bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszone czy świeże owoce – co lepsze?

Suszone czy świeże owoce – co lepsze?

owoce świeże i suszone - co lepsze?
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 czerwca, 2017

Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owoce świeże
  • Suszone owoce
  • Owoce – świeże czy suszone?

Owoce świeże

Owoce stanowią jeden z elementów zdrowej diety. Nieprzetworzone i naturalne, stanowią bogactwo witamin i związków mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość i rodzaj tych składników zależny jest od rodzaju owocu – dominują jednak zwykle witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, magnez. Owoce mają również wysoką zawartość wody (nawet do 80%) i przeciwutleniaczy – związków neutralizujących wolne rodniki, które generując stres oksydacyjny mogłyby wpływać na rozwój wielu chorób. Charakteryzują się przy tym stosunkowo niską kalorycznością i przeważającą ilością węglowodanów – najczęściej w formie cukrów prostych – oraz pewną ilością błonnika.

Szczególnie warto wybierać owoce w formie niezmienionej – surowe i nieprzetworzone na mus czy sok – ponieważ każdy proces technologiczny będzie ujemnie wpływał na zawartość witamin i błonnika w przetworach owocowych. Wzrośnie wtedy również ich indeks glikemiczny (IG), który i tak dla większości rodzajów jest wysoki. Należy również zwrócić uwagę na występującą w owocach fruktozę – w szczególnie dużej ilości występującą w mango, winogronach, bananach.   

Jej spożycie u zdrowych osób nie wywołuje problemów zdrowotnych, jednak w zaawansowanej insulinooporności, cukrzycy i dnie moczanowej zaleca się ograniczenie spożycia tego cukru. Niektóre rodzaje owoców będą również problematyczne dla osób nietolerujących tzw. FODMAPs, czyli grupy produktów zawierających składniki fermentujące w jelicie. Należy do nich dość szeroka grupa owoców, w tym jabłka, czereśnie, śliwki czy nektarynki.

Suszone owoce

Produkcja suszonych owoców polega na zmniejszeniu zawartości wody w produkcie – z początkowej, sięgającej nawet 90% do końcowej, zwykle rzędu 10–25%. Utrata wody powoduje większą koncentrację produktu, a co za tym idzie – większą kaloryczność (około 300 kcal w 100 g), w porównaniu do surowca wyjściowego. Co więcej, większość tej energii pochodzi z węglowodanów łatwoprzyswajalnych, czyli glukozy i fruktozy, które wpływają na wysoki indeks glikemiczny przekąski. Proces produkcji suszonych owoców wiąże się również z działaniem wysokiej temperatury, która działa niszcząco na niektóre składniki odżywcze (m.in. witaminę C) i powoduje zmiany organoleptyczne (smaku, barwy, aromatu, kształtu) surowca. Mimo tych, nie do końca korzystnych skutków procesu suszenia, powstały produkt charakteryzuje się większą trwałością i dłuższą przydatnością do spożycia. Mniejsza objętość ułatwia również ich pakowanie, przechowywanie i transport. W przeciwieństwie do świeżych, suszone odpowiedniki nie muszą być przetrzymywane w środowisku o kontrolowanych parametrach, ponadto nie ulegają ciemnieniu i psuciu tak szybko, jak świeże. Mimo, iż wraz z zagęszczeniem produktu rośnie jego wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g, koncentracji ulega również zawartość składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Dzięki temu, będą one świetną propozycją potreningową dla osób aktywnych.

Należy pamiętać, że większość dostępnych w sklepach suszonych owoców jest konserwowana – zwykle przy użyciu dwutlenku siarki, oznaczonego symbolem E220. Zwykle ilość tego związku jest zbyt mała, by można było mówić o jej szkodliwości, nie mniej jednak osoby szczególnie wrażliwe na E220 oraz astmatycy powinni zachować ostrożność. Oczywiście, na sklepowych półkach znajdziemy również te pozbawione dwutlenku siarki – jest to niewątpliwa zaleta produktu, więc informacja na opakowaniu z pewnością będzie wyraźna. Niesiarkowane suszone owoce z łatwością poznamy też po wyglądzie. Będą ciemniejsze i paradoksalnie mniej apetycznie wyglądające niż siarkowane odpowiedniki. Niektóre owoce suszone są dodatkowo zanurzane w syropie glukozowo-fruktozowym lub oleju roślinnym, aby nie sklejały się i były bardziej błyszczące. Te procesy z pewnością wpływają na gorszą jakość odżywczą produktu, a ewentualne korzyść wynikające ze spożywania suszonych owoców zostają zniesione przez te zbędne dodatki. Jeśli już kupujemy suszone owoce, zadbajmy by w opakowaniu były one w ilości 100%, nie zaś – jak często się zdarza – były wzbogacone o niepotrzebnie dodane cukry i tłuszcz. Suszone owoce posiadają również tę samą „wadę” co świeże – mogą nie być dobrym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopornością, dużą nadwagą i nadwrażliwością na produkty o wysokiej zawartości FODMAPs.

Owoce – świeże czy suszone?

Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Nie mniej jednak, przewaga działa na korzyść tych świeżych, których powinniśmy jeść więcej niż suszonych odpowiedników. Oba rodzaje mają liczne zalety i kilka wad, które ograniczają zalecanie ich spożycia w nieumiarkowanej ilości. Jednak ze względu na fakt, iż owoce świeże są produktem naturalnym i nieprzetworzonym, a ich suszone odpowiedniki to już formy poddane procesom technologicznym, w tym nierzadko siarkowaniu i słodzeniu, zdecydowanie bardziej powinniśmy ograniczyć spożycie tych drugich. Świeże owoce mogą więc stanowić element codziennej diety, podczas gdy suszone mogą być dobrą alternatywą słodkiej przekąski lub elementem posiłku potreningowego.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Warzywa i owoce suszone –…

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto… Czytaj dalej...
sierczyny-zrodla-wplyw-na-zdrowie
substancje dodatkowe

Siarczyny – źródła, wpływ na…

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.