bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Glikemia żywienia – indeks glikemiczny produktów a odchudzanie

Glikemia żywienia – indeks glikemiczny produktów a odchudzanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 czerwca, 2022

Każdy produkt spożywczy posiada swój indeks glikemiczny, określający wzrost poziomu glukozy we krwi. Im indeks glikemiczny produktu jest niższy, tym większy wzrost procesów energetycznych, większa redukcja masy ciała, a tym samym większe wytworzenie energii cieplnej.

Produkty spożywcze o niskim indeksie glikemiczny powodują wolniejsze wzrosty stężenia glukozy we krwi, dają uczucie sytości, ułatwiają spalanie lipidów i przyczyniają się do zmniejszenia masy ciała. Dieta o niskim indeksie glikemiczny odpowiada za profilaktykę schorzeń układu krążenia, redukcję cholesterolu. Odpowiedź glikemiczna po spożyciu pokarmu o indeksie glikemiczny mniejszym lub równym 55 jest łagodniejsza, a wyrzut insuliny wolniejszy i nie powodujący gwałtownego obniżenia stężenia glukozy, mogącego przyczynić się do wzrostu uczucia głodu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest indeks glikemiczny?
  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym
  • Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik poziomu glukozy we krwi. Wprowadzony został przez doktora Jankins’ a w 1980 roku. Obliczany jest poprzez zestawienie stężenia glukozy po spożyciu pokarmu do stężenia glukozy odpowiadającego roztworowi czystej glukozy o wartości indeksu glikemicznego 100. Określa wzrost poziomu glukozy we krwi, tym samym wpływ działania określonych produktów na organizm.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Dzięki indeksowi glikemicznemu możemy wskazać produkty o niskim indeksie tj. poniżej bądź równych 55. Są to produkty dłużej wchłaniane, stymulujące ośrodek sytości, a stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu zwiększa się łagodnie i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny. Produkty te są wolniej trawione, zmniejszają uczucie głodu. Odpowiedź glikemiczna jest zdecydowanie wolniejsza i tym samym wywołuje stopniowe obniżenie glukozy. Dodatkowym ich atutem jest zwiększenie spalania lipidów, co następuje dzięki hamowaniu przechodzenia kwasów tłuszczowych przez błonę mitochondrialną. Dodatkowo wpływ na wartość indeksu danego produktu ma obróbka termiczna, stopień przetworzenia czy zawartość błonnika. Znajomość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów jest przydatna podczas odchudzania.

Czytaj też: Wymienniki węglowodanowe w cukrzycy – stosowanie oraz obliczanie

Indeks glikemiczny to wskaźnik poziomu glukozy we krwi.

Dzięki indeksowi glikemicznemu możemy wskazać produkty o niskim indeksie tj. poniżej bądź równych 55.

Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie

Dieta o niskim indeksie glikemiczny jest uznana za skuteczną, dającą uczucie sytości, zmniejszającą ilość spożywanego pokarmu, a tym samym przyczyniającą się do redukcji masy ciała. Dieta ta zapobiega wahaniom stężenia glukozy, a więc ogranicza stężenia trójglicerydów. Według Światowej Organizacji Zdrowia niniejsza dieta powinna być stosowana w profilaktyce chorób metabolicznych, cukrzycy i u osób z wysokim stężeniem cholesterolu. Przyczynia się także do zapobiegania chorób układu sercowo-naczyniowego. Jej zasady są zgodne z zaleceniami racjonalnego odżywiania, dostarcza także odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych względem indywidualnych potrzeb.

To może Cię zainteresować:

  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
  • Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?
  • Niski indeks glikemiczny w żywieniu sportowców dyscyplin wytrzymałościowych

Każdy produkt spożywczy posiada swój określony wskaźnik wzrostu glukozy (IG). Badania wykazał, że im jest on niższy tym odpowiedź glikemiczna i wyrzut insuliny łagodniejszy. Niski indeks glikemiczny zapobiega wahaniom stężenia glukozy, napadam głodu. Stosując dietę opartą o produkty posiadające niski indeks glikemiczny w celu redukcji masy ciała, należy dostosować dietę do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego dla danej osoby, a jadłospis skomponować z produktów o niskim indeksie, tak aby wywołać pozytywny wpływ na profil lipidowy i zwiększyć beztłuszczową masę ciała.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Barbara Kalita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zaparcia

Przyczyny zaparć i jak się…

Często zmagamy się z tą kłopotliwą dolegliwością. Ale mamy na to radę. Pomoc w zaparciach może przynieść nam wprowadzenie diety bogatoresztkowej. Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Cukry nie zawsze muszą być…

Sok, herbatka, konfitura, suszone owoce…Żurawina ze względu na swoje cudowne właściwości powinna być wykorzystywana w każdej postaci! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Produkty wspomagające odchudzanie Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.