuje lubczyk, aby rozluźnić flegmę w płucach, co z kolei poprawia przepływ powietrza, oddychanie i przyjmowanie tlenu. W jednym z badań, wykazano, że eukaliptol (środek kojący) w lubczyku, zmniejszał podrażnienie płuc, dając znaczące, pozytywne wyniki w ciągu czterech dni.
Lubczyk – przyprawa
Lubczyk może być dodatkiem do ulubionych przepisów, dodając smaku i zwiększając wartość odżywczą posiłku. Jego liście wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera, są często używane, jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych i piklów. Wyciąg z lubczyku to główny składnik popularnej przyprawy „maggi”. We Włoszech wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych.
Można go używać, jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku, jednak ze względu na jego intensywny zapach stosuje się go w umiarkowanej ilości. Suszone liście lubczyku najlepiej przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo szybko wietrzeją.
Jego nasionami posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do pieczywa, ciasteczek i herbatników. Łodygi są krojone i wykorzystane, jako przyprawa do sosów i gulaszów.
Lubczyk – afrodyzjak
Lubczyk to nie tylko przyprawa, to również afrodyzjak o wielkiej mocy. Kiedyś stosowany, jako składnik miłosnych wywarów, przywracający siły witalne i zwiększający potencję oraz libido, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Kwiaty, liście, łodyga oraz korzenie lubczyku zawierają wiele substancji, do których należą między innymi olejki eteryczne (w tym kwas octowy i kwas walerianowy), żywice oraz kumaryny. Działanie tych ostatnich polega na rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co ma znaczenie w osiągnięciu stanu pobudzenia.
Lubczyk to bezpieczne i naturalne zioło, które świetnie sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i pomoc w schorzeniach m.in. układu pokarmowego oraz moczowego. Ze względu na jego działanie rozkurczowe unikać powinny go kobiety w ciąży.
Literatura:
- Juergens UR1, St?ber M, Schmidt-Schilling L, Kleuver T, Vetter H. Antiinflammatory effects of euclyptol (1.8-cineole) in bronchial asthma: inhibition of arachidonic acid metabolism in human blood monocytes ex vivo. Eur J Med Res. 1998 Sep 17;3(9):407-12.
- d’Alessio PA1, Ostan R, Bisson JF, Schulzke JD, Ursini MV, B?n? MC. Oral administration of d-limonene controls inflammation in rat colitis and displays anti-inflammatory properties as diet supplementation in humans. Life Sci. 2013 Jul 10;92(24-26):1151-6. doi: 10.1016/j.lfs.2013.04.013.
- Garvey MI1, Rahman MM, Gibbons S, Piddock LJ. Medicinal plant extracts with efflux inhibitory activity against Gram-negative bacteria. Int J Antimicrob Agents. 2011 Feb;37(2):145-51. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2010.10.027.
- Chirumbolo S. The role of quercetin, flavonols and flavones in modulating inflammatory cell function.Inflamm Allergy Drug Targets. 2010 Sep;9(4):263-85.
- Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. PLoS One. 2012;7(3):e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805.
- Ain Raal ,Elmar Arak, Anne Orav,Tiiu Kailas &Mati Müürisepp, Composition of the Essential Oil of Levisticum officinale W.D.J. Koch from Some European Countries[dostęp on-line] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2008.9700022
- Zs. Szebeni-Galambosi, ,B. Galambosi &Y. Holm, Growth, Yield and Essential Oil of Lovage Grown in Finland, [dostęp on-line] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.1992.9698088
- R.M. Perez G., Anti-Inflammatory Activity of Compounds Isolated from Plants, [dostęp on-line] https://www.hindawi.com/journals/tswj/2001/731956/abs/
- Mohammad Asif, Pharmacological activities and phytochemistry of various plant containing coumarin
derivatives , Current Science Perspectives 1(3) (2015) 77-90, [dostęp on-line] http://bosaljournals.com/csp/images/pdffiles/11CSP.pdf - http://link.springer.com/article/10.1007/s10600-013-0777-8
- http://link.springer.com/article/10.1007/s00345-002-0293-0
- http://link.springer.com/article/10.1007/s13749-012-0004-4
- http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-57840-3_9?LI=true
- Motoo Kikuchi, Kentaro Matsuura, Yoshifuji Matsumoto, Toshiaki Inagaki, Ryuzo Ueda, Bibliographical investigation of complementary alternative medicines for osteoarthritis and rheumatoid arthritis, [dostęp on-line] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1447-0594.2008.00503.x/abstract
- Wendell Combest, Marian Newton, Austin Combest, June Hannay, Effects of Herbal Supplements
On the Kidney, [dostęp on-line] https://www.suna.org/download/members/unjarticles/2005/05oct/381.pdf