Dieta po całkowitej i częściowej resekcji żołądka – przykładowy jadłospis

16 18 20

Resekcja żołądka to zabieg polegający na częściowym lub całkowitym usunięciu narządu. Wykonywany jest w przypadku wystąpienia raka żołądka, choroby wrzodowej czy też zwężenia odźwiernika. Jak powinno wyglądać żywienie pacjenta po operacji usunięcia żołądka?

Dieta po resekcji żołądka

Zabieg usunięcia żołądka przeprowadzany jest w znieczuleniu ogólnym, czyli w tzw. narkozie. Przez ingerencję w przewód pokarmowy, po operacji wystąpić mogą zaburzenia trawienia i wchłaniania.
W pierwszej dobie po operacji stosuje się wlew dożylny. Należy również zwilżać usta pacjenta przegotowaną wodą. W drugiej dobie powinny się pojawić ruchy perystaltyczne i wtedy można rozpocząć podawanie 500 ml gorzkiej herbaty w ciągu całej doby – 15 ml na raz (duża łyżka). W kolejnej dobie zwiększamy ilość herbaty i podajemy pacjentowi 5001000 ml płynu – 30 ml na raz. Czwarta doba zakłada rozpoczęcie diety kleikowej (kleik ryżowy, rozmoczone sucharki). Następne trzy doby to rozszerzanie diety kleikowej o przeciery owocowe i warzywne. Po 7 dobach pacjent powinien stosować dietę lekkostrawną w formie papkowatej.

Dieta po resekcji żołądka powinna zawierać:

  • Odpowiednią ilość białka, dokładnie 1,52 g na kilogram masy ciała. Ponad połowę tej ilości powinno stanowić pełnowartościowe białko zwierzęce (chude mięso, ryby, jaja czy przetwory mleczne). Produkty zawierające białko najlepiej, aby znajdowały się w każdym posiłku.
  • Tłuszcze łatwostrawne: masło, śmietanka, oliwa z oliwek, oleje roślinne.
    W przypadku wystąpienia biegunek tłuszczowych, spowodowanych upośledzonym trawieniem tłuszczów, należy stosować tłuszcze MCT dostępne na rynku w postaci specjalnych preparatów np. Portagen. Unikać należy tłuszczów ciężkostrawnych takich jak smalec, słonina oraz boczek.
  • Owoce i warzywa powinny być obrane ze skórki tak, aby zawierały jak najmniej błonnika, najlepiej żeby były gotowane i przecierane. Zaleca się spożywanie produktów zbożowych drobnoziarnistych: kaszę mannę, biały ryż czy pszenne pieczywo.
  • W całodziennej diecie powinno się znaleźć 57 posiłków o małej objętości, początkowo 100150 ml, później zwiększając stopniowo o 50 ml.
  • Płyny powinny być spożywane na pół godziny przed lub po posiłku. Nie należy popijać w trakcie posiłku, tak aby nie rozcieńczać soków trawiennych i nie zaburzać procesu trawienia.
  • Po posiłku wskazane jest położyć się na 20 minut.
  • Unikać należy produktów wzdymających takich jak rośliny strączkowe, czosnek, cebula, kapusta oraz długo zalegających w przewodzie pokarmowym (smażone, pikantne, pieczone).
  • Potrawy należy gotować na parze, w wodzie, dusić lub piec w folii.
  • Należy ograniczyć napoje takie jak kawa, mocna herbata, kakao czy alkohol.

Dieta po całkowitej resekcji żołądka

Zabieg całkowitego usunięcia żołądka wykonuje się w przypadku wystąpienia nowotworu żołądka. Lekarz chirurg początkowo zamyka naczynia krwionośne i usuwa chory narząd. Następnie przywraca ciągłość przewodu pokarmowego łącząc dwunastnicę z przełykiem. Żywienie po całkowitej resekcji żołądka jest nieco utrudnione, ponieważ narząd ten zostaje całkowicie wyłączony z przewodu trawiennego i pokarm z przełyku trafia od razu do jelita cienkiego.

Dieta po częściowej resekcji żołądka – przykładowy jadłospis

I śniadanie:  pieczywo pszenne z twarożkiem i dżemem.

II śniadanie: jajko na miękko, sucharek pszenny.

Obiad: (odstęp 3 godzinny między I a II daniem): zupa jarzynowa przecierana, puree ziemniaczane z masłem i koperkiem, mięso drobiowe gotowane w zupie.

Podwieczorek: kasza manna na mleku z przetartym bananem

Kolacja: ryż biały gotowany na wodzie z marchewką, ryba parowana z pietruszką i masłem.

Resekcja żołądka to poważny zabieg, który wymaga odpowiednio prowadzonego żywienia, ponieważ żołądek zostaje całkowicie lub częściowo wyłączony z trawienia. Należy skrupulatnie trzymać się zaleceń, aby ułatwiać trawienie i nie dopuścić do przeciążania innych narządów biorących w nim udział.

Literatura:

1.  Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła oraz Fundacja Tam i z Powrotem, Wydawca: PRIMOPRO, Warszawa 2013, ISBN: 978-83-63398-15-6.

2. Jastrzębska Marta, Ostrowska Lucyna, Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2010, tom 1, nr 4, 201-209.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta po całkowitej i częściowej resekcji żołądka – przykładowy jadłospis - 3.5/5. Oddano 163 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Aqua 10.11.2018, 11:24

    Bardzo mało jest napisane o diecie po całkowitym usunięciu żołądka i brak przykładowego jadłospisu.

    Odpowiedz
    • AL39 18.05.2019, 3:46

      Straciłem żołądek 2002 r w lutym. Obecnie mam 80 lat i dość duże doświadczenie w diecie. Prowadzę dość czynny tryb życia. pracuję dorywczo jako geodeta przemysłowy czy budowlany.Ostatnie 3 zimy spędzałem na nartach, ok,2 razy tygodniowo. Właściwie to problemem jest tylko ilość, ale preferuję własne produkty, na ogół gotowane. Mogę dysutować na Facebooku jako andrzej leśniak.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone