Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Postęp cywilizacyjny wpływa nie tylko na rozwój medycyny i technologii, ale również rolnictwa, którego celem staje się jak najszybsze wyprodukowanie, możliwie dużej ilości żywności zachowując niskie koszty. W Polsce obecnie istnieje ok. 520 gospodarstw ekologicznych, które pozostają wierne tradycyjnej hodowli zarówno roślin, jak i zwierząt. Ceny produktów są wyższe w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Czy warto inwestować w żywność ekologiczną, czy lepiej pozostać wiernym produktom dostępnym za niższą, bardziej przystępną cenę?
Żywność ekologiczna pochodzi z kontrolowanych upraw, której produkcję określają zasady oparte na regulacji prawnej Unii Europejskiej.
- Zabrania się stosowania sztucznych i syntetycznych nawozów mineralnych oraz pestycydów, jak i modyfikowanych genetycznie.
- Do wzbogacania gleby stosuje się wyłącznie naturalne nawozy takie jak obornik, kompost.
- Ważną rolę pełni płodozmian oraz dbałość o żyzność gleby, co wiąże się ze stałym pokryciem gleby uprawami.
- Zadaniem rolników jest dążenie do samowystarczalności gospodarstwa, tak aby ograniczyć dostawy produktów z innych upraw.
- Zwierzęta karmione są wyłącznie paszą ekologiczną i chowane w odpowiednich warunkach.
Produkty z upraw ekologicznych i konwencjonalnych – porównanie
Warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych zawierają w porównaniu z ich odpowiednikami z żywności konwencjonalnej:
- Wyższy procent suchej masy i mniej wody, co objawia się wyższą gęstością energetyczną produktu i większą ilością dostarczanych składników mineralnych do organizmu.
- Ziemniaki, papryka, porzeczki i pomidory wykazują większą zawartość witaminy C.
- Większa ilość beta-karotenu i cukrów w owocach i warzywach czerwonych oraz pomarańczowych i żółtych.
- Eko-żywność charakteryzuje się ponadto wyższą jakością smakowo-aromatyczną.
- Surowce ekologiczne są łatwiejsze w przechowywaniu zimą.
- Podczas badań przeprowadzanych na szczurach, wykazano, że zwierzęta chętniej sięgają po eko-produkty.
Produkty pochodzenia zwierzęcego: eko czy konwencjonalne?
- Zarówno w udkach, piersiach drobiu i tuszach wieprzowych i wołowych, wykazano wyższy stopień zagęszczenia mięsa w porównaniu do odpowiedników z hodowli konwencjonalnej.
- Smak mięsa ekologicznego jest wyraźniejszy, mięso jest bardziej soczyste.
- Zwierzęta chowu ekologicznego mają możliwość aktywnego życia, dlatego ich mięso zawiera mniej tłuszczu.
- W mleku i mięsie ekologicznym wykazano niższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, na rzecz nienasyconych. Wynika to z faktu, że zwierzęta spożywają więcej świeżych produktów, które same znajdą na łące czy podwórku.
- Mleko dodatkowo zawiera wyższą zawartość witamin A, D i E, niż konwencjonalne.
Żywność konwencjonalna pochodzi z przetwórstwa masowego, w którym panuje zasada, aby w możliwie krótkim czasie wyprodukować dużą objętość produktu, bazując na niskich kosztach produkcji. W związku z tym stosowane są liczne antybiotyki zapobiegające rozwojowi chorób wśród zwierząt, sztuczne nawozy mające ochronić rośliny przed zarazami i szkodnikami. Żywność konwencjonalna, która dominuje obecnie na rynku to produkty o niższej jakości i walorach smakowo-zapachowych niż kiedyś.
Żywność konwencjonalna – dodatki i konserwanty
W żywności konwencjonalnej możemy znaleźć między innymi:
- Pestycydy, które uszkadzając pracę wielu narządów w organizmie człowieka, rozregulowują gospodarkę hormonalną i obniżają odporność na infekcje.
- Azotany i azotyny – pochodzą z nadmiernego nawożenia roślin. Gromadzone są w korzeniach, liściach warzyw i owoców. Azotyny w wysokich stężeniach w organizmie mogą powodować sinice u niemowląt i dzieci, po dłuższym stosowaniu prowadzą do nowotworu i rozwoju białaczki.
- Zwierzęta, w celu zapobiegania licznym chorobom, leczone są za pomocą antybiotyków, które konsumenci spożywają wraz z zakupionym mięsem.
- Żywność konwencjonalna jest dodatkowo ulepszana wzmacniaczami smaku i aromatu, utrwalana za pomocą chemicznych substancji konserwujących oraz w celu uzupełnienia witamin i składników mineralnych, stosowane są syntetyczne zastępniki.
Wpływ żywności na organizm człowieka jest bardzo istotny. Żywność może być lekarstwem lub powodem rozwoju licznych chorób. Dla zachowania zdrowia warto spożywać sprawdzone produkty, które wyhodowane zostały przez osoby, dla których istotnym aspektem była nie tylko ilość, ale jakość produktu ostatecznego.
Dlatego warto mieć sprawdzone miejsce, sklepik czy bazarek z dobrymi jakościowo produktami.
A jak ja mam sprawdzić skąd mam wiedzieć które produkty są dobre jakościowo na tym bazarku?
Jak zapytam sprzedawcę to wiadomo że każdy będzie chwalił swoje bez względu jakie to jest?
Więc jaką metodę Adela masz na to sprawdzenie czy produkty są dobre jakościowo?
Bo chyba nie powiesz że muszę kupić kilka urządzeń elektronicznych do badania zawartości pestycydów antybiotyków azotanów i azotynów w różnych produktach bo nawet tego mi nikt nie pozwoli sprawdzić?
Przecież nie będę chodzić z całym laboratorium przy sobie na zakupy…
W dzisiejszych czasach nawet w sklepach ze zdrowa żywnością można kupić produkty nawożone trujacymi dla organizmu substancjami.
Czemu Pan tak sądzi? Chodzi Panu o certyfikowany sklep z żywnością BIO czy produkty pseudo ekologiczne sprzedawane na ryneczkach?