Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Syrop z agawy staje się coraz bardziej popularny na naszym rynku. Uważa się, że może on być spokojnie stosowany w trakcie odchudzania. Ile jest w tym prawdy? Lektura poniższego artykułu może pomóc Wam ustosunkować się do tej opinii.
Agawa
Agawa (Agave L.) to roślina należąca do rodziny agawowatych. Liczy ponad sto gatunków i można ją spotkać dziko rosnącą w rejonach od południowej części USA do części północnej Ameryki Południowej. Jest sukulentem, jej liście są grube i mięsiste, zakończone ostrymi kolcami. Okres jej kwitnienia przypada tylko raz w życiu, zwykle w wieku 5–15 lat, chociaż istnieją też gatunki, które zakwitają w wieku 100 lat. Tworzą wtedy pojedynczy pęd kwiatowy z gigantyczną liczbą kwiatostanów (nawet do kilkunastu tysięcy). W krajach o cieplejszym klimacie sadzi się ją w celach ozdobnych, m.in. w parkach, ogrodach, natomiast w chłodniejszych państwach wykorzystuje się ją jako rośliny pokojowe. Ponadto jest wykorzystywana do produkcji alkoholi (tequila, pulque, mezcal) i syropu. Niektóre z jej gatunków wykazują właściwości lecznicze.
Syrop z agawy
Syrop (nektar) z agawy jest produkowany w Meksyku z niektórych gatunków tej rośliny, przede wszystkim Agave salmiana i Agave tequilana. Pozyskuje się go przez wyciśnięcie soku z rdzenia, który jest następnie filtrowany i podgrzewany w celu przeprowadzenia hydrolizy węglowodanów złożonych w cukry proste, głównie fruktozę. Powstały syrop charakteryzuje się trzykrotnie słodszym smakiem niż cukier, ciut mniejszą gęstością niż miód oraz niskim indeksem (IG) i ładunkiem glikemicznym (ŁG). Składa się głównie z fruktozy (w zależności od źródeł w 56–92 %) oraz glukozy (8–20 %). Ponadto zawiera pewne ilości wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Stosowany jest przede wszystkim jako zamiennik cukru lub miodu w kuchni.
Właściwości syropu z agawy
Syrop z agawy jest gęsty i posiada złocisto-brązową barwę. Przypomina trochę płynny miód. Im ma ciemniejszy kolor, tym bardziej wyczuwalny jest posmak karmelowy w potrawach, do których zostanie dodany. Jego IG wynosi 15–30 i zależy od ilości fruktozy w nim zawartej. Im więcej tego cukru prostego w składzie, tym niższy indeks glikemiczny. W związku z tym poleca się go diabetykom, gdyż zapobiega on szybkiemu wyrzutowi insuliny do krwi. Istnieją jednak opinie, że syrop z agawy jest zwyczajnym syropem glukozowo-fruktozowym o ładniejszej nazwie. Sceptycy zwracają uwagę, że nadmiar fruktozy w diecie może wywoływać zespół złego wchłaniania tego monocukru, powodować odkładanie kwasu moczanowego, a w konsekwencji przyczyniać się, m.in. do zwiększenia ryzyka dny moczanowej, kamicy nerkowej, zapalenia stawów.
Syrop z agawy a odchudzanie
Dzięki niskiemu IG i ŁG oraz 25 % mniejszej kaloryczności od zwykłego cukru, syrop z agawy może stanowić dobrą alternatywę dla słodkości w czasie redukcji masy ciała. Poza tym jest bardziej słodki niż cukier, więc zużyje się go mniej i w konsekwencji pomniejszy wartość energetyczną nawet o połowę w porównaniu z użyciem jego kryształowego odpowiednika. Agawa to także źródło inuliny, która jest jednym z rodzajów błonnika i naturalnym prebiotykiem. W związku z tym wpływa na szybsze odczuwanie sytości, zapobiega zaparciom i pobudza procesy przemiany materii. Sceptycy twierdzą jednak, że fruktoza zawarta w syropie zaburza produkcję leptyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za prawidłowe odczuwanie głodu i sytości i zamiast hamować pobudza głód jeszcze bardziej.
Syrop z agawy posiada swoich zwolenników i przeciwników. Na pewno można go nazwać dobrym zamiennikiem cukru, który dzięki swojemu składowi pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać z jego ilością w codziennej diecie, gdyż negatywnych skutków spożycia nadmiaru fruktozy jest bardzo wiele. Oczywiście między polaniem potrawy syropem z agawy a wypiciem całej butelki jest ogromna różnica, więc nie należy się go bać. Spożywanie tego produktu w rozsądnych ilościach nie spowoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne. czytaj więcej
Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie. czytaj więcej
Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !