Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.
Mięso białe
Mięso białe to głównie mięso drobiowe – kur, indyków, kaczek, gęsi, gołębi, przepiórek itp. Wykazuje mniejszą zawartością mioglobiny (barwnik znajdujący się w mięśniach, o podobnym do hemoglobiny składzie chemicznym), a także tłuszczu przez co dostarcza mniej cholesterolu. Polacy najczęściej sięgają po mięso kurczaka i indyka, a w drugiej kolejności po kaczkę i gęś.
Mięso czerwone
Mięso czerwone pochodzi od zwierząt hodowlanych i łownych. Przeciwnie do mięsa białego cechuje się większą zawartością mioglobiny oraz tkanki tłuszczowej. Do mięsa czerwonego zaliczyć można: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę, mięso osła, kozinę.
Wartości odżywcze mięsa białego a czerwonego
Mięso jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, tłuszczu, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych i witamin takich jak: cynk, żelazo czy witaminy z grupy B. Mięso białe składem jest zbliżone do mięsa czerwonego, jednakże zawiera mniej żelaza oraz mniej tłuszczu i cholesterolu. Z kolei więcej w nim kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Dla porównania 100 g fileta z piersi kurczaka to ok. 100 kcal. Kurczak jest lekkostrawny oraz jest dobrym źródłem białka. Zazwyczaj najmniej tłuszczu znajduję się w piersi, najwięcej w skrzydełkach. Kurczak jest źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, potas i magnez. Indyk jest jeszcze mniej kaloryczny niż kurczak. W 100 g fileta z piersi znajduje się ok. 84 kcal. Mięso indyka jest również lekkostrawne i zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Podobnie jak kurczak mięso indyka to źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, potas czy magnez. Analizując pozostałe rodzaje to mięso gęsi i kaczki jest dużo bardziej kaloryczne niż kurczaka i indyka, zawiera więcej cholesterolu oraz nie należy do lekkostrawnych produktów. Porównując ilość składników mineralnych i witamin mięso kaczek i gęsi zawiera więcej żelaza aczkolwiek mniej witamin z grupy B niż kurczak i indyk.
Wieprzowina jest również dobrym źródłem białka, którego zawartość wynosi od 15% do 21%. Najwięcej białka zawiera schab, a najmniej żeberka. Zawartość tłuszczu jest zróżnicowana w zależności od części tuszy. W związku z tym możemy mieć do czynienia z mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, które jest mniej kaloryczne jak i przeciwnie z wieprzowiną bogatą w tłuszcz. Najmniej tłuszczu znajduje się w schabie, a najwięcej w boczku. Wieprzowina jest także źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3, które w porównaniu do mięsa drobiowego występują w korzystniejszych proporcjach. W wieprzowinie można znaleźć witaminy z grupy B, których najwięcej jest w karkówce, a najmniej w schabie oraz witaminy E, której największa ilość znajduje się w karkówce, boczku i żeberkach, a najmniejsza w schabie i szynce. Mięso wieprzowe dostarcza także składników mineralnych, w tym dobrze przyswajalnego żelaza, którego ilość wynosi od 3 mg/100 g w schabie do 6,25 mg/100 g w karkówce. Oprócz tego wieprzowina dostarcza również związków takich jak tauryna, koenzym Q10 czy kreatyna. W przypadku wołowiny zawartość białka w mięsie jest nieco wyższa niż w wieprzowinie i stanowi 18%–23%. Zawartość tłuszczu w poszczególnych częściach mięsa wołowego jest zróżnicowana jednakże jest niższa niż w wieprzowinie. Oprócz tego wołowina jest źródłem żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim B1, B6, B12 oraz A, E i D.
Wpływ na zdrowia mięsa białego a czerwonego
Mięso czerwone nie może zastąpić w diecie mięsa białego i odwrotnie. W diecie oba rodzaje mięs powinny się znaleźć w odpowiednich proporcjach. Ze względu na zawartość żelaza w mięsie czerwonym jest ono polecane osobom z anemią, które walczą z niedoborem tego składnika. Mięso białe zawiera mniej tłuszczu, zatem zalecane jest w czasie diet odchudzających. Nie ma przeciwwskazań, aby osoby chcące schudnąć spożywały mięso czerwone. Jak najbardziej można, jedynie należy wybierać odpowiedni rodzaj oraz dbać o właściwe przyrządzenie. Mięso białe jak i czerwone jest pożądane również w diecie dzieci. Jako pierwsze jest wprowadzane mięso drobiowe np. kurczak, indyk. W drugiej kolejności mięso czerwone np. królik. Biorąc pod uwagę żywienie osób starszych wskazane jest spożycie chudego mięsa, przygotowanego w odpowiedni sposób tak, aby posiłki były lekkostrawne i nie obciążały układu pokarmowego.
Podsumowując mięso dostarcza nam przede wszystkim białka, tłuszczu, składników mineralnych oraz witamin. Mięso czerwone i białe różni się od siebie nieco składem. Należy pamiętać, aby eliminować lub ograniczyć w diecie tłuste gatunki mięsa. Powinno się dbać także o odpowiednią jego obróbkę termiczną oraz podawać je z duża ilością warzyw.
Literatura:
Zymon. M. Walory odżywcze i smakowe wołowiny oraz możliwości ich kształtowania. Wiadomości Zootechniczne, R. L (2012), 4: 93–98
Weker H., Barańska M. (red) Żywienie niemowląt i małych dzieci. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, 2014
Kołodziej-Skalska A., Matysiak B., Grudziński M. Mięso wieprzowe a zdrowie człowieka. Kosmos vol. 65, 4, 535–542, 2016
Sławek głupoty piszesz.
Słaby z nas drapieżnik bo układ pokarmowy i zęby człowieka nie są przystosowane do jedzenia surowego mięsa nawet po ugotowaniu w dużych ilościach na szkodzi. Co do diety wegańskiej to Azjaci jedzą dużo warzyw, owoców, ryb oraz owoców morza i są najzdrowszymi i najdłużej żyjącymi ludźmi.
Pozdrawiam.
A gdzie są ryby? To tez mięso.
MIĘSO CZERWONE LUB ROBIONE MECHANICZNIE{FABRYKI ITP} POWODUJE RAKA!Ale są teraz nowsze badania wykazały,że tak,powoduje.Po za tym teraz krowy świnie i tak dalej są faszerowane chemią za życia jak i podczas produkcji
Moja roczna córka ma anemię i nagle czerwone mięso jest potrzebne bo zawiera żelazo caly czas dawalismy jej drób bo niby zdrowy i w co tu wierzyć .Te wszystkie badania są o wuj rostrzaść.
pozyskuj żelazo z roślin a nie z rakotwórczych zwłok 🙂 gwarantuje, że po miesiacu zbilansowanepj diety wegańskiej córka będzie całkowicie zdrowa.
Sraty taty pierdaty. Warzywa nigdy nie zastąpią mięsa. Człowiek jest drapieznikiem więc potrzebuje mięsa. Jeszcze nie słyszałem żeby dzięki diecie wegańskiej ktoś dozyl setki, wręcz przeciwnie. Problem w tym , aby się ruszać. Żaden facet na budowie nie przezyje bez odpowiedniej do Jego postury dawki MIESA . Kota czy psa nie nakarmisz warzywami , podobnie jest z człowiekiem. Pozdrawiam serdecznie.
Sławek głupoty piszesz.
Słaby z człowieka drapieżnik bo w przeciwieństwie do dzikich zwierząt nasz układ pokarmowy i nasze zęby nie radzą sobie z surowym mięsem. Co do diety wegańskiej to Azjaci jedzą dużo warzyw i owoców morza i są najzdrowszymi i najdłużej żyjącymi ludźmi na ziemi.
Pozdrawiam.
Otóż to.