bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Sok z aronii – właściwości, w ciąży. Jak zrobić sok z aronii?

Sok z aronii – właściwości, w ciąży. Jak zrobić sok z aronii?

sok z aronii właściwości działanie przepis
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

W dobie zainteresowania egzotycznymi owocami, modą na nasiona chia czy jagody goji, zapominamy o tym, iż w Polsce mamy swoje własne skarby, a jednym z nich jest aronia. Ta niepozorna roślina nie wymaga specjalnych warunków uprawy, a z jednego krzaka można zebrać nawet 10 kg owoców. Wykonany z nich sok kryje w sobie wiele potencjalnie prozdrowotnych substancji.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sok z aronii
  • Sok z aronii – właściwości
  • Sok z aronii w ciąży
  • Jak zrobić sok z aronii?

Sok z aronii

Aronia melanocarpa pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce zaczęto ją wykorzystywać w latach 80. Obecnie nasz kraj słynie z jej uprawy – rocznie polskie plantacje produkują 25000–50000 ton owoców, z czego 90% przeznaczona jest na eksport. Jej uprawa nie należy do trudnych, gdyż roślina ta nie wymaga środków ochrony, rośnie na słabych glebach, jest odporna na mróz i każdego roku daje dobre plony.

Ze względu na fakt, iż surowe owoce aronii mają cierpki smak, jest ona wykorzystywana głównie do produkcji soków, ale też dżemów, konfitur czy powideł. Sok powinien być wyciskany z całych owoców, tłoczony na zimno, nieklarowany, nie powinien zawierać żadnych dodatków. Sok tłoczony ze świeżych owoców zawiera ok. 7–9 % cukrów, 0,8–1,1 % kwasów, około 400 mg% polifenoli, podczas produkcji nie traci żadnych witamin ani mikroelementów. Wydajność tłoczenia soku z owoców aronii wynosi ok. 75% [1].  

Sok z aronii – właściwości

Skład chemiczny owoców z aronii pozwala zaliczyć ją do roślin leczniczych. Świeże owoce zawierają ok. 80% wody, 6–10 % cukrów, kwasy organiczne, pektyny, witaminy takie jak: witamina C, B2, B3, kwas foliowy, witamina E oraz karoten [2].

Sok z aronii zawiera bardzo dużą ilość polifenoli (2080 mg/100 g owoców – porównywalnie: czarna porzeczka: 560 mg, truskawki: 225 mg, jabłka: 252–357 mg) [2],w tym najwyższą ilość antocyjanów i katechin ze wszystkich znanych owoców, a także procyjanidyny, flawonole, fenolokwasy i garbniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Procyjanidyny oprócz nadawania smaku oraz różowej barwy przetworom aronii, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, zapobiegające miażdżycy naczyń krwionośnych;  fenolokwasy mają właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne [3][4].

Sugeruje się, iż owoce aronii i powstały z niej sok mogą pomóc w prewencji raka jelita grubego oraz chorób sercowo-naczyniowych [5].

W badaniu, w którym mężczyźni przez 6 tygodni spożywali dziennie szklankę soku z aronii, zaobserwowano u nich spadek stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triacylogliceroli oraz wzrost cholesterolu HDL [6].

Sok z aronii badano także w kontekście wpływu na cukrzycę. Badanie na szczurach z cukrzycą wykazało, iż podawany im sok obniżał stężenie hiperglikemii o 40%, powodował także łagodzenie objawów towarzyszących cukrzycy w tym normalizację masy ciała, zmniejszenie pragnienia i zmniejszenie ilości wydalanego moczu [7]. Natomiast w badaniu na ludziach, w którym pacjenci z insulinozależną cukrzycą przez 3 miesiące spożywali sok z aronii, zaobserwowano spadek stężenia glukozy we krwi na czczo [8]. Wykazano też, iż sok z aronii obniża indeks glikemiczny (IG) roztworów cukru prostego [9]. Więcej o tym na co pomaga sok z aronii przeczytasz w tym artykule. 

W Polsce na bazie soku z aronii produkowane są niektóre leki geriatryczne.

Sok z aronii w ciąży

Na chwilę obecną nie istnieją badania naukowe informujące o jakimkolwiek toksycznym efekcie, który mógłby być wywołany przez aronię i jej przetwory – w tym sok, u kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Ze względów ostrożności nie jest więc ona zalecana pomimo braku przeciwwskazań jej stosowania.

Jak zrobić sok z aronii?

Sok z aronii jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Warto zatem przygotowywać go samodzielnie w domu, aby mieć pewność co do jego składu.  

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • garść liści porzeczki lub wiśni
  • cytryna

Przygotowanie: owoce aronii należy starannie umyć, włożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem. Następnie zalać wodą, dodać cukier, sok z cytryny i liście porzeczki lub wiśni. Gotować przez około 30 minut, potem odcedzić i przelać przez sito do przygotowanych słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut, odstawić do ostygnięcia.

rozwiń

Choć sok z aronii nie jest tak popularny jak soki wytwarzane z innych owoców, nie powinien być pomijany w urozmaiconej diecie. Jest najbogatszym źródłem antocyjanów, zawiera też dużą ilość flawonoidów, składników mineralnych i witamin. Można wykonać go samodzielnie w domu z pomocą wyłącznie kilku składników, a potem cieszyć się nim cały rok.

Literatura:

[1] P. Eggert, Aronia. Od szadzonki do zbioru owoców. Wydawnictwo Wektor 2011.

[2] E. N. Grażyna Budryn, “FENOLOKWASY – ICH WŁAŚCIWOĆCI, WYSTĘPOWANIE W SUROWCACH ROŚLINNYCH, WCHŁANIANIE I PRZEMIANY METABOLICZNE,” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL, vol. XXXIX, no. 2, pp. 103–110, 2006.

[3] A. Banaś, A. Korus, K. Technologii Owoców, W. Grzybów, W. Technologii Żywności, and U. Rolniczy im Hugona Kołłątaja, “Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii,” Med Rodz, vol. 4, no. 18, pp. 179–181, 2015.

[4] H. M. R. Sabine E. Kulling, “Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review of the Potential Health Effects,” Dep. Food Chem. Inst. Nutr. Sci. Univ. Potsdam,Germany.

[5] M. Białek, J. Rutkowska, and Hallman Ewelina, “ARONIA CZARNOOWOCOWA (ARONIA MELANOCARPA) JAKO POTENCJALNY SKŁADNIK ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ,” ŻYWNOŚĆ. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 85, pp. 21–30, 2012.

[6] “Influence of chokeberry juice on arterial blood pressure and lipid parameters in men with mild hypercholesterolemia,” Int. J. Food Stud., vol. 5, no. 2, pp. 224–231, Oct. 2007.

[7] S. Valcheva-Kuzmanova, K. Kuzmanov, S. Tancheva, and A. Belcheva, “Hypoglycemic effects of Aronia melanocarpa fruit juice in streptozotocin-induced diabetic rats,” Methods Find. Exp. Clin. Pharmacol., vol. 29, no. 2, p. 101, 2007.

[8] S. B. Simeonov, N. P. Botushanov, E. B. Karahanian, M. B. Pavlova, H. K. Husianitis, and D. M. Troev, “Effects of Aronia melanocarpa juice as part of the dietary regimen in patients with diabetes mellitus.,” Folia Med. (Plovdiv)., vol. 44, no. 3, pp. 20–3, 2002.

[9] R. P. Oszmiański J., Nowicka P., Aronia – niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości, vol. 55, no. 07–08. [Wydawn. SIGMA, etc.], 2011.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Patrycja Nawojowska
Patrycja Nawojowska , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
aronia właściwości lecznicze syrop sok
owoce jagodowe

Aronia – właściwości, syrop, przepisy.…

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025Aronia to często niedoceniana roślina, przez niektórych... Czytaj dalej...
czarny bez właściwości przepisy

Czarny bez – właściwości, przepisy.…

Czarny bez – czy zasłużył na miano polskich “superfoods”? Co można przyrządzić z jego owoców? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > sok

    sok
    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    sok

    Sok z brzozy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    sok

    Na co jest dobry sok z grejpfruta? Czy można pić sok z grejpfruta na czczo?

    sok

    Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

    owoce jagodowe

    Sok z jeżyn – właściwości. Jak zrobić sok z jeżyn bez sokownika?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.