bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ksylitol
  • Ksylitol – właściwości
  • Ksylitol – wartości odżywcze
  • Ksylitol – zastosowanie

Ksylitol

Ksylitol krystaliczny to biały proszek, który możemy spotkać również pod nazwą cukru brzozowego. Wygląda i smakuje tak jak sacharoza z naszych cukiernic. Nazwa produktu związana jest z procesem produkcji, bowiem jest on wytapiany z rozdzielonych włókien drewna brzozowego „ksylenu”. Z chemicznego punktu widzenia jest pięciowęglowym alkoholem poliwęglowym, w odróżnieniu od sześciowęglowych cukrów glukozy czy fruktozy, dzięki czemu uczestniczy w zupełnie innych przemianach metabolicznych w organizmie.

Ksylitol – właściwości

Ksylitol posiada kilka wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, które warto poznać, aby docenić ten wartościowy produkt spożywczy. Cukier brzozowy po spożyciu bardzo wolno zostaje wchłaniany przez organizm oraz nie w pełni zostaje przez niego wykorzystany. Ok. 30% cukru zostaje zaabsorbowane przez wątrobę, natomiast pozostała część ulega fermentacji przez symbiotyczne bakterie zasiedlające jelito grube. Produktem zainicjowanego procesu są krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz wzbogacające korzystną mikroflorę jelita, działając jak prebiotyk. Niestety proces ten przez pewną grupę osób może być źle tolerowany. Pojawiają się wówczas nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak wzdęcia, gromadzenie się gazów w jelicie, niekiedy biegunki, przelewanie się w podbrzuszu, czemu towarzyszy gorsze samopoczucie.

1 g ksylitolu dostarcza ok. 2,4 kcal, czyli o 40% mniej niż zwykły cukier. Warto, aby spożywały go osoby na dietach odchudzających lub próbujące zerwać z nałogiem spożywania cukru i nadmiernego dodawania go do potraw. Metabolizm ksylitolu zachodzi bez udziału insuliny, dlatego jest popularnym słodzikiem na diecie cukrzycowej. Ponadto wykazuje działanie uwrażliwiające organizm na działanie hormonu insuliny, chroniąc tym samym przed rozwojem cukrzycy typu drugiego oraz insulinooporności. Spożycie samego ksylitolu daje delikatne uczucie orzeźwienia oraz lekko miętowy smak w ustach. W parze z powyższym doznaniem idzie działanie przeciwpróchnicze, co z pewnością ucieszy rodziców oraz osoby przepadające za słodkimi przekąskami. Badania przeprowadzone na dzieciach w wieku szkolnym, które żuły gumę słodzoną ksylitolem, potwierdzają działanie zapobiegające psuciu się zębów. Ksylitol powstrzymuje proces tworzenia się bakterii próchniczych, redukuje ich ilość w jamie ustnej, oraz ogranicza przeprowadzaną przez nie fermentację cukrów prostych z pożywienia. Kolejne badanie przeprowadzone tym razem w Finlandii dowiodło, że spożywanie ksylitolu wpływa na utrzymanie prawidłowej gęstości kości, co można zakwalifikować jako działanie zapobiegające osteoporozie.

Ksylitol – wartości odżywcze

Ksylitol jest cukrem o niższej wartości energetycznej w odróżnieniu od tradycyjnego odpowiednika. 100 gram ksylitolu dostarcza ok. 240 kcal energii, zatem o ok. 40% mniej niż sacharoza. Mimo tego smakiem oraz poziomem słodkości odpowiada cukrowi rzepakowemu.

Ksylitol – zastosowanie

Ksylitol stanowi dobry zastępnik białego cukru, zatem sprawdzi się jako słodzik do ciepłych napojów, kawy, herbaty, kakao, wypieków domowych ciast i ciasteczek, również babeczek czy muffinów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie go do słodzenia smacznych deserów. Producenci wykorzystują ksylitol do słodzenia gumy do żucia oraz jako składnik pasty do zębów o działaniu przeciwpróchniczym.

Ksylitol, mimo że posiada wiele korzystnych cech prozdrowotnych dla organizmu, posiada również swoje wady. Bezpieczna ilość dzienna, jaką możemy spożyć, wynosi do ok. 40 g na dobę, choć istnieje grupa osób, która po spożyciu mniejszej ilości ksylitolu odczuwa już nieprzyjemne objawy. Przedawkowanie nie jest toksyczne, ale może objawić się nieprzyjemną biegunką, gazami, wzdęciami w okolicy podbrzusza, nudnościami oraz złym samopoczuciem. Cena oraz mała dostępność w sklepach stacjonarnych, niestety są kolejnymi minusami brzozowego cukru. Koszt kilogramowego opakowania waha się w granicach ok. 30–50 zł, co zdecydowanie nie przemawia na jego korzyść. Warto zastanowić się, czy cukier do słodzenia jest koniecznym produktem w naszej codziennej diecie i czy rzeczywiście warto szukać kolejnego zastępnika. Może łatwiej zupełnie z niego zrezygnować?  

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Próchnica zębów – przyczyny, przebieg,…

Dowiedz się, co wywołuje tę niebezpieczną chorobę i ustrzeż przed nią swoje zęby! Czytaj dalej...
słodycze

10 wskazówek na poskromienie ochoty…

Jest wiele przeszkód, które stają na drodze do osiągnięcia upragnionej sylwetki – brak motywacji i czasu, zła organizacja, słaba silna wola, a także ochota na słodycze, którą wielu z nas… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.