Kuchnia bułgarska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Kuchnia bułgarska jest wielobarwna, różnorodna, a jej korzenie sięgają pradawnych czasów. Często kojarzona jest z popularnymi, nadmorskimi kurortami, ale tak naprawdę jej serce tkwi w domowych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Smaki kuchni bułgarskiej silnie wiążą się z tradycjami kuchni bałkańskiej, do której zalicza się wiele sąsiadujących państw.
Kuchnia bułgarska
Kuchnia bułgarska to przede wszystkim symfonia aromatów i smaków, które przeplatają się między sobą. Na jej obecny kształt miało wpływ wiele innych kuchni w tym grecka, macedońska czy turecka. W jej tradycyjnych daniach dominują duszone i pieczone warzywa oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni bułgarskiej, które często stanowi podstawę wielu dań, jest papryka. Z drugiej strony w wielu bułgarskich przepisach można znaleźć lekkie i świeże sałatki czy zdrowe zupy.
Smak orientu przyniesiony z Turcji i europejska kuchnia, miesza się w sporej ilości bułgarskich dań. Desery Bułgarów są bardzo słodkie, z dużą ilością miodu oraz orzechów.
Kuchnia bułgarska – tradycje
Kuchnia bułgarska przepełniona jest starymi przepisami pochodzącymi z dawnych czasów. Zwykle latem podaje się różnego rodzaju mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, wieprzowinę i wszelkiego rodzaju zupy, natomiast w okresie jesienno-zimowym stawia się na uzupełnianie witamin i składników mineralnych przy pomocy warzyw i owoców. Bułgarzy równie chętnie spożywają ryby. Bardzo dużą rolę odgrywa czosnek, który nie tylko nadaje smak potrawom, ale działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność organizmu. W każdym bułgarskim domu nie może zabraknąć również chleba, który podobnie jak w Polsce jest niezwykle popularny.
Bułgaria pełna jest wyśmienitych serów, o których warto pamiętać wybierając się w tamte rejony. Jednym z popularniejszych jest ser sirene, który w smaku przypomina fetę, co zapewne jest efektem sposobu konserwowania za pomocą moczenia w solance. Bardzo charakterystyczny, pikantny smak posiada ser kaszakwał.
Bułgarzy uwielbiają nadawać niezwykłe aromaty swoim potrawom dzięki bogatej gamie przypraw. Jedną z najczęściej stosowanych jest czubrica. Posypane nią potrawy posiadają wyjątkowy smak.
Bułgarzy słyną z wyjątkowego w smaku gulaszu – gjuwecz, który jest niezwykle popularny wśród turystów. Ponadto często w restauracjach można się spotkać z drobnymi, drobiowymi kuleczkami, które serwowane są jako przystawka. Jak już wcześniej wspominaliśmy, nierzadko serwowane są zupy, a jedną z najpopularniejszych jest czorba, w której skład wchodzi m.in. cukinia, ryż, feta oraz pokrzywa.
Bułgarzy uwielbiają potrawy grillowane, a wśród nich słynne kebabecze – mięso na patyku oraz grillowane warzywa np. cukinia czy nadziewane papryki. Desery są także ważnym aspektem kulinarnym kuchni bułgarskiej. Turyści i nie tylko zachwycają się bakławą, słodkim ciastem przekładanym orzechami. Do tego wszystkiego spożywa się tradycyjną wódkę, produkowaną z owoców takich jak winogrona, jabłka czy figi, nazywaną rakiją. W Bułgarii nie brakuje także dobrej jakości win, które równie dobrze pasują do dań tej kuchni.
Kuchnia bułgarska – przepisy
Składniki:
- 100 g ogórków
- 100 g pomidorów
- 80 g cebuli
- papryka
- oliwki
- ser owczy
- olej
- ocet
- sól
- pieprz
Przygotowanie: pomidory i ogórki pokroić w kostkę, a pokrojoną paprykę przypiec na patelni. Cebulę pokroić i wrzucić do reszty warzyw. Tak samo postąpić z oliwkami. Dodać odrobinę oleju i octu oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec posypać startym serem.
Składniki:
- 0,5 l kwaśnego mleka
- ogórek
- łyżka masła
- wiązka kopru
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- sól
Przygotowanie: ogórka należy obrać i pokroić w drobne kwadraciki. Następnie kwaśne mleko wymieszać z wodą i dodać pokrojone ogórki, rozgnieść czosnek i dodać pokrojony koper. Wszystko wrzucić do zupy. Dosolić do smaku, odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem dodać masło i zmielone orzechy.
Kuchnia bułgarska to różnorodność smaków i aromatów. Przepisy łączą w sobie wpływy całej kuchni bałkańskiej. Jej podstawą są warzywa i różnego rodzaju mięsa, jednak nie brakuje również świeżych, zielonych sałatek. Dopełnieniem bułgarskich posiłków są wina oraz specjalny gatunek wódki – rakija.
Kuchnia bułgarska naprawdę mnie zaskoczyła.Nie ms w niej dużo mięsa źle jest smaczna bo lubię warzywa.
Kuchnia bułgarska to głównie mięso z dodatkiem warzyw.
ciekawe czemu koronawirus tak słabo tyka Bułgarów. Może z powodu diety?
Ponieważ zawsze uprawiamy warzywa i owoce we własnych ogrodach i przechowujemy je na zimę, wszystko jest czyste bez chemii, jak nie być zdrowym?
PS Mieszkam w Polsce od kilku lat, ale mam tyle przeziębień i grypy. Nigdy nie byłam tak chora, kiedy tam mieszkałam. Innym czynnikiem jest to, że są one ogrzewane głównie drewnem, a nie węglem.
Aktualnie podstawowym produktem gar-kuchni bułgarskiej jest masowo serwowany ryż w różnej postaci. Aż do obrzydzenia..