Zalety i wady diety Dukana (proteinowej)
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Dieta proteinowa zyskała w ostatnim czasie wielu zwolenników i cieszy się dużą popularnością. Nie każdy wie jednak, że jej stosowanie grozi uszkodzeniem wątroby, obciążeniem nerek, bolesnymi zaparciami a nawet podwyższeniem poziomu złego cholesterolu. Zatem czy zgubione kilogramy warte są narażenia naszego zdrowia?
Dieta Dukana to odchudzająca kuracja białkowa, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk – dr Pierre Dukan. Zasady diety opracowane zostały na podstawie wieloletniego doświadczenia i pracy klinicznej jej autora. Nie oznacza to jednak, że jest zdrowa i wolna od wad.
Wady Diety Dukana:
- zaburzenie proporcji dziennego, zalecanego spożycia składników odżywczych (15% białka, 25% tłuszczu, 60% węglowodanów),
- monotonność, która może skutkować tym, że nie dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników,
- silne zakwaszenie organizmu i zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej,
- brak błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom,
- brak odpowiedniej ilości przyswajalnych węglowodanów, co wpływa negatywnie na pracę mózgu, zmniejsza koncentrację oraz osłabia wydolność i siłę mięśni,
- dieta grozi złym samopoczuciem oraz wahaniami nastroju,
- z uwagi na niewielką ilość węglowodanów w posiłkach, dietę proteinową należy definitywnie odradzić chorym na cukrzycę, zawodowym kierowcom i innym osobom, u których nagły spadek glukozy we krwi może mieć tragiczne skutki.
- duże spożycie białka zwierzęcego może doprowadzić do zwiększenia podaży nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu,
- dieta obciąża nerki, co w konsekwencji prowadzić może do nadciśnienia, tworzenia kamieni nerkowych, obrzęków czy nawet zwiększenia ryzyka infekcji,
- szkodliwe działanie na niektóre organy sprawia, że dieta nie powinna trwać dłużej niż od 7- 21 dni. Kontynuowanie jej po tym okresie należy uzgodnić z lekarzem.
Zalety Diety Dukana:
- szybka i efektywna utrata wagi,
- poprawa stanu skóry, dzięki spożywaniu kolagenu i białka zwierzęcego,
- radykalne zmniejszenie spożycia cukru, słodyczy oraz produktów wysoko przetworzonych, które są przyczyną groźnych chorób, a nawet nowotworów.
- produkty w diecie Dukana są na ogół ogólnodostępne, smaczne i pożywne,
- brak uczucia głodu, dzięki proteinom, które zmniejszają apetyt na jedzenie,
- utrata sporej ilości kilogramów bez efektu jo-jo,
Dieta Dukana, jak każda inna, ma wiele wad. Dlatego też, należy ją stosować z dużą ostrożnością, najlepiej pod czujnym okiem specjalisty. Jeśli zachowamy czujność i zdrowy rozsądek, z pewnością przyniesie nam sporo korzyści, w postaci zgubionych kilogramów.
Przeczytaj również: Podstawy diety Dukana.