Nadżerkowe zapalenie żołądka wymaga odpowiedniej diety
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Nadżerka to płytki ubytek w błonie śluzowej wyścielającej żołądek od środka i jest początkową formą wrzodu. Powstaje najczęściej na skutek niewłaściwej diety czy stresującego trybu życia. Objawy są podobne do występujących przy chorobie wrzodowej, ale mogą być mniej nasilone. Przy odpowiednim leczeniu i stosowaniu się do zaleceń dietetycznych nadżerka powinna zagoić się całkowicie w czasie 4–6 tygodni.
Nadżerkowe zapalenie żołądka
Jest jednostką chorobową, w wyniku której powstają zmiany zapalne w śluzówce żołądka o różnym obrazie klinicznym, wywołane różnymi czynnikami. Niestety objawy zapalenia błony śluzowej żołądka pojawiają się, gdy dochodzi już do powikłań tej choroby.
Do najczęstszych powodów ostrego zapalenia żołądka zaliczamy:
- bakterie Helicobacter pyroli
- stosowane niesteroidowe leki przeciwzapalne
- refluks dwunastniczo-żołądkowy
- stres
- zła dieta
- palenie papierosów
- nadmiernie spożywanie alkoholu
Charakterystyczne objawy to kujący ból w nadbrzuszu tzw. dołek sercowy. Ból często pojawia się na czczo, gdy kwas solny drażni zakończenia nerwowe odsłonięte w wyniku obecności nadżerki błony śluzowej w danym miejscu. Posiłki neutralizujące kwas przynoszą ulgę choremu. Ból wiąże się również z pokarmem zakwaszającym, ostrym, ciężkostrawnym i tłustym.
Nadżerkowe zapalenie żołądka – dieta
Zacznijmy od początku. Wszystko co jemy trafia do naszego układu pokarmowego, również do żołądka. Dochodzi do trawienia poszczególnych składników pożywienia i rozprowadzania potrzebnych substancji wraz z krwią do wszystkich komórek naszego organizmu. Aby mógł zajść proces trawienia, niezbędne są enzymy trawienne, czekające w formie nieaktywnej na pożywienie. Posiłek jest bodźcem do aktywacji tych proenzymów. W żołądku aktywatorem jest kwas solny. Niestety są czynniki niszczące naturalną śluzówkę żołądka, przez co aktywne formy enzymów nadtrawiają sam żołądek. W takim wypadku dochodzi do nadżerki żołądka.
Zalecenia w przypadku nadżerkowego zapalenia żołądka
Najlepiej i najłatwiej w momencie stwierdzonego nadżerkowego zapalenia żołądka bądź też w celu profilaktyki stosować się do poniższych zaleceń:
Wyklucz :
- tłuste mleko i produkty mleczne: twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, serki typu fromage, śmietanę (zawierającą 22% i więcej tłuszczu);
- jaja w formie smażonej na tłuszczu;
- tłuste mięsa: wieprzowinę, baraninę, gęś, kaczkę, tłuste wędliny, podroby, pasztet, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu;
- tłuszcz tj. smalec, słonina, boczek, masło, margaryny, oleje w niewielkich ilościach;
- żywność typu Fast food, słone przekąski oraz czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa, ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki; Często nie zdajemy sobie sprawy co zwierają i jak oddziałują na nasze zdrowie posiłku typu fast food.
- ostre przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, pieprz, musztarda, chrzan;
- warzywa i owoce tj. pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i por, szalotka, czosnek, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe,
- cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, banany;
- zupy i sosy zabielane, na wywarach mięsnych z zasmażką i śmietaną;
- smażenie, duszenie z uprzednim obsmażeniem oraz pieczenie w tradycyjny sposób;
- nieregularne posiłki o różnych porach i dużej objętości; W zachowaniu regularnych posiłków również podczas pracy pomogą lunch boxy.
- używki: palenie papierosów, alkohol, mocna kawa i herbata;
- zażywanie dużej ilości leków przeciwbólowych.
Dieta w tym przypadku powinna być lekko strawna, składająca się ze świeżych produktów dobrej jakości z wykluczeniem produktów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, czyli: produktów tłustych, smażonych, przetworzonych, ostrych, oraz słodyczy. Rezygnujemy również z wszelkiego rodzaju używek.
Musimy pamiętać, iż zmianę sposobu żywienia powinniśmy wprowadzić na stałe, aby zapobiec ewentualnym nawrotom choroby czy też rozwojowi wrzodów żołądka.
Literatura:
U. Grzywińska, A. Dobrowolska-Zachwiejka, K. Linke , Zapalenie błony śluzowej żołądka-podział, etiologia, objawy kliniczne. Nowiny Lekarskie 2007, 76, 5, 426-429 U
Jan Ciekawe,w szeregu materiałach zalecane jest przy wrzodach żołądka jedzenie bananów jako pomocnego środka do leczenia wrzodów.
Czyli pora umierać, ponieważ w sumie nic nie można jeść.
Dokładnie, mam takie same odczucia. Nie palę ,nie pije ,a i tak mam zrezygnować ze wszystkiego.
Ja umieram juz
Problem przedstawiony jest w dostepny sposób i bardzo zrozumiały. Potrzebny byłby jeszcze dodatek co mozna jeść , oczywiście wszystko poza wymienionymi artykułami ale mozna by dodać co szczególnie jest zalecane.