bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!

Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 czerwca, 2017

Niektóre produkty spożywcze mogą działać jako naturalne źródło SPF! Sprawdź, które z nich mają „jadalny filtr przeciwsłoneczny”. Włączając je do swojej diety uzyskasz dodatkową ochronę przed niekorzystnym działaniem promieni UV.

Działanie słońca jest szczególnie niebezpieczne w porze letniej. Już krótkotrwałe, ale częste ekspozycje na promieniowanie ultrafioletowe  powodują  przyspieszenie procesów starzenia i powstawanie groźnych zmian skórnych. Stosowanie preparatów zabezpieczających ją przed  patogennym promieniowaniem jest konieczne. Co jeżeli zapomnisz zastosować odpowiedni kosmetyk?

Zwróć uwagę na to, czym się odżywiasz! Dzięki właściwej diecie, możesz naturalnie wzmocnić ochronną barierę skóry. Nie pozwól, aby skutki zbyt długiego eksponowania jej na promieniowanie słoneczne, zakłóciły wakacyjną sielankę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta SPF – co należy uwzględnić w jadłospisie?
  • Fotoprewencja
  • Faktor CD-SPF w żywności

Dieta SPF – co należy uwzględnić w jadłospisie?

Sposób odżywiania może mieć znaczący wpływ na stan Twojej skóry. Niektóre składniki odżywcze, zmniejszają reaktywność skóry na stres fotooksydacyjny.  Są to:

  • flawonoidy – utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry.
  • karotenoidy – nie tylko chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, ale też naturalnie poprawiają jej koloryt. Istnieje ponad 600 różnych karotenoidów. Te najskuteczniej działające to beta-karoten, likopen, luteina i zeaksantyna.
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – są ważnym składnikiem błon komórkowych i przyspieszają regenerację skóry.
  • sulforafan (SFN) – pomaga zatrzymać powstawanie oparzeń słonecznych oraz skutecznie przeciwdziała czynnikom kancerogennym.
  • witaminy A, C, E – chronią skórę przed szkodliwym wpływem środowiska, a w szczególności przed promieniowania UV. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, pobudzają wzrost i odnowę uszkodzonych tkanek.

Fotoprewencja

Oprócz zaczerwienienia, pęcherzy i złuszczania naskórka, nadmierna ekspozycja na światło słoneczne grozi uszkodzeniami długoterminowymi, a także przedwczesnym starzeniem się skóry  (spowodowanym promieniami UVA) i mutacjami komórek skóry (wywołanymi przez promieniowanie UVB ), których następstwem są choroby nowotworowe.

Badania pokazują, że niektóre składniki odżywcze zmniejszają uszkodzenia spowodowane fotooksydacją, pomagają wewnętrznie wzmocnić skórę i jej odporność na promieniowanie ultrafioletowe, dlatego sposób odżywiania może odegrać ważną  rolę w profilaktyce m.in raka skóry ( WHO alarmuje, że liczba zachorowań na nowotwory gwałtownie wzrasta!).

Nina Shaphiro, badaczka Uniwersytetu w Rostocku przeanalizowała krew dwóch grup ochotników, z których wszyscy byli narażeni na taką samą ilością słońca. W przypadku tych, którzy spożywali  pokarmy bogate w przeciwutleniacze, zawartość związków toksycznych w niej występująca była, aż o 50  procent mniejsza.

Faktor CD-SPF w żywności

SPF (ang. Sun Protection Factor) to współczynnik ochrony przeciwsłonecznej, który określa stopnień ochrony zapewnianej przez filtry przeciwsłoneczne. Wartość ta mówi nam, jak długo można przebywać na słońcu nie doznając poparzenia.

Klinicyści, specjalizujący się foto-dermatologii, przypisali jego wartość  pokarmom bogatym w naturalne substancje antyoksydacyjne. Tym samym powstał CD-SPF (ang. Continual Dietary-Sun Protection Factor) współczynnik określający moc ochronnego działania produktów żywnościowych.

Pokarmy, którym przypisano najwyższą wartość CD-SPF to:

  • owoce cytrusowe
  • owoce leśne
  • warzywa krzyżowe
  • winogrona
  • marchew
  • pomidory
  • łosoś
  • gorzka czekolada
  • zielona herbata

Przebywanie na słońcu nie musi szkodzić skórze, pod warunkiem, że odpowiednio ją do tego przygotujesz. Koniecznie wzbogacić swoje menu w chroniące ją substancje. Dla przykładu,

aby uzyskać SPF 10, trzeba zjeść porcję kapusty i prawie kilogram czarnych winogron  dziennie. Sama dieta nie wystarczy, ale gdy będzie dobrze skomponowana może wspomóc naturalną odporność organizmu.

Literatura:

  • Fortes C, Mastroeni S, Melchi F, Pilla MA, Antonelli G, Camaioni D, Alotto M, Pasquini P: A protective effect of the Mediterranean diet for cutaneous melanoma. Int J Epidemiol. 37, s. 1018-1029, 2008.
  • Stanisz B: Ochrona skóry przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Kosmetologia 5, s. 363-368, 2009.  [on-line: http://www.ptf.content-manager.pl/pub/File/FP/5_2009/10%20%20ochrona%20skory.pdf]
  • Sies H, Sthal W: Nutritional protection against skin damage from sunlight. Annu Rev Nutr. 24, s. 173-200, 2004.
  • Saphira N: Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies. Nutr Rev. 68, s. 2010.
  • Kaur CD, Saraf  S:In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics. Pharmacognosy Res. 2, s. 22–25, 2010.
  • Korać KK,  Kapil M K: Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev 5,
    s. 164–173. 2011.
  • Xaplanteris P i wsp.: Tomato paste supplementation improves endothelial dynamics and reduces plasma total oxidative status in healthy subjects. Nutrition Reaserch 32, s. 390–394, 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Piekara ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
skóra

Pieprzyki na skórze – powstawanie…

Lato to okres, kiedy na naszej skórze pojawia się coraz więcej piegów i pieprzyków. Sprawdź w jaki sposób możesz pozbyć się niechcianych znamion. Czytaj dalej...
skóra

Sekret pięknej skóry

Zdrowa skóra, piękne włosy i mocne paznokcie - każdy chciałby, aby były jego wizytówką. Czy mamy wpływ na to jak prezentuje się zewnętrzna powłoka naszego ciała? - Z całą pewnością! Czytaj dalej...

Cynk i jego właściwości, objawy…

Zpobiega chorobom, poprawia urodę, zwiększa sprawność umysłową. To tylko nieliczne zalety cynku. Zobaczmy zatem, na co jeszcze ma dobroczynny wpływ. Czytaj dalej...

Letnie pokusy, czyli jak korzystać…

Latem jak na złość, gdy eksponujemy swą figurę, zewsząd szerzą się okazje do grzesznych uczt dla podniebienia. Spróbuj podejść racjonalnie do grillowania, nocnych seansów i lodowych deserów. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > skóra

    skóra

    Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    Domowe sposoby na świerzb

    7 produktów anti-age. Jak zatrzymać młodość?

    Piękna cera. Dieta na ładną cerę

    mąka ziemniaczana kalorie przepisy mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana
    4

    Właściwości lecznicze mąki ziemniaczanej – skuteczna na włosy, twarz i odparzania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.