Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?
Aktualizacja: 8 maja, 2024
Tofu powstaje z soi. Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich.
Co to jest tofu?
Tofu to jeden z najpopularniejszych wysokobiałkowych niefermentowanych produktów sojowych. Powstaje poprzez koagulację mleczka sojowego. Otrzymujemy wówczas produkt o konsystencji podobnej do twarogu. Wyróżnić można wiele rodzajów tofu – miękkie, twarde, marynowane czy też wędzone [2].
Poza wysoką zawartością białka w tofu znajdziemy duże ilości żelaza, wapnia, manganu, selenu i fosforu. Jest ono również źródłem magnezu, miedzi oraz cynku. Podobnie jak soja, z której powstaje, tofu może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza także ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się to m.in. za sprawą redukcji poziomu cholesterolu LDL. Spożywanie tofu, które zawiera fitoestrogeny, może również złagodzić objawy menopauzy [3].
Jak przygotować tofu?
Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań związanych z tym produktem. Tofu może być spożywane na surowo. Często je się je również po poddaniu obróbce termicznej. Na surowo może zastąpić przykładowo ser twarogowy na kanapkach. Tofu dodawane jest również do deserów. W takim przypadku zwykle podaje się je w wersji zblendowanej.
Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, to zazwyczaj przygotowuje się tofu smażone. Można je wówczas jeść w postaci tofucznicy, czyli posiekanego tofu wyglądem przypominającego jajecznicę. Wielu zwolenników tofu marynuje je i następnie smaży na patelni w kawałkach.
Z czym jeść tofu?
W zależności od posiłku, w którym spożywane jest tofu, można jeść je w towarzystwie wielu różnych produktów. Jeśli używane jest do potraw na słodko, bardzo dobrze sprawdzi się dodanie do niego soku z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu uda się zamaskować sojowy posmak.
Ponieważ produkt ten jest dobrym źródłem białka, można zastąpić nim np. mięso i zjeść je z warzywami. Wówczas najlepiej sprawdzi się tofu marynowane lub wędzone. Wersję marynowaną znajdziemy w sklepach, ale równie dobrze zamarynować tofu można samodzielnie.
Tofu – przepisy
Składniki:
- kostka naturalnego, twardego tofu (300 g),
- ¼ szklanki płatków drożdżowych,
- 3–4 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka papryki wędzonej słodkiej,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- łyżeczka cebuli w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oleju (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Odsączone tofu rozgnieść na mniejsze kawałki. Następnie dodać do niego przyprawy i sos sojowy. Całość wymieszać. Tofu podsmażyć na rozgrzanej patelni (ten punkt można pominąć). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równomiernie produkt. Piec około 20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Podczas pieczenia co kilka minut mieszać [4].
Składniki:
(2 porcje)
- opakowanie tofu (najlepiej silken tofu) – ok. 200 g,
- 3–5 łyżek kakao,
- 3 łyżki syropu z agawy (lub innego syropu),
- łyżeczka soku z cytryny,
- opcjonalnie: szczypta ekstraktu z wanilii, soli.
Sposób przygotowania:
Tofu zmiksować razem z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niego kakao, syrop oraz ewentualnie inne dodatki. Przełożyć do pucharków, schłodzić przed zjedzeniem. Najlepiej smakuje podane z owocami [5].
Składniki:
(na 2 porcje)
- kostka tofu naturalnego (300 g),
- pół łyżeczki czarnej soli,
- 2–3 łyżeczki płatków drożdżowych,
- szczypta pieprzu,
- ¼ szklanki wody,
- kilka łyżek oleju roślinnego,
- opcjonalnie do podania: szczypiorek, koperek, pomidory lub zielone szparagi.
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na patelni. Odsączone tofu rozkruszyć i podsmażyć. Kiedy zrobi się lekko złote, dodać czarną sól, płatki drożdżowe i czarny pieprz. Dokładnie zamieszać, a następnie wlać wodę. Co jakiś czas mieszać. Kiedy cała woda odparuje, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Podać z ulubionymi dodatkami [6].
Tofu, czyli wysokobiałkowy produkt sojowy, jest popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Cieszy się rosnącym zainteresowaniem również w Europie. Możemy spożywać je zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Dzięki wysokiej zawartości białka często stosowane jest jako zamiennik potraw mięsnych. Tofu dodawać można również do deserów.
Literatura:
- Soja źródłem cennych składników żywieniowych, Marta Wilk, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 2 (111), s. 16–25 [dostęp online https://www.researchgate.net/profile/Marta_Wilk/publication/321332572_Soja_zrodlem_cennych_skladnikow_zywieniowych/links/5a1d4a4f0f7e9b2a53171124/Soja-zrodlem-cennych-skladnikow-zywieniowych.pdf]
- Jakość mikrobiologiczna sera tofu pakowanego próżniowo, Agnieszka Nowak, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46) Supl., s. 73–79 [dostęp online: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%201(46)%20Supl/08_Nowak.pdf],
- The health benefits of tofu [dostęp online: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-tofu],
- Zamiast mięsa: mielone tofu [dostęp online: http://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/],
- Wegański mus czekoladowy [dostęp online: http://ervegan.com/2016/12/weganski-mus-czekoladowy/],
- Tofucznica, czyli smażone tofu na śniadanie [dostęp online: http://www.jadlonomia.com/przepisy/tofucznica-czyli-smazone-tofu-na/].
Ej… ale soja jest produktem chyba najbardziej zmodyfikowanym genetycznie. Więc może ma (a może i nie ma ) wartości odżywcze o których piszesz, ale mi lekarz zabronił ją jeść. A przeoadam za kuchnią azjatycką