sól

Gorzka sól na oczyszczanie jelit i wątroby. Skutki uboczne stosowania gorzkiej soli

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Gorzka sól znana jest od lat. Wykorzystywana była jako środek poprawiający kondycję włosów, skóry i paznokci oraz oczyszczający organizm. Do tej pory gorzka sól cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób stosujących naturalne metody leczenia podstawowych zaburzeń organizmu. Taką substancję można zakupić w każdej aptece oraz drogerii internetowej. Warto jednak pamiętać, że przed użyciem gorzkiej soli należy koniecznie zapoznać się z przeciwwskazaniami dotyczącymi jej stosowania oraz możliwymi skutkami ubocznymi, które może ona powodować.

Czy sól gorzka pomaga w odchudzaniu? Działanie gorzkiej soli

Sól gorzka, czyli sól Epsom, od wielu lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Na ten związek składają się dwa minerały – siarka i magnez. Charakteryzuje się on działaniem odtruwającym, odkwaszającym i przeciwzapalnym. Ponadto wykazuje aktywność antyłojotokową oraz regenerującą. Sól gorzka wykorzystywana jest zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Czy stosowanie soli Epsom prowadzi do utraty zbędnych kilogramów?

Czarna sól – właściwości. Gdzie kupić czarną sól i w jakiej cenie?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Czarna sól – ta wyjątkowa przyprawa intryguje nie tylko barwą, ale i właściwościami. Sprawdź, do czego ją wykorzystać.

Co to jest tężnia solankowa? Cena i przeciwwskazania do stosowania tężni solankowej

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Tężnia solankowa jest to drewniana konstrukcja zaopatrzona w pompę rozprowadzającą solankę po odpowiednio rozmieszczonych gałęziach. Prowadzi do wytworzenia mikroklimatu, który wspomaga leczenie chorób układu oddechowego oraz wzmacnia system immunologiczny.

Sól kłodawska – skład, cena, gdzie kupić. Właściwości soli kłodawskiej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kopalnia soli w Kłodawie powstała w 1949 roku. Kłodawski wysad solny, soli kamiennej i soli magnezowo-potasowej, jest dotąd największym odkrytym na terenie Polski. Liczy 26 km długości i maksymalnie 2 km szerokości. Jakie właściwości posiada sól od największego krajowego producenta soli?

Sól bocheńska – skład, cena. Jakie jest zastosowanie soli bocheńskiej?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Sól bocheńska, pozyskiwana ze złóż solankowych w okolicy Bochni, bogata jest w wiele minerałów i polecana szczególnie na dolegliwości skórne.

Choroba Ménière’a – leczenie ziołami. Dieta w chorobie Ménière’a

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Triada Ménière’a opisana na łamach „Gazette Mèdicale de Paris” dała podstawę do wyodrębnienia jednostki chorobowej, jaką jest choroba Ménière’a. Choć schorzenie to może ujawnić się praktycznie w każdym wieku, w największym odsetku pojawia się u osób między 40. a 60. rokiem życia.

Glutaminian sodu – co to jest, występowanie, szkodliwość

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Glutaminian sodu jest substancją powszechnie występującą w wielu produktach żywnościowych. Zwyczajowo wszelkie dodatki sygnowane symbolem E są odbierane przez większość za substancje sztuczne i niezdrowe. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy z nich jest tak naprawdę niekorzystny dla zdrowia. Dziś o glutaminianie sodu i jego toksyczności.

Zatrzymanie wody w organizmie – objawy, skutki. Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Czy zdarza Ci się mieć problem z opuchniętymi dłońmi, stopami czy twarzą? Ten nieprzyjemny stan może wynikać z zatrzymania nadmiernej ilości wody w Twoim organizmie. Sprawdź jak radzić sobie w takiej sytuacji.

Rodzaje soli i ich właściwości – którą wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, ale dostępnych rodzajów soli jest mnóstwo. Którą sól wybrać, aby najkorzystniej wpłynęła ona na nasze zdrowie?

Sól niskosodowa kontra tradycyjna

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwiązaniem, mogącym sprzyjać ograniczeniu spożywania soli dodanej do potraw i dań, może okazać się sól niskosodowa. Czym jest i jakimi cechami różni się od tradycyjnej soli kuchennej?

Dieta niskosodowa – zasady, wskazania, produkty zalecane i zakazane w diecie bez soli

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dieta niskosodowa ma korzystny wpływ na nasze serce, pozwala osobom chorym na nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę uzyskać dobre wyniki badań, a także przedłużyć i poprawić jakość ich życia.

Sól himalajska – czy sól może być zdrowa?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Sól często nazywana jest białą śmiercią. Jej nadmiar może powodować m.in. nadciśnienie. Jeśli będziemy przestrzegać ilości soli dopuszczalnej w diecie, warto wybrać tę zdrowszą dostępną na rynku i cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.

Sól niebezpieczna przyprawa, którą coraz trudniej uniknąć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Sól kuchenna nadaje smak naszym potrawom. Zawarty w niej sód jest także niezbędnym elementem naszej gospodarki elektrolitowej. Niestety jej nadmiar ma poważne konsekwencje dla zdrowia.

Zbawienny wpływ morskiego klimatu na wyciągnięcie ręki

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Niestety nie każdy z nas mieszka nad morzem i może cieszyć się zdrowotnymi właściwościami jego klimatu. Jest jednak na to rozwiązanie. Groty solne – to morski klimat na wyciągnięcie każdej ręki!

Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zawartość jodu w różnych rodzajach soli oraz w zależności od sposobu jej przechowywania.

Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

Nieświadomie skazujemy się na nadciśnienie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak się okazuje, redukując ilość soli w naszej diecie jesteśmy w stanie ustrzec się przed tą groźną chorobą. Niestety wciąż nieświadomie jesteśmy w stanie 3-krotnie przekroczyć dzienną zalecaną dawkę spożycia soli.

Sól himalajska – właściwości i zastosowanie zdrowszego odpowiednika soli kuchennej

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czy sól zawsze jest nie zdrowa? Dziś przedstawiamy właściwości soli himalajskiej uważanej za najzdrowszą sól dostępną na rynku i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto ją używać na co dzień w kuchni?