Magnez – rola w organizmie, niedobór, skutki niedoboru. Co wypłukuje magnez?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Składniki mineralne należą do związków niezbędnych, czyli egzogennych. Oznacza to, że muszą zostać dostarczone do naszego organizmu wraz ze spożywanym pokarmem. Ze względu na ich ilość w organizmie dzielimy je na makro- oraz mikroelementy. Do makroelementów zaliczamy pierwiastki, na które dzienne zapotrzebowanie wynosi ponad 100 mg. Do tej grupy należy m.in. magnez [1].
Magnez
Jest jednym z najważniejszych jonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecność magnezu konieczna jest dla ponad 300 biochemicznych reakcji, które w nim zachodzą [2].
Ponad połowa magnezu w organizmie człowieka znajduje się w kościach (55–60%), 40–45% w komórkach tkanek miękkich, głównie w mięśniach, a zaledwie 1% w płynach pozakomórkowych [3].
Magnez – rola w organizmie
Magnez jest niezbędny w procesach syntezy oraz rozpadu związków wysokoenergetycznych, głównie ATP, dzięki czemu możliwe jest m.in. dostarczanie energii do pracy mięśni. Obecność magnezu wymagana jest również w wielu etapach biosyntezy białka, w biosyntezie kwasów nukleinowych oraz przy przemianach węglowodanów i metabolizmie tłuszczów [3].
Pierwiastek ten jest także konieczny dla prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo zwalnia procesy starzenia się i działa przeciwstresowo. Magnez przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym. Jest również niezbędny dla prawidłowej pobudliwości tkanki mięśniowej i nerwowej. Dzięki obecności magnezu możliwy jest aktywny transport sodu oraz potasu [1].
Niedobór magnezu
Dobowe zapotrzebowanie na magnez wynosi około 300–400 mg. Zwiększa się ono jednak podczas uprawiania wysiłku fizycznego, z powodu silnego stresu, w czasie ciąży i w okresie karmienia. Zapewnienie optymalnego spożycia magnezu niezbędne jest dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, iż dieta większości osób nie zawiera wystarczającej ilości pokarmów bogatych w magnez, takich jak zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste czy orzechy [4].
Niedobór magnezu występuje najczęściej na skutek niedostatecznej jego podaży z pożywieniem, upośledzonego wchłaniania z przewodu pokarmowego (np. na skutek przewlekłych biegunek), a także z powodu zwiększonego wydalania przez nerki (np. u alkoholików, chorych leczonych diuretykami czy u cukrzyków).
Nadmierne wydalanie magnezu wraz z moczem, które prowadzić może do powstania jego niedoboru ma miejsce również podczas stresu [3].
Do niedoborów pierwiastka mogą przyczynić się fosforany, związki fitynowe oraz duża ilość błonnika i wapnia w pożywieniu. Zmniejszają one bowiem wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego [1].
Skutki niedoboru magnezu
Wśród najważniejszych skutków niedoboru magnezu w organizmie wymienia się:
- zaburzenia krążenia,
- zaburzenia pracy serca,
- nadpobudliwość,
- niedokrwistość,
- zaburzenia w zachowaniu,
- pogorszenie odporności organizmu,
- kruchość kości,
- większą zapadalność na nowotwory [1].
Co wypłukuje magnez?
Niedobory magnezu wynikają nie tylko z niedostatecznej podaży tego pierwiastka wraz z pożywieniem, ale również z powodu nadmiernego wydalania z organizmu. Zwiększenie wydalania magnezu przez nerki ma miejsce u osób stosujących leki moczopędne, u cukrzyków oraz u osób nadużywających alkoholu [3]. Kwas fosforowy zawarty w popularnych napojach gazowanych również powoduje zmniejszenie poziomu magnezu.
Dodatkowo przewlekły stres oraz silne pocenie się prowadzą do zwiększonego wydalania pierwiastka z organizmu [5].
Bardzo popularny jest pogląd, dotyczący negatywnego wpływu kawy na utrzymanie prawidłowego poziomu magnezu. Istnieją badania wskazujące, iż nadmierne spożywanie kofeiny zawartej w kawie sprzyja zwiększonemu wydalaniu magnezu z organizmu [6]. Duża część publikacji odnoszących się do przyczyn niedoboru magnezu nie wspomina jednak o kofeinie. Te badania, które wśród substancji zmniejszających poziom magnezu w organizmie wskazują na kawę, zwracają uwagę na fakt, iż efekt ten spowodowany jest piciem dużych ilości kawy (powyżej 4 filiżanek) [7].
Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór prowadzić może do poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego powinniśmy zadbać o to, aby każdego dnia w naszej diecie znalazły się produkty bogate w magnez. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w okresach, gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta.
Literatura:
- Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione, 146
- Aleksandra Karmańska, Andrzej Stańczak, Bolesław Karwowski, Magnez. Aktualny stan wiedzy, Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 4, str. 677–689, [dostęp on-line] http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf
- Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012, 234
- Maria Iskra, Beata Krasińska, Andrzej Tykarski, Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, [dostęp on-line] https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939
- Johnson S, The multifaceted and widespread pathology of magnesium deficiency, Med Hypotheses. 2001 Feb;56(2):163-70, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11425281
- S. A. Kynast-Gales, L. K. Massey, Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium, [dostęp on-line] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.1994.10718436
- Mariusz Mieczkowski, Małgorzata Kościelska, Zaburzenia homeostazy magnezu: hipomagnezemia, Wiadomości Lekarskie 2013, tom LXVI, nr 4, [dostęp on-line] http://wiadomoscilekarskie.pl/data/2015/11/WL-4-2013-ca%C5%82o%C5%9B%C4%87.pdf#page=42