Magnez dla sportowców. Co wypłukuje magnez? Jak uzupełnić magnez?
Aktualizacja: 6 listopada, 2020
Magnez jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, niemal najszerzej rozpowszechnionym w przyrodzie. W organizmie ludzkim zajmuje niespełna 4. miejsce pod względem zmagazynowanej ilości. Pełni szereg istotnych biologicznie funkcji, jak chociażby aktywacja blisko 300 enzymów na drodze przemian białek, tłuszczów i węglowodanów, które dostarczamy z każdym planowanym posiłkiem. Mimo faktu że jest on niezwykle powszechny w produktach spożywanych na co dzień, stosunkowo łatwo można doprowadzić do jego deficytu w organizmie. Podyktowane jest to nie tylko stopniem biodostępności tego pierwiastka czy obecnością substancji, które mogą ograniczać jego przyswajanie, ale także innymi czynnikami związanymi chociażby z aktywnością fizyczną. W dzisiejszym artykule pragniemy przybliżyć Państwu kilka istotnych faktów dotyczących roli magnezu u osób aktywnych fizycznie. Zapraszamy do lektury!
Magnez dla sportowców
Nie jest zaskoczeniem, że organizmy osób trenujących wyczynowo lub uprawiających sport na poziomie amatorskim, wykazują większe zapotrzebowanie energetyczne oraz odżywcze – w tym oczywiście na kluczowe mikro i makroskładniki. Wiele dostępnych publikacji naukowych na podstawie wnikliwych analiz wykazało, że spożycie w grupach osób aktywnych fizycznie bywa często niewystarczające, a co za tym idzie osoby te bywają narażone na pogłębiające się niedobory pokarmowe. Niedobory bywają dodatkowo powiększane przez przyspieszoną przemianę materii sportowców, podyktowaną treningiem. Największe deficyty obserwuje się w przypadku witamin z grupy B, kwasie foliowym, witaminie E, a także D. Do deficytowych mikro i makro elementów zaliczymy zaś żelazo, wapń, potas, sód oraz magnez.
W diecie sportowca ten ostatni odgrywa szalenie ważną rolę, bowiem wraz z wapniem wpływa na wydajność pracujących mięśni oraz odpowiedni przepływ impulsów nerwowych warunkujący ich skurcz. Niedobory magnezu mogą skutkować zaburzeniami metabolizmu włókien mięśniowych, co w konsekwencji powoduje ich skurcze i bóle. Z uwagi na zasadowy charakter wspomaga także utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, która zwłaszcza wśród osób aktywnych bywa często zaburzona.
Co wypłukuje magnez?
Niskie stężenie magnezu (hipomagnezemia) wynikające z zaburzeń wchłaniania bądź niedostatecznej podaży wraz z dietą, rozpoznawane jest w momencie, kiedy stężenie tego pierwiastka w surowicy krwi spadnie poniżej 0,65 nmol/l. Jedną z najczęstszych przyczyn takiego stanu bywa dieta uboga w składniki mineralne (m.in. nieumiejętnie zbilansowana dieta redukcyjna), połączona z wysoką aktywnością fizyczną. Wpływ na stężenie magnezu w ustroju mogą mieć również takie czynniki jak:
- nadmierna konsumpcja alkoholu (warunkuje wypłukiwanie pierwiastka z ustroju),
- nadmierna podaż błonnika w diecie (ogranicza jego wchłanialność),
- podaż leków moczopędnych, antykoncepcyjnych, przeciwnowotworowych, nasennych czy zawierających inhibitory pompy protonowej,
- współistniejące jednostki chorobowe: zespół złego wchłaniania, zaburzenia trawienia w przewodzie pokarmowym, zespół Crohna,
- występujące przetoki,
- zaburzenia gospodarki hormonalnej: hiperaldosteronizm.
Omawiając kwestię deficytu magnezu, warto również poruszyć aspekt „wypłukiwania” pierwiastków po spożyciu kawy. Nadmierna konsumpcja kaw w ciągu dnia rzeczywiście może przyczynić się do zwiększonego wydalania pierwiastków z moczem. Niemniej jednak przy prawidłowo zbilansowanej diecie codzienne straty zarówno magnezu, jak i wapnia są zbyt niskie by mogły spowodować uszczuplenie rezerw ustrojowych. Jedno z badań oceniających wpływ spożycia 300 mg kofeiny na gospodarkę pierwiastków (głównie magnezu i wapnia) nie wykazało statystycznie istotnych strat żadnego z biopierwiastków. Badacze zaobserwowali dodatkowo zwiększoną absorpcję tych pierwiastków z produktów spożywczych dostarczanych wraz z dietą. Warto również wspomnieć, że kawa sama w sobie stanowi pewne pokłady magnezu.
Jak uzupełnić magnez?
Kluczem do uzyskania prawidłowego stężenia tego pierwiastka w surowicy krwi jest odpowiednio zbilansowana dieta. Doskonałymi źródłami magnezu są m.in:
- warzywa (groch, fasola, soja, szpinak),
- owoce (banany, orzechy, pestki dyni migdały, daktyle),
- zboża i jego przetwory (kasze, otręby, ziarna),
- kakao oraz gorzka czekolada (lub nasiona kakaowca).
Należy pamiętać, że niektóre ze składników mogą ograniczać przyswajanie magnezu. Wykazano na przykład, że sam wapń w dawkach przekraczających 2g na dobę warunkuje gorszą absorpcję magnezu z krwiobiegu. Podobna sytuacja tyczy się osób prowadzących diety o wysokiej zawartości białka. Oczywiście w przyrodzie występują także związki, które wspomagają wchłanianie magnezu. Zaliczymy do nich m.in. witaminę B6 (stąd częste połączenie tych substancji w suplementach diet), witaminę D3, selen, laktozę, środowisko o niskim pH oraz wyższe stężenie insuliny w krwiobiegu.
Szczególne przypadki, podyktowane często towarzyszącymi jednostkami chorobowymi, wymagają zastosowania dodatkowej suplementacji preparatami doustnymi. W tym wypadku należy kierować się wyborem suplementów organicznych oferujących magnez w postaci mleczanu, asparaginianu czy cytrynianu. Formy te wykazują najwyższy stopień przyswajania. Dodatkowo w celu poprawy stopnia wchłanialności i usprawnienia transportu jonów magnezowych (Mg2+) zaleca się przyjmowanie jednocześnie preparatów zawierających witaminę B6.
Literatura:
- Killer S., Blannin A., Jeukendrup A .: No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffe Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living population PLoS ONE. 2014, 9 (1).
- Burke L.: Caffeine and sports peformance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.2008,33(6): 1319-133.
- Heaney et al.: Effects of caffeine on bone and the calcium economy.Food and chemical toxicology. 2002, 40(9):1263-70.
- Papierkowski A. Znaczenie magnezu w praktyce lekarskiej. Część I. Przyczyny i objawy zaburzeń gospodarki magnezowej. Med Rodz.
- 2002;1:31-4.
- Bancerz B, Duś-Żuchowska M, Cichy W i wsp. Wpływ magnezu na zdrowie człowieka. Prz Gastroentrol. 2012;7(6):359-66.
- Karmańska A, Stańczak A, Karwowski B. Magnez aktualny stan wiedzy. Bromat Chem Toksykol. 2015;4:677-89.
- Zając A i in.: Żywienie I suplementacja w sporcie, rekreacji I stanach chorobowych. Akademia wychowania fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach. Katowice, 2014
- Kokot F, Franek E. Zaburzenia gospodarki magnezowej. W: Gajewski P. Interna Szczeklika. Kraków: Medycyna Praktyczna; 2015. str. 2423-2425.
Przy wysokich niedoborach magnezu, każdy trenujący facet może w szybki sposób nabawić się kontuzji. Drętwienie i mrowienie kończyn jest pierwszą oznaką, że coś jest nie tak. Wiem z autopsji, że najlepiej od razu temu zapobiegać. Dlatego oprócz zbilansowanej diety, stosuję jeszcze suplementy. Nie dość, że zawierają magnez oraz witaminy z grupy B, to jeszcze dostarczają argininy i zwiększają poziom testosteronu, które są niezbędne podczas rozbudowy tkanki mięśniowej.