Liść i owoc borówki czernicy – właściwości, zastosowanie
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Borówkę czernicę w sezonie (od czerwca do września) bez trudu możemy znaleźć w polskich lasach. Te małe, okrągłe owoce o ciemnofioletowym zabarwieniu cechują się wieloma właściwościami leczniczymi. W fitoterapii oprócz owoców borówki czernicy wykorzystywane są także jej liście.
Borówka czernica
Szeroko znana pod nazwą czarna jagoda lub po prostu jagoda, borówka czernica jest jedną z najczęściej występujących jagód w Północnej Europie. Właściwości lecznicze wykazują zarówno jej owoce, jak i liście. Znacznie częściej mówi się jednak o prozdrowotnym działaniu owoców, niesłusznie zapominając o liściach.
Liść borówki czernicy
Liście często są traktowane jako „produkty uboczne” borówki czernicy. Nieliczni wiedzą, że wywary i napary z liści czarnej jagody są używane jako środki moczopędne o działaniu ściągającym i odkażającym układ moczowy. Działają one także antybakteryjnie i przeciwzapalnie, szczególnie w zastosowaniu do jamy ustnej. Znane jest również działanie hipoglikemiczne liści czarnej jagody. Jest ono jednak zbyt małe, aby mogło konkurować z lekami stosowanymi w leczeniu cukrzycy. Dlatego liście polecane są jedynie pomocniczo, w stanach przedcukrzycowych bądź w początkowych stadiach cukrzycy, zwłaszcza u ludzi starszych. Właściwości lecznicze liści borówki czernicy są w głównej mierze spowodowane dużą zawartością kwasów hydroksycynamonowych (chlorogenowego i kawowego) oraz flawonoidów (naturalnych przeciwutleniaczy). Badania wykazały, że w wysokich dawkach (1,5 g/kg masy ciała dziennie) liście mogą wywołać objawy zatrucia. Są to jednak tak duże dawki, że zatrucia w przypadku dorosłych osób wydają się mało prawdopodobne.
Owoc borówki czernicy
Zawartość dużych ilości różnorodnych związków bioaktywnych oraz walory zdrowotne dostarczane wraz z konsumpcją owoców borówki czernicy sprawiają, że produkty te można by zaliczyć do tzw. superfoods. Obecne w składzie w borówki antocyjany oprócz tego, że są odpowiedzialne za jej barwę, wykazują liczne właściwości prozdrowotne:
- uszczelniają i zwiększają wytrzymałość naczyń krwionośnych,
- hamując agregację płytek krwi i leukocytów, działają przeciwzapalnie,
- ułatwiają rozpuszczenie mikrozakrzepów, dzięki czemu znajdują zastosowanie w schorzeniach okulistycznych, takich jak: zaburzenia widzenia po zmierzchu, retinopatia, katarakta oraz inne stany zapalne i osłabienia wzroku, np. na skutek zbyt długiej pracy przy komputerze,
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Obecne w owocach borówki czernicy resweratrol i taniny wykazują działanie przeciwnowotworowe. Badania kliniczne dowodzą również, że spożywanie owoców jagodowych może opóźniać procesy neurodegeneracyjne związane ze starzeniem się.
W gospodarstwach domowych często przyrządza się przetwory z owoców czarnej jagody, np. dżemy, nalewki i soki. Jednak obróbka termiczna owoców powoduje znaczne straty antocyjanów w tym produkcie. Najlepszym sposobem utrwalenia owocu jest jego zamrożenie bądź przygotowywanie syropu „na zimno”. W aptekach można też znaleźć preparaty zawierające sproszkowane owoce czernicy, jego wyciągi bądź antocyjany pozyskane z tego owocu.
Zarówno owoce, jak i liście borówki czernicy wykazują liczne właściwości lecznicze, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Należy pamiętać, że obróbka termiczna wpływa niekorzystnie na wartości zdrowotne tego produktu, dlatego najlepiej korzystać z jego dobrodziejstw w sezonie lub stosować metody utrwalania nieopierające się na działaniu wysokich temperatur.
Literatura:
- Anastasia-Varvara Ferlemi and Fotini N. Lamari, Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value, Antioxidants 2016, 5, 17,
- Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa 2012, wyd.1, s. 68, 217–219,
- Janina Drozd i Elżbieta Anuszewska, Czarna jagoda – perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, Prz. Med. Uniw. Rzesz. Inst. Leków, 2013, 2, 226–235,
- Justyna Baraniak, Małgorzata Kania, Borówka, winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, Post Fitoter 2015; (16)1: 50–55,
- Grażyna Gozdecka, Joanna Kaniewska, Marek Domoradzki, Katarzyna Jędryczka, Ocena zawartości wybranych składników bioaktywnych w przetworach z borówki czernicy, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 1 (98), 170–180,
- Nicole M. Wedick i in., Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women, Am J Clin Nutr 2012;95:925–33.
Uwielbiam borówki! Idealnie nadają się jako składnik smoothie lub zastępują słodycze. Jestem w trakcie odchudzania, więc muszę przykładać ogromną uwagę do tego co jem. Moja dieta jest niskokaloryczna, pozbawiona cukru oraz przetworzonych produktów. Ponadto sporo ćwiczę w celu efektywniejszego spalania tkanki tłuszczowej. Do wakacji jeszcze trochę czasu, więc spokojnie pozbędę się swoich nieestetycznych fałdek.