Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i przepisy
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Podobnie jak Włosi w swojej kuchni, Francuzi szczególnie dbają o jakość produktów z których powstają wyśmienite dania. Surowiec to podstawa, która stanowi o wysokim poziomie kuchni i kucharza. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia francuska bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia tworzące wyjątkowe dania.
Kuchnia francuska
Powszechnie kuchnia francuska tzw. haute cuisine kojarzy się z elegancją i wyrafinowaniem, a każdy smak pobudza kubki smakowe do intensywnych doznań. Francuzi są dumni ze swego dorobku i produktów popularnych na całym świcie, potrafią bardzo dobrze wykorzystać każdy składnik, by uczynić z niego podstawę dania. Smaczna, aczkolwiek niekiedy dość skomplikowana kuchnia francuska często jest sprawdzianem dla wybitnych kucharzy.
Obok dań tradycyjnych, wysublimowanych i niekiedy dość ciężkich powstała kuchnia lekka, nowoczesna, której dania są zdrowe, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Kuchnia francuska słynie przede wszystkim z bogatej tradycji winiarskiej i najlepszej jakości win, w których nie tylko rodowici francuzi są zakochani. Francja słynie przede wszystkim ze wspaniałej jakości bagietek, croissantów, różnorodnych serów, które idealnie komponują się z specjalnie dobranymi winami. Ponadto bardzo lubiane są we Francji zupy, które rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Szeroka gama przypraw stosowanych w kuchni francuskiej nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa czy rozmaryn to podstawa wielu dań, która podkreśla smak i nadaje wyrazisty charakter. Ponadto kuchnia francuska korzysta z walorów smakowych wielu ryb i owoców morza.
Każdy region słynie z innych popisowych dań, które wywodzą się z głęboko zakorzenionej tradycji, dzięki czemu kuchnia francuska jest różnorodna i bogata w smakach.
Kuchnia francuska – tradycje
Francuzi jedzą zwykle 3 podstawowe posiłki w ciągu dnia: śniadanie (petit déjeuner), obiad (déjeuner) orz kolację (dîner). Czy zastanawialiście się dlaczego pomimo dość kaorycznej kuchni Francuzki utrzymują tak szczupłe figury? To ich sekret. Francuskie śniadanie jest bardzo słodkie i przyjemne. Zazwyczaj spożywa się maślanego rogalika, bułeczkę z masłem i dżemem, ciastko, kawę z mlekiem czy gorącą czekoladę. Często do śniadania podawany jest także świeżo wyciskany sok z pomarańczy.
Około godziny 12.00–14.00 spożywany jest obiad, w którego skład zazwyczaj wchodzi danie główne z deserem lub też z przystawką. Obecnie obiad podawany jest w formie lekkiego lunchu: omlet, sałatka, kanapka z serami, warzywami czy mięsem. Podawana jest także kawa. Wyjątek stanowią uroczystości czy święta, kiedy to w czasie obiadu można podać bardziej obfite dania. Często lunch spożywany jest w trakcie przerwy w pracy w restauracjach.
Prawdziwą ucztą jest późna kolacja około 20.00–22.00. Wtedy podawane są dość obfite dania, przystawki i desery. Przystawkę stanowi sałatka, zupa czy danie z jaj, natomiast danie główne zwykle podawane jest na ciepło – mięso: drób, ryba, która polana jest sosem i podawana z ziemniaczkami, warzywami czy sałatkami. Uwieńczeniem kolacji jest deser: popularny creme brulee czy tarta jabłkowa, a także nierzadko podaje się deskę serów na przekąskę. Obowiązkowym trunkiem jest wino oraz woda.
Każdy region we Francji ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, który czyni go wyjątkowym, jednak wszystkie regiony Francji łączy dobry gust i wyrafinowane połączenie smaków. Północ Francji to obszary, które słyną z przepysznie przyrządzanych ostryg, różnorodnych serów, docenianych na całym świecie oraz wyrobów na bazie śmietany. Popularna Prowansja to kraina oliwek i oliwy z oliwek oraz warzyw: pomidorów, bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli, które komponują się w przepysznym daniu ratatouille. Południe słynie głównie z rybnych dań. Z kolei Bordeaux słynie z najlepszych na świecie win.
We Francji popularne są restauracje z wielkimi akwariami, gdzie znajdują się przeróżne skorupiaki, które po dokonaniu wyboru i przygotowaniu przez kucharza, trafiają na nasze talerze. Nierzadko też podaje się wszelkiego rodzaju zupy, a największą sławą cieszą się zupa cebulowa oraz rybna. Drugie danie zwykle podawane jest z zawiesistymi sosami: chrzanowy, beszamelowy czy myśliwski. 500 gatunków serów czyni Francję prawdziwym potentatem, a każdy dobry posiłek powinien być zakończony kawałkiem pysznego sera.
Pasztety, foie gras – pasztet strasburski, sery pleśniowe, bagietki, croissanty, ślimaki, żabie udka, a przede wszystkim wyśmienite wino – to krótka charakterystyka kuchni francuskiej, która jednak nie zamyka się w tych kilku produktach.
Kuchnia francuska – przepisy
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu
- bagietka
- 150 g sera gruyère
- sól
- pieprz
Przygotowanie: cebulę pokroić w półplasterki, a w garnku roztopić masło z oliwą. Dodać cebulę i smażyć do jej skarmelizowania. Następnie należy wlać wino i gotować około 3 minut, po czym dodać bulion i znów gotować około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawić solą i pieprzem. Bagietkę można pokroić na mniejsze kromeczki i podpiec w piekarniku. Gorącą zupę posypać startym serem i podawać z grzan
Składniki:
- 2 pory
- oliwa z oliwek
- 4 plasterki cytryny
- filet z łososia
- zioła (mięta, estragon, natka pietruszki)
- śmietanka kremówka
- sól
- pieprz
Przygotowanie: por należy pokroić na cienkie plasterki. Do rozgrzanej oliwy z oliwek wrzucić pora i smażyć przez około 8 minut, następnie dodać sól i pieprz. Na folii wysmarowanej oliwą z oliwek położyć plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Następnie przykryć wszystko porem, obsypać ziołami i nałożyć śmietankę. Folię zwinąć i zamknąć w niej rybę. Następnie wstawić rybę do piekarnika do 220°C na 15 minut. Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia.
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru do wypieków
- 3 łyżki cukru do skarmelizowania
Przygotowanie: z wanilii wyskrobać nasionka i włożyć do rondelka ze śmietanką i doprowadzić do wrzenia, przestudzić. W osobnej miseczce utrzeć żółtka z cukrem, następnie delikatnie mieszając dodawać śmietankę. Masę przecedzić przez sitko i wypełnić nią naczynia żaroodporne. Do piekarnika nagrzanego do 100°C wstawić foremki na 45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy, lekko galaretowata i nie przyrumieniona. Ostudzić i włożyć na około 3 h do lodówki. Wyciągnąć z lodówki i osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym i posypać cukrem. Cukier skarmelizować za pomocą palnika.
Kuchnia francuska to jedna z najlepszych i najpopularniejszych kuchni na świecie. Jej wyrafinowany smak podkreślają najlepszej jakości wina. Popularne croissanty, wyśmienite sery pleśniowe oraz różnorodne przystawki, goszczą na stołach wielu z nas, będąc klasyką wysublimowanego smaku.
Nieprzydało mi się
A mi sie przydało;p
Zachęcamy zatem do lektury innych naszych artykułów. Jeśli nie kuchnia francuska, może kuchnia włoska przypadnie Ci go gustu 🙂