bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Białko w diecie – wpływa na nasze zdrowie i wspomaga proces odchudzania!

Białko w diecie – wpływa na nasze zdrowie i wspomaga proces odchudzania!

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 grudnia, 2020

Warunkując wzrost i regenerację komórek, białko powinno być dostarczane w diecie w zależności od zapotrzebowania: stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej. W postaci hormonów i enzymów reguluje pracę całego organizmu wpływając na procesy metaboliczne.

Białko znane pod nazwą protein stanowi około 20% masy naszego ciała, wchodząc głównie w skład mięśni. Zbudowane jest z elementów (aminokwasów), które dzielimy na endogenne (wytwarzane w organizmie) oraz egzogenne (które dostarczane muszą być wraz z pożywieniem).

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Białko a odchudzanie
  • Jakie białko jest najlepsze?
  • Białko a zdrowie

Białko a odchudzanie

Białko w odchudzaniu, jak i w normalnej diecie odgrywa ważną rolę. Powodem popularności białka w dietach redukcyjnych jest jego niska kaloryczność i słaba dostępność energetyczna z tego makroskładnika. Bardzo popularna dieta proteinowa głosi, że maksymalne zwiększenie podaży białka przy ograniczeniu innych składników odżywczych pozwoli szybko zgubić zbędne kilogramy. Po części to prawda. Jednak należy mieć na uwadze to, że białko w przeciwieństwie do tłuszczu i węglowodanów nie jest magazynowane w naszym organizmie, a jego nadmiar jest metabolizowany w wątrobie i wydalany przez nerki w postaci mocznika i ciał ketonowych. Gdy spożywamy bardzo duże ilości białka (powyżej 2g/kg masy ciała), narządy odpowiedzialne za metabolizm i wydalenie nadwyżki białka są bardzo obciążone, co może prowadzić do dysfunkcji tych organów. Dlatego jeśli cierpimy na choroby nerek czy wątroby powinniśmy bardzo uważać na zawartość białka w diecie. Nie należy przy tym wyłączać innych składników z diety, a jedynie ograniczyć spożycie tłuszczów i cukrów.

Samo białko w diecie odchudzającej daje uczucie sytości na dłużej i pobudza metabolizm poprzez termogenezę poposiłkową. Osoby odchudzające się powinny spożywać około 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Zaleca się by pojedyncza porcja białka nie przekraczała 40g. Białka pochodzenia roślinnego dostarczają dużo składników odżywczych, witamin oraz są niskokaloryczne, natomiast pochodzenia zwierzęcego dostarczają niezbędnych aminokwasów egzogennych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważna jest tu proporcja pomiędzy tymi dwoma grupami.

Przygotowane przez dietetyków jadłospisy diety białkowej możesz kupić tutaj. Jest to niezwykle wygodny sposób na wprowadzenie do życia diety ze zwiększoną ilością białka.

Jakie białko jest najlepsze?

Białka powinny stanowić 10 – 15% naszej diety, nie bez znaczenia jest jednak fakt, jakie białka wybieramy. Uznaje się za optymalne dostarczanie białka zwierzęcego na poziomie 40 – 60%, a resztę stanowią białka roślinne.

Białka możemy podzielić ze względu na zawartość niezbędnych aminokwasów. I tak mamy białka pełnowartościowe (zawierające komplet potrzebnych aminokwasów) oraz białka niepełnowartościowe (w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu). Aminokwasów egzogennych nie jesteśmy w stanie sami syntetyzować w naszym organizmie, dlatego tak ważna jest nasza dieta i jakość białek, jakie spożywamy, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników. Natomiast endogenne aminokwasy nasz organizm może sam produkować.

Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają komplet niezbędnych aminokwasów, które sprawiają, że nasz organizm pracuje prawidłowo. Produktami takimi są: mięso, ryby, jajka, mleko, produkty mleczne (jogurt, ser) oraz soja (roślina pełnobiałkowa). Do grupy drugiej, w której brakuje aminokwasów lub jest ich zbyt mała ilość należą: fasola, groszek, pestki, ziarna, orzechy. Odpowiednie zbilansowanie diety pod względem zawartości białek, pozwoli dostarczyć wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowaniu ustroju.

Białko a zdrowie

We wszystkim ważny jest umiar i zdrowy rozsądek. Przyjmuje się, że optymalna dawka białka dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 1g/kg masy ciała. Nie należy przesadzać z ilością białka. Zbyt duża jego podaż może poważnie nadwyrężać pracę wątroby i nerek, a spożywanie nadmiaru białka zwierzęcego może powodować podniesienie poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego czy choroby serca. Dieta wysokobiałkowa ponad to może prowadzić do zaparć i niedoborów niektórych witamin. Osoby stosujące dietę wegetariańską muszą szczególnie uważać i dobierać spożywany pokarm, tak by dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych.

Niedobór białka w diecie jest również niebezpieczny szczególnie dla młodego organizmu. Konsekwencją spożywania niewystarczającej ilości białka jest zahamowanie wzrostu, spowolnienie rozwoju intelektualnego czy pogorszenie odporności.

Ilość białka w diecie jest podyktowana naszym ogólnym stanem zdrowia, uprawianiem sportu – należy indywidualnie dobierać jego podaż. Jest to bardzo ważny składnik diety, który warunkuje prawidłowy rozwój. Dlatego też należy spożywać produkty bogate w białko, w zbilansowanym stosunku białek zwierzęcych do białek roślinnych. Zarówno zbyt małe jak i zbyt duże ilości białka wpływać mogą negatywnie na nasz organizm.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom…

Poznaj prawdę o wpływie jajek na poziom cholesterolu. Czytaj dalej...

Zalety i wady diety Dukana…

Zastanawiasz się czy skorzystać z planu diety proteinowej? Zobacz wszystkie za i przeciw! Czytaj dalej...

Podstawy diety Dukana

Jeżeli ktoś słyszał o jakiejkolwiek diecie, to z pewnością była to dieta Dukana. Jest jedną z najpopularniejszych, najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych diet w Polsce. Zwana dietą proteinową, wysokobiałkową lub planem… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie > białko

    Produkty wspomagające odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej

    Węglowodany na noc a odchudzanie. Co jeść wieczorem, żeby schudnąć?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.