Opinie

  1. Bardzo chcialo mi się pić, wypiłam naraz 2 szklanki aronii ,i jest mi niedobrze,mam straszne nudności, nie wiem co robić,przesadzilam

  2. A ja gotuję z cytryną i potem w wyciśnięty dodaję cukier cynamon i goździki jeszcze raz zagotuje pycha na zimę

  3. jak przygotowac aronie do spozycia czyli sposob uzycia? Mieczyslaw

  4. Aby aronia nie była cierpka, dodaję gałązki mięty w czasie parowania w sokowniku.
    Wykonuję też sok z jabłek oraz aronii w stosunku 3:1 w tłoczni i jest bardzo smaczny.

  5. soku nie należy pić na czczo, bo można się kiepsko poczuć, smacznego 🙂

  6. W artykule napisano, że nie ma ograniczeń co do ilości wypijanego soku i np. 1 szklanka dziennie może być w sam raz dla zdrowia. Zapamiętajcie, że aronia bardzo mocno obniża ciśnienie i należy pić sok w dawce 50 ml na dobę w 2-óch dawkach podzielonych po 25ml. Zapijanie się tym sokiem w dużych ilościach może doprowadzić do zapaści. To samo dotyczy wina z aronii.

    1. Ja piję dwa razy po pół szklanki i ciśnienie mam 140. Nie działa na ciśnienie, może mało co.

  7. aronię zamrażam na kilka dni potem blęduję wyciskam przez gazę sok do zlewam do butelek do nakrętki wlewam odrobinę spirytusu zapalam i zamykam butelkę tak może stać bardzo długo jest lekko cierpkawy ale po pól szklanki dziennie piję i jest bardzo dobry polecam.

  8. Ja miele aronie w ręcznej maszynce do mięsa i wyciska przez tetre. Żadnego cukru i gotowania

    1. Kontakt z metalem pozbawia ją witaminy C. Maszynka pewno metalowa. 🙁

      1. Czytam mądrości niektórych i aż mnie mdli: „mrożenie rozkłada witaminę C… cukier nie!.. kontakt z metalem z maszynki neutralizuje witaminę C” – ludzie! nie macie pojęcia o czym piszecie!
        gotowanie krótkotrwałe owszem zmniejsza ilość witaminy C ale jej nie neutralizuje (strata jest powyżej 30%, czas obróbki zwiększa stratę), obróbka w kuchence mikrofalowej (strata powyżej 10%) mrożenie w zamrażalniku -15C (strata powyżej 1%) kontakt z metalami – zależy od metalu, ale wszystkie garnki, łyżki, i niektóre maszynki do mięsa są wykonane ze stali kwasoodpornej a więc nie wchodzą w reakcję także z kwasem L-askorbinowym, nawet kontakt z aluminium powoduje reakcję tylko na powierzchni metalu, żeby zneutralizować witaminę C aluminium trzeba by było je rozetrzeć na bardzo drobną mąkę albo płatki.

  9. Aronia z cukrem?Bzdura!!!!

  10. ARONIE ZASYPAŁAM CUKREM, PO3 DNIACH ZMIELIŁAM W MALAKSERZE I DO M.SŁOIKÓW. KONIEC

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *