Maliny – właściwości i wartości odżywcze

16 18 20

Piękny czerwono-różowy kolor wyróżnia malinę wśród innych owoców. Niekiedy krytykowana za małe pesteczki, zgrzytające pod zębami. Jednak jej smak i cenne wartości odżywcze rekompensują nieprzyjemne doznania.

Maliny smakują nam w postaci świeżego owocu, ale szeroko stosowane są również w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do wielu deserów. Sosy, dżemy, ciasta, nawet lody o smaku malinowym – wszystkie mają wspólny mianownik, ceniony przez wielu smak tego owocu.

Maliny

Malina należy do grupy gatunków z rodzaju Rubus L. Odznacza się pięknym, pełnym i intensywnym kolorem oraz łatwością odpadania od dna kwiatowego. Obecnie jest wiele różnych odmian maliny, które mogą przybierać barwy od ciemnej, purpurowej po bardzo jasną, żółtą. To owoce pełne wartości odżywczych, mające słodkawy smak. Dbają o zdrowie i urodę.

Maliny – właściwości

Maliny to jedne z cenniejszych, rodzimych owoców, których właściwości są doceniane przez wielu. Stanowią źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed upływem czasu i szkodliwym działaniem wolnych rodników – znanych jako źródło młodości występują nie tylko w żywności, ale również w kosmetykach.

Zawartość witamin i minerałów, usprawnia system nerwowy, układ krążenia oraz wzmacnia układ immunologiczny. Maliny chronią przed powstaniem niedokrwistości i innych chorób.

Błonnik zawarty w tych owocach pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale także przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit. Dodatkowo maliny są polecane dla osób będących na dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność.

Maliny posiadają właściwości rozkurczowe, uśmierzające bóle menstruacyjne. Stosowane są w różnej formie podczas przeziębień, mogą obniżać gorączkę. Nie od dziś wiadomo, że przy przeziębieniu dobrze sprawdza się sok z malin, mający „wypocić chorobę”. A to za sprawą salicylanów zawartych w malinach, które działaniem przypominają aspirynę.

Maliny – wartości odżywcze

Maliny to zastrzyk witaminy C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia oraz stosują używki (kawa, papierosy). Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego).

Te drobne, czerwone owoce zawierają duże ilości minerałów, jak potas, wapń, magnez i żelazo, co czyni je prawdziwą skarbnicą odżywczych substancji.

Swój kolor zawdzięczają barwnikom – antocyjanom, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, wzmacniając naturalną ochronę organizmu. Duża zawartość polifenoli w malinach, sprawia, że stanowią cenne źródło antyoksydantów, nie tylko korzystnie wpływających na zdrowie, ale także dbających o wygląd zewnętrzny.

Dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Maliny, to owoce niskokaloryczne. 100 g owoców to zaledwie 33 kcal. Ponadto maliny odznaczają się wysoką zawartością błonnika wśród innych owoców: 6,7 g/100 g malin.

Poczytaj więcej o właściwościach nalewki malinowej!

Piękny kolor, zapach i smak – tym wyróżniają się maliny spośród innych owoców. Pełne walorów odżywczych i właściwości dbających o zdrowie i świetną formę, służą nam przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te prosto z lasu czy działki. Nic tylko czekać na lato lub biec do sklepu po drogocenne źródło witamin i minerałów.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Maliny – właściwości i wartości odżywcze - 3.9/5. Oddano 294 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.