Dieta trzustkowa w ostrym i przewlekłym zapaleniu narządu
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Trzustka jest jednym z gruczołów znajdującym się w naszym ciele, często słyszymy o jej zapaleniach, które można podzielić na ostre oraz przewlekłe – dzisiaj, napiszę Wam o niej coś więcej – dowiemy się czym jest trzustka, skąd biorą się jej choroby, a także w jaki sposób można dietą załagodzić lub leczyć jej stany zapalne.
Zapalenie trzustki
Trzustka (łac. pancreas) jest umiejscowiona w górnej części jamy brzusznej, ma wydłużony, lekko spłaszczony kształt z wygiętą środkową częścią do przodu. Podobnie do wątroby ma budowę zrazikową, jej miąższ jest spoisty i miękki. Trzustka zdrowych osób jest koloru szaroróżowego. Często na jej powierzchni osadza się cienka warstwa tkanki tłuszczowej, która sprawia, że powierzchnia organu staje się gładka i błyszcząca, a kolor zmienia się na żółtawy. Trzustka ma dwie zasadnicze funkcje – wytwarza i wydziela enzymy trawienne oraz hormony biorące udział w regulacji glukozy. Organ ten nieustannie wydziela substancje na dwóch poziomach wydzielania:
- Część wewnątrzwydzielnicza:
- insulina,
- glukagon,
- proinsulina,
- peptyd C,
- somatostatyna,
- amylina,
- polipeptyd trzustkowy.
- Część zewnątrzwydzielnicza:
- woda,
- elektrolity,
- 6–20 białek somatycznych odpowiedzialnych za trawienie białek, tłuszczów i skrobi w jelicie cienkim,
- sok trzustkowy ( ok. 1,5 litra na dobę).
Istnieje wiele chorób trzustki, jednak najczęściej spotykanymi schorzeniami są:
- ostre zapalenie trzustki (OZT),
- przewlekłe zapalenie trzustki (PZT).
Pierwsze z nich przebiega najczęściej z ostrym bólem brzucha, a także ze znaczącym wzrostem stężenia alfa-amylazy w surowicy krwi oraz moczu. Do najczęstszych przyczyn OZT należą spożywanie alkoholu i kamica żółciowa. Również niewłaściwy profil lipidowy krwi (triglicerydy > 500 mg%) może być przyczyną choroby. OZT manifestuje swoje objawy w postaci martwicy, ostrego bólu, obrzęku poniżej klatki piersiowej, a także stanów zapalnych organów znajdujących się w pobliżu trzustki. Częstość występowania OZT wzrasta od lat, ponieważ coraz mniej się ruszamy, nasza waga wzrasta i coraz mniej dbamy o racjonalną dietę nadużywając w między czasie trunków alkoholowych. OZT występuje obecnie u 20–60 osób na 100 000 – częściej w krajach rozwijających się. Istotą choroby jest wewnątrzkomórkowa aktywacja enzymów proteolitycznych w komórkach pęcherzyka trzustkowego. Aktywacja tych enzymów doprowadza do uszkodzenia lub śmierci komórek trzustkowych – organ ulega samostrawieniu.
Przewlekłe zapalenie trzustki jest, jak sama nazwa wskazuje, przewlekłym schorzeniem trzustki o charakterze nienowotworowym. Istotą choroby jest postępujące zwłóknienie gruczołu, któremu towarzyszy zanik tkanki gruczołowej. Konsekwencje tego procesu wpływają znacząco na gospodarkę węglowodanową organizmu a także upośledzenie czynności zewnątrzwydzielniczej. PZT występuje u ok. 10–12 osób na 100 000. Podobnie jak w OZT liczba chorych wzrasta z roku na rok. Główną przyczyną PZT jest picie alkoholu oraz palenie tytoniu. Z PZT w parze idą bardzo często zaburzenia towarzyszące takie jak: przewlekła niewydolność nerek, nadczynność tarczycy oraz zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu.
Dieta trzustkowa
Dieta trzustkowa jest stwierdzeniem niezwykle ogólnym. Istnieją bowiem osobne zalecenia zarówno dla przewlekłego, jak i ostrego zapalenia narządu. W niektórych kwestiach są do siebie podobne, jednak należy je rozgraniczyć. Istnieje jednak szereg produktów, technik kulinarnych i potraw dozwolonych i zabronionych w chorobach trzustki, oto one:
Zaleca się:
- pieczywo jasne i czerstwe,
- drobne kasze, ryż, drobne makarony,
- chude mleko, twaróg,
- chude ryby,
- wędliny, drób, cielęcinę, wołowinę,
- ziemniaki gotowane, tłuczone, purre,
- warzywa i owoce zawierające witaminę C oraz beta-karoten,
- masło,
- olej rzepakowy i oliwę z oliwek,
- dżem niesłodzony lub o niskiej zawartości cukru.
Wskazane są posiłki:
- gotowane, duszone, bez uprzedniego smażenia, pieczone w folii lub w pergaminie,
- potrawki, pulpety,
- sosy o łagodnym smaku zaprawiane słodką śmietanką z mąką, masłem lub żółtkiem (jeśli nie ma przeciwwskazań).
Nie zaleca się:
- pieczywa razowego o wysokiej zawartości błonnika,
- grubych kasz,
- przekwaszonych przetworów mlecznych,
- jaj (w przypadku kamicy żółciowej – są nawet zabronione),
- tłustego mięsa,
- wędzonych produktów mięsnych i rybnych,
- tłustych ryb,
- mięsa peklowanego,
- śmietany, smalcu, łoju,
- warzyw: cebuli, kapusty, papryki, szczypiorku, rzodkiewki,
- owoców: gruszek, śliwek, czereśni, roślin strączkowych,
- orzechów i pestek,
- czekolady oraz słodyczy zawierających tłuszcz i kakao.
Przeciwwskazane są:
- potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu,
- sosy na zasmażkach, zabielane tłustymi śmietanami,
- sosy na wywarach mięsnych,
- torty, ciasta z kremem,
- tłuste ciasta.
Dieta – ostre zapalenie trzustki
Dieta w ostrym zapaleniu trzustki polega na stopniowym powrocie do sprawnej pracy gruczołu. Rekonwalescencja po przebytym OZT dzieli się na trzy żywieniowe etapy (I, II, III), w każdym z nich stopniowo przechodzi się od niskotłuszczowej diety lekkostrawnej do racjonalnego urozmaiconego żywienia.
Pierwszy etap rekonwalescencji:
- trwa około 30 dni, jest to etap bezpośrednio po OZT – w którym należy bardzo uważać na spożywane posiłki;
- kaloryczność diety na tym etapie nie powinna przekraczać 2000 kcal/dobę;
- posiłki powinny mieć cechy diety lekkostrawnej, zalecane jest od 4–5 małych porcji dziennie,
- udział energii w diecie:
- 68 %–72 % energii z węglowodanów,
- do 18 % energii z tłuszczów,
- do 14% energii z białka.
Drugi etap rekonwalescencji:
- trwa około 30 dni, wprowadza się go bezpośrednio po pierwszym etapie,
- kaloryczność diety powinna wynosić ok. 2200 kcal/dobę,
- zaleca się 5 posiłków niewielkiej wielkości, w regularnych odstępach czasu,
- udział energii w diecie:
- 66–73% energii z węglowodanów,
- Do 20% energii z tłuszczów,
- Do 14 % energii z białka.
W momencie pojawienia się nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, uczucia pełności, przelewania się treści w jamie brzusznej, należy wrócić do etapu pierwszego rekonwalescencji.
Trzeci etap rekonwalescencji:
- chory wraca małymi krokami do diety pełnowartościowej,
- kaloryczność diety powinna wynosić od 2300–2500 kcal,
- stopniowo wprowadza się potrawy grilowane, pieczone i duszone,
- z każdym dniem zwiększa się udział tłuszczu w diecie, do pożądanych 30 % udziału energetycznego.
Dieta – przewlekłe zapalenie trzustki
Dietoterapia PZT jest nieodłącznym i niezwykle ważnym elementem leczenia choroby. Odpowiednio dobrana dieta oraz produkty spożywcze mogą zminimalizować nieprzyjemne objawy zapalne, a także wspomóc pracę wydzielniczą trzustki. Postępowanie dietetyczne w chorobach trzustki musi być indywidualnie dostosowywane do pacjentów, ich potrzeb oraz powinno pokrywać ich zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W zapaleniach trzustki często występują niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – ponieważ „dieta trzustkowa” jest niskotłuszczowa. Ważne jest więc, aby zadbać o odpowiednią suplementację witamin: A, D, E i K.
Dieta u pacjenta z PZT powinna przestrzegać poniższych wytycznych:
- kaloryczność: 2500–3000 kcal/dobę,
- posiłki powinny być niewielkie objętościowo, ale powinno być ich ok. 5–6/dobę,
- rozkład energetyczny składników odżywczych w diecie pacjenta z PZT:
- 64–66% udziału energii z węglowodanów,
- do 20% udziału energii z tłuszczów,
- 14–16% udziału energii z białka.
Choroby trzustki, chociaż uważane za jedne z poważniejszych schorzeń układu pokarmowego nie wykluczają pacjentów z normalnego życia. Owszem, jeśli przez OZT czy też PZT w konsekwencjach pojawia się nowotwór trzustki sytuacja jest odmienna. Warto jednak pamiętać, że można zapobiegać tym chorobom. Odstawić alkohol, zerwać z nałogiem tytoniowym a także ograniczyć ilość NKT w diecie. Nie jest to duża restrykcja dietetyczna, a znacząco zredukuje ryzyko wystąpienia chorób trzustki.
Dziękuję za artykuł. Wszystkim polecam książkę „Smak czystej wody”. Wiele osób kojarzy choroby trzustki z piciem, a tak nie jest. Ta książka otwiera oczy na problem i zawiera sporo przepisów i porad dla ludzi z problemami trzustkowymi. Polecam.