bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

Syrop z agawy – słodki sposób na odchudzanie

syrop z agawy właściwości zastosowanie wpływ na dochudzanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Syrop z agawy staje się coraz bardziej popularny na naszym rynku. Uważa się, że może on być spokojnie stosowany w trakcie odchudzania. Ile jest w tym prawdy? Lektura poniższego artykułu może pomóc Wam ustosunkować się do tej opinii.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Agawa
  • Syrop z agawy
  • Właściwości syropu z agawy
  • Syrop z agawy a odchudzanie

Agawa

Agawa (Agave L.) to roślina należąca do rodziny agawowatych. Liczy ponad sto gatunków i można ją spotkać dziko rosnącą w rejonach od południowej części USA do części północnej Ameryki Południowej. Jest sukulentem, jej liście są grube i mięsiste, zakończone ostrymi kolcami. Okres jej kwitnienia przypada tylko raz w życiu, zwykle w wieku 5–15 lat, chociaż istnieją też gatunki, które zakwitają w wieku 100 lat. Tworzą wtedy pojedynczy pęd kwiatowy z gigantyczną liczbą kwiatostanów (nawet do kilkunastu tysięcy). W krajach o cieplejszym klimacie sadzi się ją w celach ozdobnych, m.in. w parkach, ogrodach, natomiast w chłodniejszych państwach wykorzystuje się ją jako rośliny pokojowe. Ponadto jest wykorzystywana do produkcji alkoholi (tequila, pulque, mezcal) i syropu. Niektóre z jej gatunków wykazują właściwości lecznicze.

Syrop z agawy

Syrop (nektar) z agawy jest produkowany w Meksyku z niektórych gatunków tej rośliny, przede wszystkim Agave salmiana i Agave tequilana. Pozyskuje się go przez wyciśnięcie soku z rdzenia, który jest następnie filtrowany i podgrzewany w celu przeprowadzenia hydrolizy węglowodanów złożonych w cukry proste, głównie fruktozę. Powstały syrop charakteryzuje się trzykrotnie słodszym smakiem niż cukier, ciut mniejszą gęstością niż miód oraz niskim indeksem (IG) i ładunkiem glikemicznym (ŁG). Składa się głównie z fruktozy (w zależności od źródeł w 56–92 %) oraz glukozy (8–20 %). Ponadto zawiera pewne ilości wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Stosowany jest przede wszystkim jako zamiennik cukru lub miodu w kuchni.

Właściwości syropu z agawy

Syrop z agawy jest gęsty i posiada złocisto-brązową barwę. Przypomina trochę płynny miód. Im ma ciemniejszy kolor, tym bardziej wyczuwalny jest posmak karmelowy w potrawach, do których zostanie dodany. Jego IG wynosi 15–30 i zależy od ilości fruktozy w nim zawartej. Im więcej tego cukru prostego w składzie, tym niższy indeks glikemiczny. W związku z tym poleca się go diabetykom, gdyż zapobiega on szybkiemu wyrzutowi insuliny do krwi. Istnieją jednak opinie, że syrop z agawy jest zwyczajnym syropem glukozowo-fruktozowym o ładniejszej nazwie. Sceptycy zwracają uwagę, że nadmiar fruktozy w diecie może wywoływać zespół złego wchłaniania tego monocukru, powodować odkładanie kwasu moczanowego, a w konsekwencji przyczyniać się, m.in. do zwiększenia ryzyka dny moczanowej, kamicy nerkowej, zapalenia stawów.

Syrop z agawy a odchudzanie

Dzięki niskiemu IG i ŁG oraz 25 % mniejszej kaloryczności od zwykłego cukru, syrop z agawy może stanowić dobrą alternatywę dla słodkości w czasie redukcji masy ciała. Poza tym jest bardziej słodki niż cukier, więc zużyje się go mniej i w konsekwencji pomniejszy wartość energetyczną nawet o połowę w porównaniu z użyciem jego kryształowego odpowiednika. Agawa to także źródło inuliny, która jest jednym z rodzajów błonnika i naturalnym prebiotykiem. W związku z tym wpływa na szybsze odczuwanie sytości, zapobiega zaparciom i pobudza procesy przemiany materii. Sceptycy twierdzą jednak, że fruktoza zawarta w syropie zaburza produkcję leptyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za prawidłowe odczuwanie głodu i sytości i zamiast hamować pobudza głód jeszcze bardziej.

Syrop z agawy posiada swoich zwolenników i przeciwników. Na pewno można go nazwać dobrym zamiennikiem cukru, który dzięki swojemu składowi pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać z jego ilością w codziennej diecie, gdyż negatywnych skutków spożycia nadmiaru fruktozy jest bardzo wiele. Oczywiście między polaniem potrawy syropem z agawy a wypiciem całej butelki jest ogromna różnica, więc nie należy się go bać. Spożywanie tego produktu w rozsądnych ilościach nie spowoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Naturalne zamienniki cukru stewia, lukrecja, ksylitol
Substancje słodzące

Naturalne zamienniki cukru – stewia,…

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne. Czytaj dalej...

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego…

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać? Czytaj dalej...

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze…

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Produkty wspomagające odchudzanie Skuteczne odchudzanie Substancje słodzące
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.