Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
W Japonii zaobserwowano największą średnią długość życia. Warto zatem poznać sekret kuchni japońskiej, która to jest główną przyczyną świetnego stanu zdrowia jej mieszkańców!
Sekret długowieczności Japończyków
Każda tradycyjna kuchnia odzwierciedla także styl życia mieszkańców danego państwa oraz stan ich zdrowia. Przykładowo mieszkańcom basenu Morza Śródziemnomorskiego najrzadziej doskwierają problemy związane z chorobami układu krążenia i serca. Dieta śródziemnomorska zalecana jest zatem osobom o podwyższonym cholesterolu i zwiększonym ryzyku miażdżycy.
W Japonii zauważono za to najwyższą średnią długość życia. Kobiety żyją średnio do 85 lat, a mężczyźni do 78! Wszystko to dzięki diecie w której:
- częściej się gotuje niż smaży,
- podstawą są produkty rybne, a nie czerwone mięso,
- dużą rolę odgrywa soja i jej przetwory,
- do posiłków pije się zieloną herbatę,
- spożywa się dużo warzyw,
- często obecne są wodorosty,
- posiłki podawane są na wielu naczyniach w małych porcjach. Dzięki temu unika się przejadania!
Naukowcy obserwując mieszkańców tzw. Niebieskiej Strefy do przepisu na długowieczność dodają regularną aktywność fizyczną i odpoczynek, który zniweluje stres narosły w ciągu dnia. Przekonajcie się sami i wprowadźcie do swojego życia tych parę wskazówek. Z pewnością wyjdzie Wam to na zdrowe!