Tabletki, proszek czy herbata? Pod jaką postacią spożywać guaranę?

Co najlepiej pobudza? Większości z nas odpowiedź nasuwa się sama – kawa! Ten aromatyczny napój zawiera kofeinę, która pobudza do działania, a także przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami. Co jednak możemy zrobić, gdy nie odpowiada nam smak bądź zapach kawy? Z pomocą przychodzi nam guarana.
Co to jest guarana?
Guarana (łac. Paullinia cupana) to roślina rosnąca na terenie dorzecza Amazonii. Jej stymulujące i lecznicze właściwości są od wieków wykorzystywane przez ludność zamieszkującą ten obszar. Pierwsze wzmianki o guaranie pochodzą z 1669 roku. Wtedy to jezuicki misjonarz João Felipe Bettendorf zaobserwował, że Indianie z plemienia Sateré – Mawé spożywają napój mający nie tylko pobudzające, ale i terapeutyczne działanie: pomagał w walce z bólem głowy, gorączką a także skurczami.
Nasiona guarany zawierają średnio dwa razy więcej kofeiny od ziaren kawy. Oprócz kofeiny guarana zawiera też teobrominę i teofilinę, które wzmacniają jej działanie. Guaranę można przyjmować w postaci tabletek, proszku a także w formie herbatki do picia. Każdy może znaleźć wariant dla siebie.
Guarana w tabletkach
To szybki sposób na dostarczenie sobie wysokiej dawki kofeiny. Jest to najbardziej przystępna forma w jakiej występuje guarana. Tabletki których jest podstawowym składnikiem, zawierają ją w ilości około 250 – 500 mg. Dawkowanie zależy od ilości ekstraktu guarany w tabletce. Na rynku istnieją też produkty o znacznie mniejszej jej zawartości, w przypadku, gdy jest elementem uzupełniającym inną substancję (np. wyciąg z jagód acai) lub jest jednym ze składników mieszanki – może występować razem z ekstraktem z zielonej herbaty, chromem, jodem, kwasami tłuszczowymi (Omega 6 i Omega 9), witaminami, a także l-karnityną, znaną ze swych właściwości przyspieszających odchudzanie. Ceny tego typu produktów zaczynają się już od około 25 zł, najczęściej jednak można je spotkać w zakresie cenowym 40 – 60 zł.
Guarana w proszku
Powstaje z wysuszonych, a następnie pokruszonych nasion. Proszek należy dobrze wymieszać z wodą, ponieważ słabo się w niej rozpuszcza. Jest to najlepsze wyjście dla osób, którym zależy na guaranie w najczystszej postaci, bez żadnych dodatków. Dzięki temu sami możemy decydować z czym ją połączyć. Guarana ma cierpki smak, więc można dodać ją do soku, jogurtu czy koktajli, dzięki czemu jej aromat nie będzie tak wyczuwalny. Za 100 g guarany w proszku zapłacimy około 15 – 60 zł, droższa opcja wynika często z posiadanych przez produkt certyfikatów.
Herbata z guaraną
Guaranę można także przygotować w postaci naparu do picia. Jej nasiona dodawane są do herbaty bazowej (czarnej, białej, zielonej – np. Sencha, Pu – Erh, Yerba Mate). W skład suszu wchodzą też często inne składniki, takie jak żurawina, płatki słonecznika czy kwiat granatu. Tego typu mieszanki zawierają stosunkowo niewiele guarany (około 2 – 3%), jednak ich działanie polega na uzupełnianiu się właściwości wszystkich składników. Zaletą takich naparów jest na pewno ich smak i zapach, który można dobrać według własnych preferencji. W zależności od rodzaju herbaty bazowej i dodatków, koszt takich mieszanek wynosi około 10 – 20 zł za 100 g.
Guarana zyskuje coraz większą popularność. Z jej właściwości korzystają nie tylko osoby z nadwagą, ale też ci, którzy chcą zwiększyć efekty ćwiczeń na siłowni – guarana zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, redukuje zmęczenie podczas wysiłku. Wykazano jej antybakteryjne, przeciwbiegunkowe i łagodne antydepresyjne właściwości.
Preparatów zawierających guaranę, ze względów na wysoką zawartość kofeiny nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby cierpiące na nadciśnienie. Należy uważać na przyjmowaną jej ilość, gdyż możliwe jest zatrucie się nią.
W sprzedaży oferowane są preparaty zawierające guaranę w różnej postaci, o różnym jej stężeniu w produkcie i cenach zaczynających się już od kilkunastu złotych. Warto wzbogacić o nią swoją dietę – odpowiednio dawkowana może poprawić nasze zdrowie i samopoczucie.
Piśmiennictwo
- Burke L. M., Stear S. J., Lobb A., Ellison M., Castelli L. M. (2011) A-Z of nutritional supplements: dietary supplements, sports nutrition foods and ergogenic aids for health and performance – Part 19; Br J Sports Med. 45: 456-458
- Nehlig A., Daval J.-L., Debry G. (1992) Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects; Brain Research Reviews 2: 139-170
- Schimpl F. C., Ferreira da Silva J., Carvalho Gonçalves J. F., Mazzafera P. (2013) Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon; Journal of Pharmacology 150: 14-31
- Kennedy D. O., Haskell C. F., Robertson B. Reay J., Brewster-Maund C., Luedemann J., Maggini S., Ruf M., Zangara A., Scholey A. B. (2008) Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana); Appetite 50: 506-513
- Pechlivanova D. M., Tchekalarova J. D., Alova L. H., Petkov V. V., Nikolov R. P., Yakimova K. S. (2012) Effect of long-term caffeine administration on depressive-like behavior in rats exposed to chronic unpredictable stress; Behavioural Pharmacology 4: 339-347
Obecnie kawa ma opinię dość dyskusyjnego napoju, który zdobył swoich zwolenników, dzięki smakowi i właściwościom pobudzającym. Jaka jest prawda? czytaj więcej
Każdy z nas najczęściej sięga po kawę rozpuszczalną czy też mieloną, którą mieszamy z cukrem i mlekiem. Jednak spora liczba osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że na rynku znajduje się kawa znacznie zdrowsza, która opóźnia procesy starzenia oraz wspomaga odchudzanie. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !