bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta BBB w autyzmie – zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego

Dieta BBB w autyzmie – zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Dieta BBB, polecana przez specjalistów i stosowana jako element wspomagający terapię leczenia dzieci ze spektrum autyzmu, ma na celu eliminację z racji żywieniowych pokarmów będących źródłem glutenu, kazeiny oraz cukru prostego i dwucukrów. Argumentem potwierdzającym słuszność wprowadzenia diety BBB jest fakt, iż chorzy zmagają się z tzw. zespołem cieknącego jelita, którego funkcjonowanie wspomagać ma eliminacja substancji zaostrzających problemy jelitowe.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Autyzm – dieta
  • Autyzm – gluten
  • Autyzm – kazeina
  • Zasadność eliminacji kazeiny i glutenu
  • Autyzm – eliminacja cukru

Autyzm – dieta

Dzieciom ze spektrum autyzmu w celach terapeutycznych i leczniczych zalecana jest dieta bezmleczna, bezglutenowa i bezcukrowa – w skrócie określana mianem diety BBB. Większość dzieci chorujących na tę przypadłość, posiada również problemy ze strony układu pokarmowego, w szczególności cierpią na schorzenie określane jako jelito cieknące. Jest to przypadłość polegająca na powstawaniu szczelin w jednolitej strukturze ściany jelita. Przez nie przedostają się bezpośrednio do krwiobiegu większe cząstki substancji, które powinny zostać silniej rozłożone bądź wydalone z organizmu. Dodatkowo zaobserwowano wśród chorych dzieci przerost tkanki limfoidalnej, niespecyficzne zaburzenia ze strony jelita grubego, a także refluks, zaparcia i wymioty. Zastosowanie dietoterapii ma na celu zmniejszenie dolegliwości pochodzących ze strony układu pokarmowego, poprzez zmniejszenie aktywności błony śluzowej jelita i ograniczenie nadmiernych reakcji ze strony układu odpornościowego. Eliminacja glutenu, kazeiny oraz cukru, jako substancji silnie alergizujących ma korzystnie wpływać na odbudowanie ściany jelita. Wprowadzenie takiego sposobu odżywiania budzi jednak do dziś liczne kontrowersje, gdyż  badania naukowe nie potwierdzają jednoznacznie korzystnego wpływu rygorystycznych zmian w jadłospisie na stan chorego. Dodatkowo alergizujące substancje – gluten oraz kazeina i cukier – występują w wielu produktach spożywczych, dlatego wprowadzenie diety BBB jest trudne i powoduje wiele niedoborów składników mineralnych oraz witamin.

Autyzm – gluten

Gluten jest substancją białkową pochodzenia roślinnego, powstałą z połączenia dwóch protein: gliadyny i gluteniny, a jego źródłem są tzw. zboża glutenowe, czyli pszenica, żyto, owies, jęczmień. Należy do substancji silnie alergizujących, powodując stany zapalne i zaburzenia funkcjonowania jelita cienkiego, co prowadzi do degradacji mikrokosmków jelitowych budujących ścianę jelita cienkiego i umożliwiających wchłanianie pokarmu do krwiobiegu.

Autyzm – kazeina

Kazeina jest z kolei uważana za najważniejsze białko obecne w mleku. Stanowi ok. 75% wszystkich protein obecnych w  mleku krowim i ok. 40% w kobiecym. Uznawana jest za powód 60% alergii na produkty pochodzenia mlecznego. Niepożądanymi objawami obserwowanymi u osób nietolerujących kazeiny są biegunki, bóle brzucha oraz wymioty. Stany te również niekorzystnie działają na stan flory bakteryjnej jelit zubożając preferowaną mikroflorę.  

Zasadność eliminacji kazeiny i glutenu

Ze względu na fakt, iż zarówno gluten, jak i kazeina zaliczane są do substancji silnie alergizujących, których działanie wpływa korzystnie na rozwój przypadłości jelita przesiąkliwego, można stwierdzić, że eliminacja owych substancji wpłynie dodatnio na stan chorego. Istnieje hipoteza informująca, że podczas niekompletnego metabolizmu kazeiny oraz glutenu przez organizm powstają substancje o podobnym działaniu co opoidy. Opoidy są substancjami działającymi poprzez receptory opoidowe, które bezpośrednio wpływają na pracę układu nerwowego, głównie na reakcję odczuwania bólu i  neutralizują ją. Wpływają również na odczuwanie emocji. Podczas metabolizmu glutenu powstaje glutenomorfina, natomiast w wyniku niepełnych przemian kazeiny – kazeinomorfina. Obie substancje w momencie przedostania się przez szczeliny w jelicie cienkim do krwiobiegu u dzieci ze spektrum autyzmu szybko przekraczają barierę krew-mózg i bezpośrednio wpływają na jego pracę. Reagując z endogennymi substancjami opoidowymi zaburzają przekaźnictwo nerwowe. W normalnych warunkach te wielkocząsteczkowe substancje zostałyby wydalone z organizmu wraz z moczem.

Jako, że eliminacja glutenu wiąże się z rezygnacją z produktów mącznych typu pieczywo, makarony, płatki, wyroby cukiernicze, oraz produktów mlecznych ze względu na obecność kazeiny, stosowanie tej diety jest niezwykle trudne w kwestii doboru odpowiednich produktów. Ponadto niesie ze sobą problem poprawnego zbilansowania pod względem odpowiedniej podaży wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witaminy D.

Autyzm – eliminacja cukru

W diecie dzieci z autyzmem wskazana jest dodatkowo rezygnacja z części cukrów prostych oraz dwucukrów. Cukier stanowi pożywkę dla pleśniawki Candidia albicans, której rozwojowi towarzyszy wytworzenie toksyn powodujących zaburzenia typowe dla autyzmu oraz pogłębia rozwój przypadłości. Dodatkowo cukry proste i dwucukry, jako łatwe i szybko absorbowane przez błony śluzowe układu pokarmowego powodują aktywność niepożądanych objawów u dzieci ze spektrum autyzmu.

Rygorystyczna dieta BBB – bezmleczna, bezglutenowa i bezcukrowa, jest zalecana przez lekarzy, rodzicom dzieci ze spektrum autystycznym, niestety często bez uprzednich badań potwierdzających słuszność zastosowania terapii. Niejednoznaczne raporty, nie dają jednak jasnej odpowiedzi potwierdzających słuszność eliminacji produktów będących źródłem kazeiny i glutenu. Badania często są ze sobą sprzeczne a część z nich nie potwierdza bezwzględnej skuteczności zastosowania takiej diety. Przed wprowadzeniem radykalnych zmian najlepszym rozwiązaniem poprzedzającym działanie dietoterapeutyczne jest wykonanie badań w celu ustalenia, czy dany przypadek wymaga  zastosowania diety BBB. Z kolei cukier prosty i dwucukry powinny zostać wyeliminowane z diety, gdyż stanowią pożywkę dla pleśniawki Candidia alicans, której toksyny wpływają na nasilenie objawów towarzyszących chorobie. 

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Antydepresanty powodem występowania autyzmu wśród…

Naukowcy z University of Montreal potwierdzili, że przyczyną autyzmu wśród dzieci mogą być antydepresanty zażywane przez matkę w czasie ciąży. Czytaj dalej...

Wpływ żywienia na objawy autyzmu

U coraz większej ilości dzieci diagnozuje się zaburzenia ze spektrum autyzmu. Warto wiedzieć o tej chorobie więcej. Najnowsze badania wykazały również wpływ diety na zmniejszenie objawów tej choroby. Dowiedz się… Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – zalety i…

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    dieta dla dzieci

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    dieta bogatoresztkowa dla dzieci jadłospis przepisy

    Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy

    cielęcina właściwości wartości odżywcze cielęcina dla dziecka
    1
    mięso

    Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

    celiakia-u-dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, dieta. Jak rozpoznać celiakię u dzieci?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.