Sok z aronii. Działanie, stosowanie i przeciwwskazania
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Niektórzy aronią się zajadają, a inni stronią od owocu, który kojarzy się z cierpkim smakiem. Sok z aronii oprócz swego pięknego, bogatego koloru, ma do zaoferowania wiele korzyści, będąc bogactwem witamin i soli mineralnych.
Aronia jest owocem, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Przygotowany w okresie obfitości owoców sok z aronii, będzie wspierał walkę z chorobami przez cały rok.
Aronia – właściwości
Aronia jest krzewem, który pierwotnie pochodził z okolic Ameryki Północnej, a do Europy trafił dopiero w XVII wieku. Krzew ten sięga 2–3 metrów wysokości, a jego owoce przypominają małe, czarne kulki zgromadzone w kiście. Co ciekawe, aronia nie ma dużych wymagań glebowych oraz odporna jest na wszelkiego rodzaju choroby, dlatego też nie powinna być nawożona pestycydami. Co więcej, nie kumuluje w sobie metali ciężkich, dlatego jej owoce uważane są za wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. W sierpniu każdego roku cierpkie, czarne owoce aronii są zbierane i przetwarzane na soki oraz nalewki. Warto wspomnieć, że aż 90% tych zbiorów jest eksportowanych z naszego kraju, a Polska jest ich największym na świecie producentem.
Działanie prozdrowotne tych owoców wynika z zawartości w nich czynników aktywnych, takich jak:
- antocyjany, flawonole, fenolokwasy i garbniki,
- witaminy: C, B2, B6, E, P, PP,
- składniki mineralne: mangan, miedź, kobalt, bor czy jod.
Zawartość prozdrowotnych polifenoli w owocach tej rośliny jest znacznie wyższa niż w czarnej porzeczce, wiśniach, truskawkach, żurawinie, borówkach czy jeżynach. Z tego powodu uważa się, że to właśnie aronia właściwości prozdrowotne ma najwyższe spośród rodzimych owoców.
Na co pomaga sok z aronii?
Spożywanie soku z aronii:
- zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu oraz spowalnia starzenie się organizmu,
- obniża poziom glukozy we krwi, zapobiega cukrzycy,
- obniża poziom cholesterolu LDL, a zwiększa poziom cholesterolu HDL,
- wspomaga leczenie otyłości,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- dzięki zawartości witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębień,
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Należy podkreślić, że same owoce aronii nie są smaczne, dlatego nie je się ich w postaci nieprzetworzonej. Spożywane są one w postaci soków, nalewek oraz dżemów.
Sok z aronii w ciąży
Jak już zostało wspomniane, ilość prozdrowotnych składników sprawia, że warto włączyć do swojej diety sok z aronii. W ciąży kobiety powinny szczególnie dbać o zbilansowane posiłki dostarczające przyszłej mamie i dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Sok z aronii może z powodzeniem zagościć w diecie przyszłej mamy. Warto jednak spożywać go w umiarkowanych ilościach i zwrócić uwagę na dodany cukier – unikać go powinny szczególnie kobiety zmagające się z cukrzycą ciążową.
Sok z aronii – działanie
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, sok z aronii „zatrzymuje młodość”. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działa przeciwzmarszczkowo, hamując procesy starzenia się. Odmładzające właściwości soku z aronii zawdzięczamy także witaminom z grupy B, które uzupełniają braki i od wewnątrz dbają o ciało.
Duża dawka witaminy C sprawia, że aronia jest idealnym owocem na przeziębienia oraz w okresie osłabionej odporności. Zawartość witaminy E, PP, B2 oraz kwasu foliowego, czyni sok z aronii kompleksowym składnikiem diety.
Ponadto, posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, co ważne jest w prewencji chorób serca i zapobieganiu miażdżycy. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiega żylakom.
Nierzadko również sok z aronii polecany jest diabetykom, gdyż spowalnia absorpcję glukozy, nie dopuszczając do gwałtownych skoków jej stężenia we krwi.
Obok wymienionych wcześniej właściwości, sok z aronii potrafi odprężyć i zrelaksować, łagodząc stres i napięcia.
Jak stosować sok z aronii?
Sok z aronii z powodzeniem można pić solo, uzupełniając dzienną dawkę witamin, ale także często dodawany jest do herbaty, szczególnie w okresie zimowym, wzbogacając ją o cenne składniki pomagające wzmocnić odporność. Może być także zdrowym dodatkiem do deserów, idealnie komponując się ze słodyczą na przykład budyniu.
Jak do tej pory nie pojawiły się jeszcze konkretne zalecenia dotyczące dawkowania dziennego soku z aronii, jednak opierając się na badaniach, można stwierdzić, że jedna szklanka soku dziennie wpływa korzystnie na poprawę stanu zdrowia. Nie wykazano również, aby sok z aronii wchodził w interakcje z przyjmowanymi lekami, ale niezwykle ważne jest, aby poinformować lekarza o spożywaniu tego produktu.
Sok z aronii – przeciwwskazania
Sok z aronii dzięki swym właściwościom prozdrowotnym, polecany jest praktycznie każdemu. Dobry jest zarówno dla starszych, jak i młodszych. Jednak w przypadku choroby wrzodowej, nadkwasoty, stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy należy go unikać.
Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Przygotowanie soku z aronii nie jest skomplikowanym procesem. Polega na gotowaniu owoców w wodzie aż do puszczenia przez nie cennego soku. Jednak sam sok z aronii jest cierpki w smaku, dlatego konieczne jest dodanie do niego odpowiedniej ilości cukru, aby uzyskał on pożądany, słodszy smak.
Nalewka z aronii
Aronia jest doskonałym owcem na różnego rodzaju przetwory. Soki, dżemy, nalewki czy nawet wina z aronii często goszczą w domowych spiżarniach. Nalewka z aronii będzie świetnym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Dodana do herbaty bądź pita w niewielkich ilościach pozwoli się rozgrzać i zadba o odporność organizmu, która szczególnie w tym czasie jest mocno wystawiana na próbę. W filmiku poniżej znajdziecie dwa sposoby na przygotowanie pysznej nalewki z aronii.
Mało popularny, lecz korzystny dla zdrowia – sok z aronii dba o nasze zdrowie, wzbogacając organizm w potężne dawki witaminy C i przeciwutleniaczy. Polecany jest w wielu chorobach, stanach przeziębienia, a także dla pań, które dbają o swój wygląd. Jest cennym źródłem składników wspierających prawidłowe działanie organizmu.
Literatura:
- Białek M. i in., Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, „Żywnosć. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, 6 (85), s. 21–30,
- Sikora J. i in., Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Bromat. Chem. Toksykol. – XLII”, 2009, nr 1, s. 10–17.
- Banaś A., Koruś A., Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii, „Med Rodz.” 2015, nr 4(18), s. 179–181 http://www.medrodzinna.pl/data/2016/01/mr_2015_179-181.pdf [dostęp 17.02.2018].
- R. P. Oszmiański J., Nowicka P., Aronia – niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2011, nr 55, s. 07–08.
- S. Valcheva-Kuzmanova, K. Kuzmanov, S. Tancheva, and A. Belcheva, Hypoglycemic effects of Aronia melanocarpa fruit juice in streptozotocin-induced diabetic rats, „Methods Find. Exp. Clin. Pharmacol.”, 2007, vol. 29, nr. 2, s. 101, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17440626 [dostęp 17.02.2018].
Bardzo chcialo mi się pić, wypiłam naraz 2 szklanki aronii ,i jest mi niedobrze,mam straszne nudności, nie wiem co robić,przesadzilam
A ja gotuję z cytryną i potem w wyciśnięty dodaję cukier cynamon i goździki jeszcze raz zagotuje pycha na zimę
jak przygotowac aronie do spozycia czyli sposob uzycia? Mieczyslaw
Aby aronia nie była cierpka, dodaję gałązki mięty w czasie parowania w sokowniku.
Wykonuję też sok z jabłek oraz aronii w stosunku 3:1 w tłoczni i jest bardzo smaczny.
soku nie należy pić na czczo, bo można się kiepsko poczuć, smacznego 🙂
W artykule napisano, że nie ma ograniczeń co do ilości wypijanego soku i np. 1 szklanka dziennie może być w sam raz dla zdrowia. Zapamiętajcie, że aronia bardzo mocno obniża ciśnienie i należy pić sok w dawce 50 ml na dobę w 2-óch dawkach podzielonych po 25ml. Zapijanie się tym sokiem w dużych ilościach może doprowadzić do zapaści. To samo dotyczy wina z aronii.
Ja piję dwa razy po pół szklanki i ciśnienie mam 140. Nie działa na ciśnienie, może mało co.
aronię zamrażam na kilka dni potem blęduję wyciskam przez gazę sok do zlewam do butelek do nakrętki wlewam odrobinę spirytusu zapalam i zamykam butelkę tak może stać bardzo długo jest lekko cierpkawy ale po pól szklanki dziennie piję i jest bardzo dobry polecam.
Ja miele aronie w ręcznej maszynce do mięsa i wyciska przez tetre. Żadnego cukru i gotowania
Kontakt z metalem pozbawia ją witaminy C. Maszynka pewno metalowa. 🙁
Czytam mądrości niektórych i aż mnie mdli: „mrożenie rozkłada witaminę C… cukier nie!.. kontakt z metalem z maszynki neutralizuje witaminę C” – ludzie! nie macie pojęcia o czym piszecie!
gotowanie krótkotrwałe owszem zmniejsza ilość witaminy C ale jej nie neutralizuje (strata jest powyżej 30%, czas obróbki zwiększa stratę), obróbka w kuchence mikrofalowej (strata powyżej 10%) mrożenie w zamrażalniku -15C (strata powyżej 1%) kontakt z metalami – zależy od metalu, ale wszystkie garnki, łyżki, i niektóre maszynki do mięsa są wykonane ze stali kwasoodpornej a więc nie wchodzą w reakcję także z kwasem L-askorbinowym, nawet kontakt z aluminium powoduje reakcję tylko na powierzchni metalu, żeby zneutralizować witaminę C aluminium trzeba by było je rozetrzeć na bardzo drobną mąkę albo płatki.
Aronia z cukrem?Bzdura!!!!
ARONIE ZASYPAŁAM CUKREM, PO3 DNIACH ZMIELIŁAM W MALAKSERZE I DO M.SŁOIKÓW. KONIEC
dla mnie sok z aroni zle sie ponim czuje jestem osłabiona spiaca
poniewaz sok z aroninobniza cisnienie dlatego czujesz sie spiaca
Obniża Ci bardzo mocno ciśnienie. Pewnie pijesz go za dużo. Dobowa dawka to 50ml w podziale 2 x 25ml. Ciesz się, że nie dostałaś zapaści, bo i tak się zdarza. Aronia naprawdę mocno obniża ciśnienie. To samo dotyczy wina z aronii. Też pic tylko małe ilości.
Sok robi się w wysokiej temperaturze, a wtedy vit c jest wyeliminowana? !
Witam,aby sok zachował swoje właściwości należy owoce zamrozić minimum 24h .Następnie zmiksować i wycisnąć przez gazę .Wyciśnięty sok przelać do słoiczka i pasteryzować przez 10 min.Pozdrawiam.
Głupota mrozić! Każda obróbka termiczna niszczy dobroczynne właściwości aronii ! Tylko na zimno!