Zielona herbata – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak parzyć zieloną herbatę?
Aktualizacja: 14 czerwca, 2022
Zielona herbata, nie bez powodu cieszy się uznaniem od tysięcy lat. Jej właściwości powodują, że uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Sprawdź jakie korzyści niesie z sobą picie zielonej herbaty!
Zielona herbata jest napojem pochodzącym z Chin, przyrządzanym na bazie liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Obecnie napój cieszy się dużą popularnością na całym świecie, a to za sprawą jej właściwości prozdrowotnych. Napar szczególnie popularny jest w kręgu osób borykających się z problemem nadmiaru masy ciała. Właściwości napoju wykazują pomocne działanie w normalizacji masy ciała.
Właściwości zielonej herbaty
Prozdrowotne działanie liści zielonej herbaty wynika z zawartości polifenoli, głównie flawonoli, które powszechnie znane są jako katechiny. Związki te stanowią silne antyoksydanty, nazywane także zamiataczami wolnych rodników. Działają one ochronnie na komórki organizmu ludzkiego, zapobiegając ich niszczeniu. Wolne rodniki w głównej mierze odpowiadają za procesy starzenia i rozwój niektórych chorób. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG), stanowiący organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów. To właśnie on odpowiada za prozdrowotne działanie zielonej herbaty i jej efekt przeciwnowotworowy. W świetle badań, osoby spożywające zieloną herbatę są mniej narożne na niektóre typy nowotworów.
Ważnym elementem, z grupy korzystnych efektów działania zielonej herbaty, jest ochrona układu nerwowego w starszym wieku, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Katechiny zielonej herbaty ograniczają wzrost niektórych bakterii, dlatego regularne spożywanie tego napoju może okazać się pomocne w zwalczaniu problemu nieświeżego oddechu. Badania wskazują też na zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 wśród osób spożywających zieloną herbatę. Dzieje się tak za sprawą polepszenia insulinowrażliwości oraz zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Miłośnicy zielonego napoju są także mniej narażeni na choroby układu krążenia, dzięki zmniejszaniu poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.
Poza związkami o działaniu antyoksydacyjnym, zielona herbata posiada w swoim składzie także kofeinę, znaną ze swoich właściwości stymulujących. Faktem jest, że zawartość samej kofeiny w zielonej herbacie jest dużo mniejsza niż w kawie, lecz wystarczająca, aby obserwować pozytywny efekt w postaci polepszenia funkcjonowania naszego mózgu.
Zielona herbata w ciąży
Ciąża dla niektórych wiąże się z wprowadzeniem zmian w dotychczasowym jadłospisie. Dla miłośniczek kawy i napojów energetycznych, zielona herbata może okazać się doskonałym zamiennikiem, jednak też powinna być spożywana z umiarem, co oznacza około 2 filiżanek w ciągu dnia. Kluczowym elementem jest tutaj kofeina, której spożycie w okresie trwania ciąży powinno ulec ograniczeniu i nie przekraczać 200 mg kofeiny dziennie.
Zielona herbata a odchudzanie
Analizując rynek suplementów przeznaczonych dla osób chcących zredukować nadmierną masę ciała, w składzie takich preparatów bardzo często uwzględniany jest ekstrakt z zielonej herbaty. Zastosowanie zielonej herbaty w celu redukcji masy ciała nie jest przypadkowe, ponieważ jak pokazują badania, jej składniki przyczyniają się do zwiększenia przemiany materii, a także przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że zielona herbata może stanowić dodatek do procesu odchudzania, a sama w sobie nie zapewni spektakularnego efektu. Należy zaznaczyć, że niektóre badania nie wykazują znaczącego wpływu na poziom metabolizmu, dlatego podstawę powinna stanowić odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.
Zielona herbata – parzenie
Aby zachować jak najwięcej korzystnych właściwości zielonej herbaty, a także jej walorów smakowych, ważnym elementem jest sam proces jej przygotowania. Na filiżankę napoju, wystarczy 1 łyżeczka liści. Temperatura parzenia zależy od rodzaju zielonej herbaty i waha się w przedziale od 60 do 90 stopni Celsjusza. Istotny jest też czas parzenia, który powinien wynosić od 1 do 3 minut. Zbyt długi może być przyczyną charakterystycznej goryczy, jednak im dłużej będziemy parzyć nasz napój, tym więcej korzystnych związków będzie w naszym napoju. Czas parzenia zależny jest także od stopnia rozdrobnienia liści, dlatego drobne listki parzymy krócej. Możliwe jest też kilkukrotne parzenie tym samych liści herbaty, dzięki czemu uzyskamy różny stopień aromatu.
Przeczytaj też:
- Herbata Pu erh – właściwości i skutki uboczne. Czerwona herbata na odchudzanie
- Ile kalorii dziennie wypijamy? Kawa i herbata
Szeroki wachlarz prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty daje nam możliwość dbania o zdrowie każdego dnia, jednocześnie ciesząc się doskonałym smakiem napoju. Przygotowany napar może być spożywany jako ciepły napój, a po schłodzeniu jako baza do koktajli. Łatwość przygotowania i przyjemny smak sprawiają, że z łatwością możemy włączyć ten napój do naszego codziennego jadłospisu.
Literatura:
- Serafini M , Ghiselli A , Ferro-Luzzi A, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European Journal of Clinical Nutrition. 1996, 50(1):28-32.
- Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70.
- Dulloo AG1, Duret C, Rohrer D, Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.
- Terry D. Oberley. Oxidative Damage and Cancer. Am J Pathol. 2002 Feb; 160(2): 403–408.
- Weinreb O, Mandel S, Amit T. Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. J Nutr Biochem. 2004 Sep;15(9):506-16
- http://www.pap.pl/aktualnosci/zdrowie/news,1438350,skladnik-zielonej-herbaty-moze-zapobiegac-zawalom-i-udarom.html