Czosnek – odstrasza wampiry, ale ludzi nie powinien …
Aktualizacja: 26 marca, 2024
O tym, że czosnek nadaje aromatu i smaku naszym potrawom wie każdy. Większość słyszała również o jego prozdrowotnych właściwościach. Co takiego w sobie kryje? Co sprawia, że posiada tak dobroczynny wpływ na nasz organizm?
Do celów leczniczych wykorzystywany był już przez nasze babcie. Dodawano go do zup, warzyw czy potraw mięsnych. Mimo, iż znano jego wkład w nasze zdrowie, nie do końca było wiadomo co takiego w sobie ma, że nie mogą się mu oprzeć nawet wampiry…
Czosnek – witaminy i minerały
Czosnek zawiera ponad 200 różnych biologicznie aktywnych substancji – witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów. Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym. Ponadto zawiera także witaminy B1, B2, PP, C oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor oraz magnez.
Właściwości czosnku
Czosnek ma zdolność do odbudowywania flory bakteryjnej, stąd zaleca się stosowanie go po przebytej kuracji antybiotykowej lub w przypadku pasożytów układu pokarmowego. Wspomaga także wydzielanie insuliny skutecznie obniżając poziom cukru we krwi, co czyni go cennym szczególnie dla cukrzyków. Ale to nie wszystko. Dzięki zawartych w nim składnikom zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz pobudza wydzielanie soku trawiennego w żołądku przyspieszając nasz metabolizm. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
W niedomaganiach przewodu pokarmowego wspomaga leczenie biegunek, nieżytu żołądka i jelit, w zapaleniu okrężnicy, w zatruciach pokarmowych. Stymuluje pocenie się i doskonale oczyszcza organizm przez układ oddechowy i skórę.
Pochwalić się również może swoim dobroczynnym wpływem na układ krążenia, a wszystko dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu. Rozpuszcza złogi blokujące przepływ krwi w tętnicach oraz ogranicza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych.
W jakiej postaci?
Chociaż najczęściej używa się go do potraw gotowanych lub pieczonych, najlepiej spożywać go w postaci surowej. Mimo, iż apteki zasypują nas różnego rodzaju suplementami, w składzie których możemy znaleźć czosnek, niestety nie są one tak skuteczne jak świeża roślina. Bowiem proces suszenia, czy kruszenia pozbawia go skutecznie większości cennych wartości odżywczych. Nie mówiąc już o utracie tego cudownego, intensywnego aromatu.