bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Oznaczenie jego stężenia służy ocenie jakości miodów i dżemów – dowiedz się więcej o związku nazywanym w skrócie HMF.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Hydroksymetylofurfural
  • Hydroksymetylofurfural – właściwości
  • Hydroksymetylofurfural – występowanie

Hydroksymetylofurfural

Pod względem chemicznym hydroksymetylofurfural (HMF) stanowi cykliczny aldehyd. Powstaje w wielu produktach spożywczych na skutek przebiegającej w środowisku kwaśnym dehydratacji monocukrów, dokładnie heksoz oraz jako jeden z końcowych produktów reakcji Maillarda, jako związek o charakterze zapachowym. Reakcja ta zwana również nieenzymatycznym brunatnieniem to tak naprawdę cykl przemian o zbiorczej nazwie, które mają miejsce w trakcie obróbki termicznej w tym uwzględnionej w ramach przetwarzania oraz w przypadku długotrwałego przechowywania żywności. Zachodzi pomiędzy zawartymi w żywności cukrami a aminokwasami budującymi białka. Sam proces produkcyjny artykułów spożywczych jak kawa, pieczywo, płatki zbożowe czy pasteryzowane soki owocowe przyczynia się do wytworzenia HMF w niemałej dawce.

Hydroksymetylofurfural – właściwości

Właściwości HMF nie są do końca poznane. Według niektórych doniesień może on dawać efekt cytotoksyczny, kancerogenny, głównie w związku z faktem, iż jest on metabolizowany do SMF – sulfooksymetylofurfuralu. Inni badacze są zdania, że związek ten nie stwarza poważnego zagrożenia zdrowia. W chińskim eksperymencie wykazano wręcz pozytywne oddziaływanie HMF pochodzącego z owoców derenia lekarskiego. Wpływał on korzystnie na uszkodzoną linię hepatocytów (komórek wątroby).

Hydroksymetylofurfural – występowanie

HMF występuje w znacznych ilościach w poddawanej procesowi prażenia kawie, zwłaszcza rozpuszczalnej. Kawa mielona zawiera go ok. 20 razy mniej. Stan ten wynika z procesu produkcyjnego. Kawa mielona jest bowiem prekursorem kawy rozpuszczalnej. Jej napar poddaje się procesowi suszenia gorącym powietrzem, co daje granulat. Reakcja Maillarda zachodzi również w trakcie wypieku pieczywa, przy czym jej produktów, w tym HMF, powinniśmy się spodziewać zwłaszcza w zewnętrznej warstwie tj. skórce. Proces utrwalenia poprzez suszenie wykorzystywany względem owoców, sprawia że i w nich wykrywane są pewne ilości hydroksymetylofurfuralu. Badania wskazują, że najbardziej obfitują w niego suszone śliwki.

Oznaczenia stężenia HMF są wykorzystywane w sprawdzaniu jakości takich produktów jak miody czy przetwory owocowe i warzywne m.in. pasta pomidorowa, dżemy, galaretki, sok jabłkowy, przetwory owocowe dla niemowląt. W przypadku miodów służy to wykryciu ich przegrzania. W praktyce przetwórstwa tego wyrobu pszczelego stosuje się bowiem ogrzewanie, co ma zapobiegać rozwojowi bakterii, zmniejszać lepkość, opóźniać krystalizację i rozwarstwianie, poprawiać stopień homogenizacji. Wysoka zawartość HMF w miodzie może również świadczyć o zbyt długim jego przechowywaniu czy zafałszowaniu poprzez dodatek wysokofruktozowego syropu kukurydzianego. Według norm obowiązujących w Unii Europejskiej w tym w Polsce maksymalna zawartość tego związku to 40 mg/kg, a w przypadku miodów pochodzenia tropikalnego 80 mg/kg. Ocena przetworów owocowo-warzywnych również ma dowieść czy proces cieplny, jakiemu zostały poddane był przeprowadzony poprawnie.

Hydroksymetylofurfural jako jedna z wielu reakcji Maillarda pozostaje substancją o wciąż niepewnej toksyczności. Jej obecność w wielu produktach jest niezaprzeczalna. Człowiekowi udało się ten fakt sprytnie wykorzystać w badaniach jakościowych miodów czy przetworów owocowych.

Literatura:

  • Kowalski S., Łukasiewicz M. (2012): Występowanie 5-hydroksymetylo-2-furfuralu (HMF)
    w wybranych produktach spożywczych dostępnych na polskim rynku. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLV, 4:1239–1245.
  • Cendrowski A., Ścibisz I., Mitek M. (2011): Wpływ warunków przechowywania na zawartość hydrokysmetylofurfuralu, furfuralu i kwasu askorbinowego w dżemach z owoców jagodowych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 6, 79: 155-166.
  • Michalska A., Zieliński H. (2007): Produkty reakcji Maillarda w żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2,51: 5-16.
  • Śliwińska A., Przybylska A., Bazylak G. (2012): Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydrokysmetylofurfuralu w odmianowych
    i wielokwiatowych miodach pszczelich.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Maciejewska ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Homocysteina. Rola, szkodliwość, badanie, normy,…

Aktualizacja: 20 maja, 2024Nazywana cholesterolem XXI w. Potrafi zabić już... Czytaj dalej...

Substancje antyodżywcze – czym są…

Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać? Czytaj dalej...

Dozwolone i niedozwolone substancje dodatkowe…

Co to jest substancja dodatkowa i czy może pozytywnie wpływać na zdrowie konsumentów? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    przechowywanie żywności
    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    kurki grzyby właściwości przepisy
    warzywa

    Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

    pleśń na owocach jak przechowywać owoce
    przechowywanie żywności

    Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.