Jelitówka (grypa jelitowa) u dzieci – objawy i dieta
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Grypa jelitowa, znana również pod nazwą żołądkowej, jest przypadłością, na którą zachorować mogą dorośli, dzieci jak i niemowlęta dla których jest szczególnie niebezpieczna. Bardzo łatwo zarazić się potocznie znaną jelitówką, gdy zachoruje dziecko następnie w kolejności chorują rodzeństwo i rodzice. Trwająca minimum trzy dni, a czasem nawet przewlekle do 10 dni biegunka, powoduje drastyczne odwodnienie organizmu i zaburzenia pracy jelit, toteż nawadnianie i łatwostrawna dieta są podstawowymi zaleceniami, które mogą pomóc w terapii owego schorzenia.
Jelitówka u dzieci
Grypa jelitowa związana jest ściśle z biegunką, która to definiowana jest jako
szybki tranzyt treści pokarmowej przez przewód pokarmowy; związana z wodnymi stolcami powodowana przez niedostateczne wchłanianie wody w jelicie cienkim.
Woda, która powinna zostać zabsorbowana (wchłonięta) w jelicie grubym i ponownie wykorzystana przez organizm, zostaje wydalona zubożając organizm w płyny i elektrolity w niej rozpuszczone. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż organizm noworodka może składać się z wody nawet w 84% (średnio w 74%), dziecka rocznego w ok. 60%, a dorosłej kobiety już w 50%. Woda stanowi więc główną masę organizmu, a jej ilość w ciele maleje wraz z wiekiem. Rola wody w ciele jest niezwykle szeroka. W niej rozpuszczone są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu elektrolity (sód, potas, chlorki), stanowi środowisko reakcji chemicznych i nośnik składników odżywczych i metabolitów, gdyż współtworzy krew oraz osocze krwi, wchodzi w skład budowy tkanek organizmu m.in. mózgu, serca, jelit czy nerek. Utrata 2–3% wody objawia się obniżoną koncentracją, a 10% straty wody z organizmu mogą zakończyć się tragicznie – śmiercią. Kilkudniowa biegunka związana z silną utratą płynów, stanowi więc poważne zagrożenie dla organizmu człowieka, w szczególności noworodków i dzieci.
Grypa jelitowa – objawy
Aby stwierdzić, że dziecko zachorowało na grypę jelitową należy je bacznie obserwować. Podstawowym objawem jest wspomniana wyżej biegunka, która w fazie ostrej trwa trzy, jednak nie dłużej niż 10 dni. Dziecko oddaje ponad trzy stolce w przeciągu 24h lub jeden z domieszką krwi, śluzu bądź ropy. Istotna jest ocena stopnia dziecka oraz bilansu płynowego.
- Umiarkowane odwodnienie: zaostrzone rysy twarzy dziecka, suche błony śluzowe, mało elastyczna skóra, chrypka i zapadnięte oczy, dziecko rzadko oddaje mocz, jest apatyczne, rozdrażnione, chce dużo pić.
- Odwodnienie zagrażające życiu (10%): sine i zimne kończyny dziecka, szybkie i słabo wyczuwalne tętno, gorączka, obfite wymioty, które potęgują odwodnienie.
Jelitówka u dzieci – dieta
Umiarkowane odwodnienie dziecka może być leczone w domu, naturalnymi i domowymi sposobami, do których należy przede wszystkim wprowadzenie nawadniającej i jednocześnie odżywczej i łatwo strawnej, delikatnej dla organizmu diety. W przypadku odwodnienia skrajnego konieczne jest jak najszybsze udanie się do szpitala w celu hospitalizacji dziecka, które polega na wyrównaniu bilansu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej za pomocą stosowania odpowiednich glukozowych kroplówek bogatych w mikro i makro elementy.
Nawadnianie organizmu dziecka w warunkach domowych można przeprowadzić podając dziecku płyny w ilościach ok. 150–200 ml na kg masy ciała. Do nawodnienia doustnego warto zastosować:
- płyn przygotowany z 0,9 g (2 szczypty) soli kuchennej, 4 g cukru (płaska łyżeczka) oraz szklanki przegotowanej wody;
- delikatny kleik ryżowy, przygotowany wg proporcji 3 g ryżu na 100 ml wody;
- marchwiankę, przygotowaną wg proporcji 500 g marchwi z upraw ekologicznych na 1 litr wody z niepełną łyżeczką soli kuchennej.
Powyższe płyny należy podawać często w małych ilościach (50–100ml) przez ok. 4 h, a następnie można powoli wprowadzić do diety żywienie w formie bardziej stałej, jednak w dalszym ciągu zaleca się nawadnianie organizmu. Dieta powinna być łatwo strawna, potrawy gotowane na wodzie lub parze, łatwe do pogryzienia lub zmielone. Ponadto należy pamiętać by podawać dziecku warzywa i owoce bogate w pektyny, które należą do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Pektyny pęcznieją i spowalniają pasaż treści pokarmowej przez jelita, co powinno pomóc w regeneracji enterocytów i spowodować, iż woda zostanie dłużej zatrzymana w ciele dziecka. Źródłami pektyn są jabłka, banany, płatki owsiane, soczewica.
Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku po niemowlęcym z ostrą biegunką.
- Śniadanie: gorzka herbata, bułeczka pszenna z masłem i jajko na miękko.
- Śniadanie II: naturalny jogurt 3 łyżki dobrze ugotowanej i rozgniecionej kaszy jaglanej na wodzie z odrobiną soli.
- Obiad: chudy rosołek z kaszą manną, pure z ziemniaków i marchewki, delikatne duszone leczo bez przypraw z soczewicy czerwonej, cukinii, marchewki i pietruszki, kompot owocowy słodzony miodem.
- Podwieczorek: domowy kisiel z jabłek i gruszek.
- Kolacja: kleik ryżowy na wodzie (lub na wodzie z dodatkiem chudego mleka) z odrobiną masełka i startym na tarce bananem, rumiankowa herbatka.
- Dodatkowo należy podawać dziecku płyn nawadniający, marchwiankę lub kleik ryżowy w ilości ok. 100 ml na kg masy ciała na dobę oraz płyny obojętne wg potrzeb dziecka: ziołowe herbatki, wodę źródlaną, kompot bez cukru.
Grypa jelitowa jest powszechnie występującym schorzeniem, szczególnie wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Biegunka, która powoduje znaczne i szybkie odwodnienie organizmu jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i niemowląt, gdyż woda stanowi główny element budulcowy ich organizmu. Szybka strata ponad 10% wody może zakończyć się tragicznie, dlatego dziecko natychmiast należy przetransportować do szpitala w celu hospitalizacji. W przypadku lekkiego odwodnienia zaleca się wprowadzenie diety łatwo strawnej i częste podawanie płynu nawadniającego, marchwianki lub lekkiego kleiku ryżowego. Po czterech godzinach można wprowadzić dziecku pokarmy w formie bardziej stałej, poddane delikatnej obróbce termicznej z użyciem wody.
Literatura:
„Podstawy żywienia i dietoterapia” Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. polskiego D. Gajewska, ELSEVIER
Tabela: „Zawartość procentowa wody w różnym wieku, w zależności od płci”, Altman, 2005
„Dietetyka. Żywienia zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska, A. Rudnicka, Wyd. PZWL
Ważne jest by być świadomym objawów choroby, najlepiej przed jej wystąpieniem. Jednak nie każdy jest specjalistą we wszystkich możliwych dziedzinach. Zwykle człowiek na bieżąco doszkala się w przypadku zajścia takiej potrzeby. Przykładowo, gdy rodzi się dziecko, rodzic stara się jak najlepiej o nie zadbać czytając różne artykuły, czy porady. Ci najmłodsi są najbardziej podatni na różnego rodzaju choroby, gdyż ich organizm nie wykształcił jeszcze odpowiedniej osłony.