Glikemia żywienia – indeks glikemiczny produktów a odchudzanie
Aktualizacja: 29 czerwca, 2022
Każdy produkt spożywczy posiada swój indeks glikemiczny, określający wzrost poziomu glukozy we krwi. Im indeks glikemiczny produktu jest niższy, tym większy wzrost procesów energetycznych, większa redukcja masy ciała, a tym samym większe wytworzenie energii cieplnej.
Produkty spożywcze o niskim indeksie glikemiczny powodują wolniejsze wzrosty stężenia glukozy we krwi, dają uczucie sytości, ułatwiają spalanie lipidów i przyczyniają się do zmniejszenia masy ciała. Dieta o niskim indeksie glikemiczny odpowiada za profilaktykę schorzeń układu krążenia, redukcję cholesterolu. Odpowiedź glikemiczna po spożyciu pokarmu o indeksie glikemiczny mniejszym lub równym 55 jest łagodniejsza, a wyrzut insuliny wolniejszy i nie powodujący gwałtownego obniżenia stężenia glukozy, mogącego przyczynić się do wzrostu uczucia głodu.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to wskaźnik poziomu glukozy we krwi. Wprowadzony został przez doktora Jankins’ a w 1980 roku. Obliczany jest poprzez zestawienie stężenia glukozy po spożyciu pokarmu do stężenia glukozy odpowiadającego roztworowi czystej glukozy o wartości indeksu glikemicznego 100. Określa wzrost poziomu glukozy we krwi, tym samym wpływ działania określonych produktów na organizm.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dzięki indeksowi glikemicznemu możemy wskazać produkty o niskim indeksie tj. poniżej bądź równych 55. Są to produkty dłużej wchłaniane, stymulujące ośrodek sytości, a stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu zwiększa się łagodnie i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny. Produkty te są wolniej trawione, zmniejszają uczucie głodu. Odpowiedź glikemiczna jest zdecydowanie wolniejsza i tym samym wywołuje stopniowe obniżenie glukozy. Dodatkowym ich atutem jest zwiększenie spalania lipidów, co następuje dzięki hamowaniu przechodzenia kwasów tłuszczowych przez błonę mitochondrialną. Dodatkowo wpływ na wartość indeksu danego produktu ma obróbka termiczna, stopień przetworzenia czy zawartość błonnika. Znajomość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów jest przydatna podczas odchudzania.
Czytaj też: Wymienniki węglowodanowe w cukrzycy – stosowanie oraz obliczanie
Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie
Dieta o niskim indeksie glikemiczny jest uznana za skuteczną, dającą uczucie sytości, zmniejszającą ilość spożywanego pokarmu, a tym samym przyczyniającą się do redukcji masy ciała. Dieta ta zapobiega wahaniom stężenia glukozy, a więc ogranicza stężenia trójglicerydów. Według Światowej Organizacji Zdrowia niniejsza dieta powinna być stosowana w profilaktyce chorób metabolicznych, cukrzycy i u osób z wysokim stężeniem cholesterolu. Przyczynia się także do zapobiegania chorób układu sercowo-naczyniowego. Jej zasady są zgodne z zaleceniami racjonalnego odżywiania, dostarcza także odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych względem indywidualnych potrzeb.
To może Cię zainteresować:
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym
- Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?
- Niski indeks glikemiczny w żywieniu sportowców dyscyplin wytrzymałościowych
Każdy produkt spożywczy posiada swój określony wskaźnik wzrostu glukozy (IG). Badania wykazał, że im jest on niższy tym odpowiedź glikemiczna i wyrzut insuliny łagodniejszy. Niski indeks glikemiczny zapobiega wahaniom stężenia glukozy, napadam głodu. Stosując dietę opartą o produkty posiadające niski indeks glikemiczny w celu redukcji masy ciała, należy dostosować dietę do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego dla danej osoby, a jadłospis skomponować z produktów o niskim indeksie, tak aby wywołać pozytywny wpływ na profil lipidowy i zwiększyć beztłuszczową masę ciała.