bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 19 marca, 2024

Temat glutenu i jego wpływu na organizm jest dziś przedmiotem gorącej dyskusji zarówno w środowisku lekarskim, jak i dietetycznym. O ile nie wszyscy zdają się akceptować istnienie takiej jednostki chorobowej jak nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, mało kto podaje w wątpliwość istnienie celiakii – głównie ze względu na jej bardziej swoiste objawy i łatwiejszą diagnostykę. Jeśli więc podejrzewasz u siebie istnienie choroby trzewnej lub chcesz sprawdzić, czy dalsze spożywanie glutenu może skutkować jej uaktywnieniem, być może powinieneś zapoznać się z wytycznymi dotyczącymi diagnostyki celiakii i wykonać badania w kierunku rozpoznania lub wykluczenia choroby.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Celiakia
  • Objawy celiakii
  • Diagnostyka celiakii

Celiakia

Celiakia (inaczej choroba trzewna) to trwające całe życie schorzenie o podłożu genetycznym, wywołane nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na spożywane białko zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Nietolerancja glutenu skutkuje zanikiem kosmków jelita cienkiego (maleńkich wypustek błony śluzowej) odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu do krwioobiegu. W efekcie dochodzi do niedożywienia organizmu, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów.

Objawy celiakii

Objawy celiakii, w przeciwieństwie do innych form nieprawidłowej reakcji na gluten, są z reguły dość charakterystyczne i pojawiają się u niemowląt już po 4–6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów będących źródłem glutenu. Typowe objawy obejmują:

  • niski wzrost i masa ciała;
  • opóźnienie rozwoju psychoruchowego;
  • przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha, brak apetytu;
  • osłabienie siły mięśniowej;
  • częste infekcje;
  • w badaniach pomocniczych: niskie stężenie białka, niedokrwistość z niedoboru żelaza, niedobory witamin (A, D, E, K, kw. foliowego), podwyższona aktywność aminotransferaz.

U młodzieży i dorosłych schorzenie często przybiera postać nietypową, co utrudnia postawienie diagnozy. Mogą występować między innymi:

  • zmiana usposobienia (nadpobudliwość lub męczliwość i apatia);
  • osteopenia i osteoporoza;
  • zespół jelita drażliwego (IBS);
  • niedorozwój szkliwa zębowego, próchnica zębów;
  • afty, zapalenie kącików ust, zapalenie języka, opryszczkowe zapalenie skóry;
  • zatrzymanie miesiączkowania, poronienia, niepłodność;
  • zmęczenie, depresja, ADHD;
  • zaburzenia neurologiczne: padaczka, ataksja, drgawki, bóle głowy;
  • bóle mięśni, niewyjaśnione bóle stawów;
  • nietolerancja laktozy;
  • cukrzyca typu I;
  • w badaniach pomocniczych: anemia z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, niedobór białka, zwiększona aktywność aminotransferaz;
  • choroby towarzyszące (tzw. zespoły nakładania): RZS, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, nieswoiste zapalenie jelit, Hashimoto.

Diagnostyka celiakii

Rozpoznanie choroby trzewnej nie ogranicza się jedynie do sklasyfikowania objawów, które jak widać nie zawsze są typowe i łatwe do skojarzenia z celiakią, choć niewątpliwie bardziej intensywne i specyficzne niż inne formy nietolerancji glutenu – czasami mylnie diagnozowane. Wystąpienie wyżej wymienionych objawów z pewnością jest sygnałem do wykonania badań pozwalających potwierdzić lub wykluczyć celiakię. Ze względu na fakt, iż  jest to choroba autoimmunologiczna uwarunkowana genetycznie, podstawowa diagnostyka obejmuje badania genetyczne i oznaczenie charakterystycznych przeciwciał. Pomocne jest także wykonanie biopsji jelita cienkiego, która pozwoli ocenić stan kosmków jelitowych i stopień ich degradacji wywołanej przez gluten.

Badania genetyczne

Badanie genotypu pacjentów stanowi istotny element diagnostyczny w ocenie ryzyka rozwoju tej choroby. Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA-DQ2 (występuje u 90–95% chorych) lub HLA-DQ8 (występuje u 5–10% chorych). Negatywny wynik badania genetycznego wyklucza chorobę trzewną, choć nie skreśla innych form nietolerancji glutenu (alergii na pszenicę czy NCGS). Wykonanie tego rodzaju badań jest szczególnie istotne w przypadku, gdy dieta bezglutenowa została wprowadzona jeszcze przed postawieniem diagnozy i wyniki reszty badań mogą okazać się fałszywie ujemne. Dokładność testu pozwala na dość precyzyjne określenie predyspozycji do zachorowania lub potwierdzenie choroby w przypadku, gdy objawy są mało specyficzne.

Badania serologiczne

Badanie serologiczne w alergologii to badanie krwi, które ma na celu potwierdzenie uczulenia pacjenta na dany alergen, w tym przypadku gluten, przy pomocy oznaczenia specyficznych przeciwciał wytwarzanych przez organizm w odpowiedzi na alergizujący składnik. Przeciwciała te zwykle oznaczane są w klasie IgA, choć coraz więcej doniesień wskazuje na konieczność rozszerzenia diagnostyki o klasę IgG, w przypadku, gdy wynik tzw. całkowitego IgA jest za niski. W obu klasach, charakterystyczne dla celiakii są:

  • przeciwciała przeciwko deaminowanej gliadynie (anty DGP) – czynnikowi wywołującemu celiakię, w tym przypadku jednej z frakcji glutenu, czyli gliadyny. To badanie wykazuje dużą dokładność i daje pozytywny wynik u około 80% pacjentów z celiakią. Koreluje też ze stanem błony śluzowej jelita cienkiego;
  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty tTG) – autoprzeciwciała skierowane na tkanki własnego organizmu. Wykazują wysoką czułość na poziomie 95–100% i specyficzność 90–97%, dlatego są bardzo dobrym markerem celiakii. Mają rolę prognostyczną, mogą być wykrywalne na wiele lat przed wystąpieniem objawów klinicznych;
  • przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) – jednej z warstw mięśni gładkich jelita, które wytwarzane zostają w odpowiedzi na gluten i powodują zmiany strukturalne tej tkanki. Wcześniej zamiast nich oznaczano tzw. przeciwciała ARA, okazuje się jednak, iż EmA wykazują większą swoistość.  

Skala Marsha

Biopsję jelita cienkiego wykonuje się podczas gastroskopii. Pacjent połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania (przynajmniej 4). Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym. W pobranych wycinkach ocenia się stopień zaniku kosmków w tzw. skali Marsha. Wynik zerowy wskazuje na prawidłowy stan błony śluzowej jelita, zaś Marsh 3 oznacza destrukcję kosmków jelitowych w zaawansowanym stadium.

Diagnostyka celiakii jest postępowaniem trudnym i skomplikowanym, dlatego powinna być wykonywana we współpracy z lekarzem, który odnosi się do proponowanego przez ESPGHAN algorytmu postępowania diagnostycznego w przypadku podejrzenia choroby trzewnej, będzie potrafił przy pomocy zlecenia odpowiednich badań postawić bardziej pewną diagnozę. Być może wystarczy wykonanie jedynie wyżej wymienionych badań, które charakteryzują się dość dużą swoistością. Może się jednak okazać, iż diagnostyka będzie poszerzona o inne badania. Należy również pamiętać, iż celiakia nie jest jedyną z form nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten i negatywny wynik wyżej wymienionych testów nie zawsze wskazuje na prawidłową tolerancję tego białka.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla dzieci –…

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci? Czytaj dalej...
nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana…

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety. Czytaj dalej...
celiakia

Celiakia i inne choroby glutenozależne…

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie > celiakia

    Badania celiakia
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    dieta gaps zasady jadłospis

    Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

    dieta scd jadłospis przepisy

    Dieta SCD – etapy, jadłospis, przepisy, opinie

    ferrytyna
    Badania

    Ferrytyna – norma, badanie. Ferrytyna u dzieci

    leukocyty podwyższone niskie
    Badania

    Leukocyty – norma, leukocyty podwyższone. Dieta przy niskim poziomie leukocytów

    celiakia-u-dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, dieta. Jak rozpoznać celiakię u dzieci?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.