Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Niektóre produkty spożywcze mogą działać jako naturalne źródło SPF! Sprawdź, które z nich mają „jadalny filtr przeciwsłoneczny”. Włączając je do swojej diety uzyskasz dodatkową ochronę przed niekorzystnym działaniem promieni UV.
Działanie słońca jest szczególnie niebezpieczne w porze letniej. Już krótkotrwałe, ale częste ekspozycje na promieniowanie ultrafioletowe powodują przyspieszenie procesów starzenia i powstawanie groźnych zmian skórnych. Stosowanie preparatów zabezpieczających ją przed patogennym promieniowaniem jest konieczne. Co jeżeli zapomnisz zastosować odpowiedni kosmetyk?
Zwróć uwagę na to, czym się odżywiasz! Dzięki właściwej diecie, możesz naturalnie wzmocnić ochronną barierę skóry. Nie pozwól, aby skutki zbyt długiego eksponowania jej na promieniowanie słoneczne, zakłóciły wakacyjną sielankę.
Dieta SPF – co należy uwzględnić w jadłospisie?
Sposób odżywiania może mieć znaczący wpływ na stan Twojej skóry. Niektóre składniki odżywcze, zmniejszają reaktywność skóry na stres fotooksydacyjny. Są to:
- flawonoidy – utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry.
- karotenoidy – nie tylko chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, ale też naturalnie poprawiają jej koloryt. Istnieje ponad 600 różnych karotenoidów. Te najskuteczniej działające to beta-karoten, likopen, luteina i zeaksantyna.
- kwasy tłuszczowe omega-3 – są ważnym składnikiem błon komórkowych i przyspieszają regenerację skóry.
- sulforafan (SFN) – pomaga zatrzymać powstawanie oparzeń słonecznych oraz skutecznie przeciwdziała czynnikom kancerogennym.
- witaminy A, C, E – chronią skórę przed szkodliwym wpływem środowiska, a w szczególności przed promieniowania UV. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, pobudzają wzrost i odnowę uszkodzonych tkanek.
Fotoprewencja
Oprócz zaczerwienienia, pęcherzy i złuszczania naskórka, nadmierna ekspozycja na światło słoneczne grozi uszkodzeniami długoterminowymi, a także przedwczesnym starzeniem się skóry (spowodowanym promieniami UVA) i mutacjami komórek skóry (wywołanymi przez promieniowanie UVB ), których następstwem są choroby nowotworowe.
Badania pokazują, że niektóre składniki odżywcze zmniejszają uszkodzenia spowodowane fotooksydacją, pomagają wewnętrznie wzmocnić skórę i jej odporność na promieniowanie ultrafioletowe, dlatego sposób odżywiania może odegrać ważną rolę w profilaktyce m.in raka skóry ( WHO alarmuje, że liczba zachorowań na nowotwory gwałtownie wzrasta!).
Nina Shaphiro, badaczka Uniwersytetu w Rostocku przeanalizowała krew dwóch grup ochotników, z których wszyscy byli narażeni na taką samą ilością słońca. W przypadku tych, którzy spożywali pokarmy bogate w przeciwutleniacze, zawartość związków toksycznych w niej występująca była, aż o 50 procent mniejsza.
Faktor CD-SPF w żywności
SPF (ang. Sun Protection Factor) to współczynnik ochrony przeciwsłonecznej, który określa stopnień ochrony zapewnianej przez filtry przeciwsłoneczne. Wartość ta mówi nam, jak długo można przebywać na słońcu nie doznając poparzenia.
Klinicyści, specjalizujący się foto-dermatologii, przypisali jego wartość pokarmom bogatym w naturalne substancje antyoksydacyjne. Tym samym powstał CD-SPF (ang. Continual Dietary-Sun Protection Factor) współczynnik określający moc ochronnego działania produktów żywnościowych.
Pokarmy, którym przypisano najwyższą wartość CD-SPF to:
- owoce cytrusowe
- owoce leśne
- warzywa krzyżowe
- winogrona
- marchew
- pomidory
- łosoś
- gorzka czekolada
- zielona herbata
Przebywanie na słońcu nie musi szkodzić skórze, pod warunkiem, że odpowiednio ją do tego przygotujesz. Koniecznie wzbogacić swoje menu w chroniące ją substancje. Dla przykładu,
aby uzyskać SPF 10, trzeba zjeść porcję kapusty i prawie kilogram czarnych winogron dziennie. Sama dieta nie wystarczy, ale gdy będzie dobrze skomponowana może wspomóc naturalną odporność organizmu.
Literatura:
- Fortes C, Mastroeni S, Melchi F, Pilla MA, Antonelli G, Camaioni D, Alotto M, Pasquini P: A protective effect of the Mediterranean diet for cutaneous melanoma. Int J Epidemiol. 37, s. 1018-1029, 2008.
- Stanisz B: Ochrona skóry przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Kosmetologia 5, s. 363-368, 2009. [on-line: http://www.ptf.content-manager.pl/pub/File/FP/5_2009/10%20%20ochrona%20skory.pdf]
- Sies H, Sthal W: Nutritional protection against skin damage from sunlight. Annu Rev Nutr. 24, s. 173-200, 2004.
- Saphira N: Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies. Nutr Rev. 68, s. 2010.
- Kaur CD, Saraf S:In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics. Pharmacognosy Res. 2, s. 22–25, 2010.
- Korać KK, Kapil M K: Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev 5,
s. 164–173. 2011. - Xaplanteris P i wsp.: Tomato paste supplementation improves endothelial dynamics and reduces plasma total oxidative status in healthy subjects. Nutrition Reaserch 32, s. 390–394, 2012.