Piękna cera. Dieta na ładną cerę
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Piękna, promienna cera jest wizytówką każdej kobiety. Dbamy o nią podczas codziennej pielęgnacji, stosując serum czy kremy o różnych właściwościach. Jednak jest to tylko pielęgnacja zewnętrzna, a na kondycję cery wpływa również prowadzony przez nas styl życia. Jeśli często jesteśmy niewyspane, żyjemy w ciągłym stresie czy palimy papierosy, to nawet najdroższe kremy nie zdziałają cudów. Tym, co ma największy wpływ na kondycję skóry twarzy i całego ciała, jest odpowiednia dieta bogata w witaminy oraz składniki mineralne.
Za elastyczność skóry odpowiada kolagen, do produkcji którego potrzebny jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Procesy starzenia mogą opóźnić zawarte w owocach i warzywach antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Przeciwutleniacze są już stosowane w preparatach kosmetycznych, ale lepsze działanie mają te pozyskane przez organizm z żywności.
Nie zapominajmy, że na kondycję cery wpływa również aktualny stan zdrowia. Problemy z suchością skóry pojawiają się u osób chorujących na tarczycę (niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto) czy atopowe zapalenie skóry. Z kolei cera trądzikowa czy nadmiernie przetłuszczająca się jest domeną nastolatek w okresie pokwitania. Wypryski i zaskórniki mogą być objawem zmian hormonalnych, a skóra naczynkowa często występuje u kobiet w wieku okołomenopauzalnym.
Na poszczególne dolegliwości stosujemy różne maści i lekarstwa, ale dobrym krokiem będzie również uzupełnienie diety o produkty bogate w składniki szczególnie potrzebne naszej cerze. Są one ogólnodostępne i przystępne cenowo.
Nasiona chia
Nasiona chia – zwane również szałwią hiszpańską – pochodzą z Ameryki Południowej. Suszone nasiona są bogatym źródłem witamin z grupy B, silnych antyoksydantów, czyli witamin A i E, oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu czy cynku. Z kolei olej z nasion zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i linolenowy.
Bogactwo substancji antyoksydacyjnych chroni nasz organizm – w tym cerę – przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia. Kwasy omega-3 zwalczają trądzik, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne.
Daktyle
Owoce daktylowca znane są od wieków. W zależności od odmiany zawierają mniej lub więcej poszczególnych witamin – A, C oraz tych z grupy B. Podobnie jak nasiona chia są też źródłem wapnia i magnezu. Daktyle zawierają również salicylany – związki działające podobnie do aspiryny. Rekomendowane są zarówno owoce świeże, jak i suszone, chociaż te drugie zdecydowanie łatwiej dostać u nas w kraju.
Bataty
Bataty to odmiana słodkich ziemniaków. Roślina pochodzi z Ameryki Łacińskiej, gdzie stanowi podstawę pożywienia. U nas bataty nie są tak popularne jak tradycyjne ziemniaki, a szkoda, bo zawierają dużo więcej składników odżywczych. Dostarczają przede wszystkim składników będących silnymi przeciwutleniaczami – jak witaminy A, C, E, a także witaminy K oraz B. Są też dla organizmu źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, które stanowią podstawę budulcową białek. Ponadto bataty to źródło miedzi, żelaza, wapnia, selenu oraz jodu. Ten ostatni odpowiada za pracę tarczycy, której niedoczynność powoduje suchość skóry.
Buraki
Z kolei buraki są źródłem likopenu – substancji z grupy karotenów, która poprawia elastyczność skóry i chroni ją przed wolnymi rodnikami oraz zwiększa odporność skóry na działanie szkodliwych promieni słonecznych UVA i UVB, chroniąc ją przed poparzeniami. Likopen w dużych ilościach występuje również w pomidorach – zwłaszcza tych przetworzonych.
Migdały
Migdały są nasionami owoców migdałowca pospolitego – rośliny pochodzącej z Azji, która z czasem rozpowszechniła się także w Afryce Północnej i Europie Południowej. Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych – szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zatrzymać wodę, co uelastycznia skórę. Posiadają też mnóstwo białka, wapnia, miedzi, magnezu oraz witamin. Zwłaszcza obecność witaminy E działa ochronnie na skórę – zwiększa jej elastyczność i ujędrnia ją, a uzyskany z migdałów olejek ma właściwości zmiękczające naskórek.
Ananasy
Ananas to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera kwas askorbinowy, kwas foliowy oraz witaminy: PP, B1, B2, B3 i A. Ta ostatnia wykorzystywana jest w leczeniu trądziku pospolitego, gdyż normalizuje wydzielanie łoju oraz nawilża skórę. Z kolei witamina PP ma właściwości złuszczające, co przyspiesza proces regeneracji naskórka.
Co więcej, ananas dostarcza organizmowi miedzi, żelaza i cynku, który wspomaga leczenie łojotoku. Wszystkie te składniki stymulują do pracy nasz układ odpornościowy, utrzymując tym samym organizm w równowadze. A lepsza kondycja organizmu to zarazem lepszy wygląd cery, która staje się gładsza i wygląda na młodszą.
Cytryna
Zawarta w cytrynie witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki, przez co spowalnia procesy starzenia. Jest również niezbędna w procesie wytwarzania kolagenu – białka występującego niemal we wszystkich tkankach – w tym w skórze. Dzięki kolagenowi skóra utrzymuje swoją elastyczność i jędrność. Ponadto witamina C pomaga rozjaśnić cerę i wyrównać jej koloryt. Jeśli zatem mamy przebarwienia będące pamiątką z wakacji, warto sięgnąć po ten i inne produkty z witaminą C.
Jeśli chcemy, by nasza cera była promienna i zdrowa przez lata, to w trakcie codziennej pielęgnacji warto pamiętać również o odpowiedniej dawce witamin, które wspomogą jej odbudowę od wewnątrz. Stosowanie kremów jest ważnym elementem dbania o skórę twarzy, ale to odpowiednia dieta pomoże zatrzymać czas i spowolnić procesy starzenia.
Literatura:
- https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-jesc–by-miec-zdrowa-cere- Dostęp: 8.08.2020
- Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapii. Edra Urban & Partner. Wrocław, 2015, 89-105.
- Kulczyński B. i wsp. Nasiona chia. Nowa superfood. Przemysł Spożywczy, 2017, 71(4): 447.
- Ciemniewska-Żytkiewicz H. i wsp. Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2014, 1: 90-96.