bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Maliny – właściwości i wartości odżywcze

Maliny – właściwości i wartości odżywcze

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Piękny czerwono-różowy kolor wyróżnia malinę wśród innych owoców. Niekiedy krytykowana za małe pesteczki, zgrzytające pod zębami. Jednak jej smak i cenne wartości odżywcze rekompensują nieprzyjemne doznania.

Maliny smakują nam w postaci świeżego owocu, ale szeroko stosowane są również w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do wielu deserów. Sosy, dżemy, ciasta, nawet lody o smaku malinowym – wszystkie mają wspólny mianownik, ceniony przez wielu smak tego owocu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Maliny
  • Maliny – właściwości
  • Maliny – wartości odżywcze

Maliny

Malina należy do grupy gatunków z rodzaju Rubus L. Odznacza się pięknym, pełnym i intensywnym kolorem oraz łatwością odpadania od dna kwiatowego. Obecnie jest wiele różnych odmian maliny, które mogą przybierać barwy od ciemnej, purpurowej po bardzo jasną, żółtą. To owoce pełne wartości odżywczych, mające słodkawy smak. Dbają o zdrowie i urodę.

Maliny – właściwości

Maliny to jedne z cenniejszych, rodzimych owoców, których właściwości są doceniane przez wielu. Stanowią źródło przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed upływem czasu i szkodliwym działaniem wolnych rodników – znanych jako źródło młodości występują nie tylko w żywności, ale również w kosmetykach.

Zawartość witamin i minerałów, usprawnia system nerwowy, układ krążenia oraz wzmacnia układ immunologiczny. Maliny chronią przed powstaniem niedokrwistości i innych chorób.

Błonnik zawarty w tych owocach pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale także przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit. Dodatkowo maliny są polecane dla osób będących na dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność.

Maliny posiadają właściwości rozkurczowe, uśmierzające bóle menstruacyjne. Stosowane są w różnej formie podczas przeziębień, mogą obniżać gorączkę. Nie od dziś wiadomo, że przy przeziębieniu dobrze sprawdza się sok z malin, mający „wypocić chorobę”. A to za sprawą salicylanów zawartych w malinach, które działaniem przypominają aspirynę.

Maliny – wartości odżywcze

Maliny to zastrzyk witaminy C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia oraz stosują używki (kawa, papierosy). Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego).

Te drobne, czerwone owoce zawierają duże ilości minerałów, jak potas, wapń, magnez i żelazo, co czyni je prawdziwą skarbnicą odżywczych substancji.

Swój kolor zawdzięczają barwnikom – antocyjanom, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, wzmacniając naturalną ochronę organizmu. Duża zawartość polifenoli w malinach, sprawia, że stanowią cenne źródło antyoksydantów, nie tylko korzystnie wpływających na zdrowie, ale także dbających o wygląd zewnętrzny.

Dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Maliny, to owoce niskokaloryczne. 100 g owoców to zaledwie 33 kcal. Ponadto maliny odznaczają się wysoką zawartością błonnika wśród innych owoców: 6,7 g/100 g malin.

Poczytaj więcej o właściwościach nalewki malinowej!

Piękny kolor, zapach i smak – tym wyróżniają się maliny spośród innych owoców. Pełne walorów odżywczych i właściwości dbających o zdrowie i świetną formę, służą nam przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te prosto z lasu czy działki. Nic tylko czekać na lato lub biec do sklepu po drogocenne źródło witamin i minerałów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Antyoksydanty

Resweratrol. Działanie, skutki uboczne i…

Resweratrol to silny przeciwutleniacz, który występuje w winogronach, głównie w ich skórce. Zawiera je zatem również czerwone wino, które produkowane jest z winogron. Czytaj dalej...
owoce

Czy mrożone owoce tracą witaminy?…

Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy. Czytaj dalej...
Sok z aronii w ciąży, właściwości,
owoce jagodowe

Sok z aronii. Działanie, stosowanie…

Niezbyt popularny i lubiany przez nas owoc. Przyrządzony z aronii sok, skrywa w sobie wiele pożytecznych właściwości, o których nie każdy z nas wie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.