Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i przepisy

16 18 20

Podobnie jak Włosi w swojej kuchni, Francuzi szczególnie dbają o jakość produktów z których powstają wyśmienite dania. Surowiec to podstawa, która stanowi o wysokim poziomie kuchni i kucharza. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia francuska bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia tworzące wyjątkowe dania.

Kuchnia francuska

Powszechnie kuchnia francuska tzw. haute cuisine kojarzy się z elegancją i wyrafinowaniem, a każdy smak pobudza kubki smakowe do intensywnych doznań. Francuzi są dumni ze swego dorobku i produktów popularnych na całym świcie, potrafią bardzo dobrze wykorzystać każdy składnik, by uczynić z niego podstawę dania. Smaczna, aczkolwiek niekiedy dość skomplikowana kuchnia francuska często jest sprawdzianem dla wybitnych kucharzy.

Obok dań tradycyjnych, wysublimowanych i niekiedy dość ciężkich powstała kuchnia lekka, nowoczesna, której dania są zdrowe, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Kuchnia francuska słynie przede wszystkim  z bogatej tradycji winiarskiej i najlepszej jakości win, w których nie tylko rodowici francuzi są zakochani. Francja słynie przede wszystkim ze wspaniałej jakości bagietek, croissantów, różnorodnych serów, które idealnie komponują się z specjalnie dobranymi winami. Ponadto bardzo lubiane są we Francji zupy, które rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Szeroka gama przypraw stosowanych w kuchni francuskiej nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa czy rozmaryn to podstawa wielu dań, która podkreśla smak i nadaje wyrazisty charakter. Ponadto kuchnia francuska korzysta z walorów smakowych wielu ryb i owoców morza.

Każdy region słynie z innych popisowych dań, które wywodzą się z głęboko zakorzenionej tradycji, dzięki czemu kuchnia francuska jest różnorodna i bogata w smakach.

Kuchnia francuska – tradycje

Francuzi jedzą zwykle 3 podstawowe posiłki w ciągu dnia: śniadanie (petit déjeuner), obiad (déjeuner) orz kolację (dîner). Czy zastanawialiście się dlaczego pomimo dość kaorycznej kuchni Francuzki utrzymują tak szczupłe figury? To ich sekret. Francuskie śniadanie jest bardzo słodkie i przyjemne. Zazwyczaj spożywa się maślanego rogalika, bułeczkę z masłem i dżemem, ciastko, kawę z mlekiem czy gorącą czekoladę. Często do śniadania podawany jest także świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Około godziny 12.00–14.00 spożywany jest obiad, w którego skład zazwyczaj wchodzi danie główne z deserem lub też z przystawką. Obecnie obiad podawany jest w formie lekkiego lunchu: omlet, sałatka, kanapka z serami, warzywami czy mięsem. Podawana jest także kawa. Wyjątek stanowią uroczystości czy święta, kiedy to w czasie obiadu można podać bardziej obfite dania. Często lunch spożywany jest w trakcie przerwy w pracy w restauracjach.

Prawdziwą ucztą jest późna kolacja około 20.00–22.00. Wtedy podawane są dość obfite dania, przystawki i desery. Przystawkę stanowi sałatka, zupa czy danie z jaj, natomiast danie główne zwykle podawane jest na ciepło – mięso: drób, ryba, która polana jest sosem i podawana z ziemniaczkami, warzywami czy sałatkami. Uwieńczeniem kolacji jest deser: popularny creme brulee czy tarta jabłkowa, a także nierzadko podaje się deskę serów na przekąskę. Obowiązkowym trunkiem jest wino oraz woda.

Kuchnia francuska słynie z bogactwa wysublimowanych smaków.

Kuchnia francuska słynie z bogactwa wysublimowanych smaków.

Każdy region we Francji ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, który czyni go wyjątkowym, jednak wszystkie regiony Francji łączy dobry gust i wyrafinowane połączenie smaków. Północ Francji to obszary, które słyną z przepysznie przyrządzanych ostryg, różnorodnych serów, docenianych na całym świecie oraz wyrobów na bazie śmietany. Popularna Prowansja to kraina oliwek i oliwy z oliwek oraz warzyw: pomidorów, bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli, które komponują się w przepysznym daniu ratatouille. Południe słynie głównie z rybnych dań. Z kolei Bordeaux słynie z najlepszych na świecie win.

We Francji popularne są restauracje z wielkimi akwariami, gdzie znajdują się przeróżne skorupiaki, które po dokonaniu wyboru i przygotowaniu przez kucharza, trafiają na nasze talerze. Nierzadko też podaje się wszelkiego rodzaju zupy, a największą sławą cieszą się zupa cebulowa oraz rybna. Drugie danie zwykle podawane jest z zawiesistymi sosami: chrzanowy, beszamelowy czy myśliwski. 500 gatunków serów czyni Francję prawdziwym potentatem, a każdy dobry posiłek powinien być zakończony kawałkiem pysznego sera.

Pasztety, foie gras – pasztet strasburski, sery pleśniowe, bagietki, croissanty, ślimaki, żabie udka, a przede wszystkim wyśmienite wino – to krótka charakterystyka kuchni francuskiej, która jednak nie zamyka się w tych kilku produktach.

Kuchnia francuska – przepisy

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu
  • bagietka
  • 150 g sera gruyère
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę pokroić w półplasterki, a w garnku roztopić masło z oliwą. Dodać cebulę i smażyć do jej skarmelizowania. Następnie należy wlać wino i gotować około 3 minut, po czym dodać bulion i znów gotować około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawić solą i pieprzem. Bagietkę można pokroić na mniejsze kromeczki i podpiec w piekarniku. Gorącą zupę posypać startym serem i podawać z grzan

rozwiń
kami.

Przepis na łososia w papilotach

Składniki:

  • 2 pory
  • oliwa z oliwek
  • 4 plasterki cytryny
  • filet z łososia
  • zioła (mięta, estragon, natka pietruszki)
  • śmietanka kremówka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: por należy pokroić na cienkie plasterki. Do rozgrzanej oliwy z oliwek wrzucić pora i smażyć przez około 8 minut, następnie dodać sól i pieprz. Na folii wysmarowanej oliwą z oliwek położyć plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Następnie przykryć wszystko porem, obsypać ziołami i nałożyć śmietankę. Folię zwinąć i zamknąć w niej rybę. Następnie wstawić rybę do piekarnika do 220°C na 15 minut. Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia.

rozwiń
Przepis na creme brulle

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru do wypieków
  • 3 łyżki cukru do skarmelizowania

Przygotowanie: z wanilii wyskrobać nasionka i włożyć do rondelka ze śmietanką i doprowadzić do wrzenia, przestudzić. W osobnej miseczce utrzeć żółtka z cukrem, następnie delikatnie mieszając dodawać śmietankę. Masę przecedzić przez sitko i wypełnić nią naczynia żaroodporne. Do piekarnika nagrzanego do 100°C wstawić foremki na 45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy, lekko galaretowata i nie przyrumieniona. Ostudzić i włożyć na około 3 h do lodówki. Wyciągnąć z lodówki i osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym i posypać cukrem. Cukier skarmelizować za pomocą palnika.

rozwiń

Kuchnia francuska to jedna z najlepszych i najpopularniejszych kuchni na świecie. Jej wyrafinowany smak podkreślają najlepszej jakości wina. Popularne croissanty, wyśmienite sery pleśniowe oraz różnorodne przystawki, goszczą na stołach wielu z nas, będąc klasyką wysublimowanego smaku.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i przepisy - 4.0/5. Oddano 45 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • Sandra 06.04.2016, 7:29

    Nieprzydało mi się

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 07.04.2016, 1:03

      Zachęcamy zatem do lektury innych naszych artykułów. Jeśli nie kuchnia francuska, może kuchnia włoska przypadnie Ci go gustu 🙂

      Odpowiedz
    • Aga 07.06.2016, 11:50

      A mi sie przydało;p

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone