Nadżerkowe zapalenie żołądka wymaga odpowiedniej diety

16 18 20

Nadżerka to płytki ubytek w błonie śluzowej wyścielającej żołądek od środka i jest początkową formą wrzodu. Powstaje najczęściej na skutek niewłaściwej diety czy stresującego trybu życia. Objawy są podobne do występujących przy chorobie wrzodowej, ale mogą być mniej nasilone. Przy odpowiednim leczeniu i  stosowaniu się do zaleceń dietetycznych nadżerka powinna zagoić się całkowicie w czasie 4–6 tygodni.

Nadżerkowe zapalenie żołądka

Jest jednostką chorobową, w wyniku której powstają zmiany zapalne w śluzówce żołądka o różnym obrazie klinicznym, wywołane różnymi czynnikami. Niestety objawy zapalenia błony śluzowej żołądka pojawiają się, gdy dochodzi już do powikłań tej choroby.
Do najczęstszych powodów ostrego zapalenia żołądka zaliczamy:

  • bakterie Helicobacter pyroli
  • stosowane niesteroidowe leki przeciwzapalne
  • refluks dwunastniczo-żołądkowy
  • stres
  • zła dieta
  • palenie papierosów

Charakterystyczne objawy to kujący ból w nadbrzuszu tzw. dołek sercowy. Ból często pojawia się na czczo, gdy kwas solny drażni zakończenia nerwowe odsłonięte w wyniku obecności nadżerki błony śluzowej w danym miejscu. Posiłki neutralizujące kwas przynoszą ulgę choremu. Ból wiąże się również z pokarmem zakwaszającym, ostrym, ciężkostrawnym i tłustym.

Nadżerkowe zapalenie żołądka – dieta

Zacznijmy od początku. Wszystko co jemy trafia do naszego układu pokarmowego, również do żołądka. Dochodzi do trawienia poszczególnych składników pożywienia i rozprowadzania potrzebnych substancji wraz z krwią do wszystkich komórek naszego organizmu. Aby mógł zajść proces trawienia, niezbędne są enzymy trawienne, czekające w formie nieaktywnej na pożywienie. Posiłek jest bodźcem do aktywacji tych proenzymów. W żołądku aktywatorem jest kwas solny. Niestety są czynniki  niszczące naturalną śluzówkę żołądka, przez co aktywne formy enzymów nadtrawiają sam żołądek. W takim wypadku dochodzi do nadżerki żołądka.

Zalecenia w przypadku nadżerkowego zapalenia żołądka
Najlepiej i najłatwiej w momencie stwierdzonego nadżerkowego zapalenia żołądka bądź też w celu profilaktyki stosować się do poniższych zaleceń:

Wyklucz :

  • tłuste  mleko i produkty mleczne: twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, serki typu fromage, śmietanę (zawierającą 22% i więcej tłuszczu);
  • jaja w formie smażonej na tłuszczu;
  • tłuste mięsa: wieprzowinę, baraninę, gęś, kaczkę, tłuste wędliny, podroby, pasztet, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu;
  • tłuszcz tj. smalec, słonina, boczek, masło, margaryny, oleje w niewielkich ilościach;
  • żywność typu Fast food, słone przekąski oraz czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa, ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki; Często nie zdajemy sobie sprawy co zwierają i jak oddziałują na nasze zdrowie posiłku typu fast food.
  • ostre przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, pieprz, musztarda, chrzan;
  • warzywa i owoce tj. pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i por, szalotka, czosnek, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe, cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, banany;
  • zupy i sosy zabielane, na wywarach mięsnych z zasmażką i śmietaną;
  • smażenie, duszenie z uprzednim obsmażeniem oraz pieczenie w tradycyjny sposób;
  • nieregularne posiłki o różnych  porach i dużej objętości; W zachowaniu regularnych posiłków również podczas pracy pomogą lunch boxy.
  • używki: palenie papierosów, alkohol, mocna kawa i herbata;
  • zażywanie dużej ilości leków przeciwbólowych.

Dieta w tym przypadku powinna być lekko strawna, składająca się ze świeżych produktów dobrej jakości z wykluczeniem produktów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, czyli: produktów tłustych, smażonych, przetworzonych, ostrych, oraz słodyczy. Rezygnujemy również z wszelkiego rodzaju używek.

Musimy pamiętać, iż zmianę sposobu żywienia powinniśmy wprowadzić na stałe, aby zapobiec ewentualnym nawrotom choroby czy też rozwojowi wrzodów żołądka.

Literatura:

U. Grzywińska, A. Dobrowolska-Zachwiejka, K. Linke , Zapalenie błony śluzowej żołądka-podział, etiologia, objawy kliniczne. Nowiny Lekarskie 2007, 76, 5, 426-429 U
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Nadżerkowe zapalenie żołądka wymaga odpowiedniej diety - 3.6/5. Oddano 590 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • ryszard 25.06.2018, 9:09

    Problem przedstawiony jest w dostepny sposób i bardzo zrozumiały. Potrzebny byłby jeszcze dodatek co mozna jeść , oczywiście wszystko poza wymienionymi artykułami ale mozna by dodać co szczególnie jest zalecane.

    Odpowiedz
  • ANNA Z 29.04.2019, 7:59

    Czyli pora umierać, ponieważ w sumie nic nie można jeść.

    Odpowiedz
    • Sindy 03.07.2021, 12:18

      Ja umieram juz

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone