bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Erytrol – występowanie, otrzymywanie, właściwości i zastosowanie

Erytrol – występowanie, otrzymywanie, właściwości i zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Czasy, w których panowało przekonanie, że „cukier krzepi” mamy już za sobą. Dzisiaj, jako bardziej świadomi żywieniowo konsumenci, coraz częściej szukamy jego zdrowszych zamienników. Nasuwa się więc pytanie, jaki produkt powinniśmy wybrać, by w zdrowszy sposób osłodzić sobie życie… bez cukru?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Erytrol
  • Erytrol – występowanie
  • Erytrol – otrzymywanie
  • Erytrol – właściwości
  • Erytrol – zastosowanie

Erytrol

Choć skomplikowana, mało znana nazwa może nie zachęcać do spróbowania, warto dowiedzieć się kilku podstawowych informacji o erytrolu. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi alifatycznych, będący dodatkiem do żywności oznaczonym jako E968. Biały, krystaliczny proszek, który na pierwszy rzut oka trudno odróżnić od zwykłego cukru buraczanego, może stać się dla niego poważną konkurencją o miejsce w domowej cukiernicy.

Erytrol – występowanie

Po raz pierwszy wyizolowany został w XIX wieku z porostów i alg morskich. Poza tym występuje w pyłkach kwiatów, owocach, grzybach kapeluszowych, winach fermentowanych, a nawet sosie sojowym i zupie Miso. W organizmie człowieka występuje w niewielkich ilościach w tkankach wchodzących w skład soczewki oka i płynach ustrojowych.

Erytrol – otrzymywanie

Na skalę przemysłową erytrol otrzymuje się w czasie fermentacji glukozy przeprowadzonej za pomocą drożdży. Pozyskiwany jest też w wyniku aktywności mikroorganizmów (np. Yarrowia lipolitica), które syntezują erytrol w procesie przemian glicerolu – substratu początkowego.

Możliwe jest także jego otrzymywanie na drodze chemicznej, jednak sposób ten jest mało wydajny, a co za tym idzie – nieopłacany na skalę przemysłową.

Erytrol – właściwości

Erytrol jest związkiem niehigroskopijnym, szybko ulegającym krystalizacji, dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Ma szereg korzystnych właściwości odżywczych, które z punktu widzenia konsumenta są najbardziej istotne. Jest prawie tak słodki jak sacharoza (daje ok. 60–70% uczucia słodkiego smaku wywołanego przez sacharozę), nie pozostawia też obcych posmaków. Ma najniższą kaloryczność (0,2–0,4 kcal/g) ze wszystkich dostępnych środków słodzących. Jego Indeks Glikemiczny wynosi 0, co oznacza, że jest bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę i zmagających się z niestabilnym poziomem cukru we krwi, a także redukujących masę ciała. Ponieważ organizm ludzki nie posiada enzymów trawiących erytrol, 80% przyjętej ilości wydalanych jest z organizmu w formie niezmienionej.

W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrol nie ulega fermentacji prowadzonej przez mikroflorę jelit, tym samym nie powoduje wzdęć i biegunek. Odkryto również jego przeciwpróchnicze działanie oraz dowiedziono właściwości antyoksydacyjnych – ma zdolność znosić szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie.

Erytrol – zastosowanie

Wyżej wymienione właściwości sprawiają, że erytrol może stać się dużo zdrowszą alternatywą dla cukru buraczanego. Jest więc stosowany jako zamiennik sacharozy, nie tylko jako czysta substancja słodząca, ale również jako składnik produktów o obniżonej wartości kalorycznej i zawartości cukru. Poza tym pełni rolę nośnika i wzmacniacza smaku oraz substancji wypełniającej. Jest również wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków dla osób z cukrzycą i nietolerancją laktozy.

W kuchni z powodzeniem zastępuje cukier buraczany. Można go stosować zarówno do słodzenia napojów jak i dodawać do wypieków jako zamiennik cukru białego. Należy przy tym pamiętać, że jest odrobinę mniej słodki od sacharozy – można więc użyć go w większej ilości.

Mimo wszystkich zalet erytrolu, należy pamiętać, że podobnie jak w przypadku wielu innych produktów – należy zachować umiar. Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne podkreślają:  

Spożywanie produktów spożywczych, których kaloryczność została obniżona, dzięki zastosowaniu niskokalorycznych substancji słodzących, nie może być jedynym elementem zmian stylu życia. Jest to tylko sposób na zaspokojenie potrzeby odczuwania słodkiego smaku, bez spożywania mono- i disacharydów, co może ułatwić realizację zaleceń dietetycznych i kontrolę glikemii.*

Poczciwy cukier buraczany powoli staje się słodkim wspomnieniem. Jego miejsce ma szansę zająć erytrol – substancja słodząca produkowana na drodze mikrobiologicznej. W porównaniu choć z syropem glukozowo-fruktozowym, najpopularniejszym zamiennikiem cukru przemyśle spożywczym, jest o wiele zdrowszą alternatywą. Jeśli więc szukasz produktu, który dobrze zastąpi ci cukier, a jednocześnie ma mało kalorii, niski IG i nie spowoduje dyskomfortu trawiennego – wybierz erytrol!

Literatura:

*Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2013. Aneks 5.: Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Substancje słodzące

Cukier biały kontra brązowy. Zobaczmy,…

Cukier biały czy brązowy, trzcinowy, a może buraczany, rafinowany lub nie, który z nich jest najlepszy? Który jest zdrowszy? Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Cukier kokosowy. Poznajmy jego właściwości

Cukier o ciekawym smaku i bogatym składzie. Stanowi zdrowszą wersję zwykłej sacharozy. Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza?…

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Cukier Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.