Odstawienie kawy. Top 6 korzyści zdrowotnych

Regularne picie kawy niesie za sobą wiele korzyści. Kawa jest bowiem źródłem przeciwutleniaczy, pobudza i pomaga się skupić w pracy. Jednak mimo wielu zalet nie wszystkim może się ona przysłużyć. Niektóre osoby mogą źle reagować na kawę i odstawienie jej będzie korzystniejsze dla ich zdrowia. 

Mniej hormonów stresu

Kofeina w kawie zwiększa wydzielanie adrenaliny i kortyzolu – znanych jako hormony stresu. To dzięki nim serce przyspiesza, a my jesteśmy bardziej pobudzeni. Niestety wyższe poziomy hormonów stresu mają swoje konsekwencje. Mózg nie wie przecież, że to efekt filiżanki kawy, a nie zagrożenia życia. Po wydzieleniu adrenaliny i kortyzolu organizm będzie chciał odpocząć, a wtedy zwykle dostaje kolejną dawkę kofeiny. Zwiększone stężenie kortyzolu prowadzi do zaburzeń snu, a u mężczyzn może zaburzać płodność. Spożywanie dużych ilości kawy wpływa również na podniesienie ciśnienia tętniczego i zaburzenie pracy serca. Zdrowe osoby zwykle nie mają powodów do obaw, ale osoby chore na serce powinny zwracać uwagę na to, ile filiżanek kawy dziennie wypijają. Są jednak dowody na to, że nawet w chorobach serca niskie dawki kofeiny nie szkodzą [1]. 

Ograniczysz kalorie

Czarna kawa bez dodatków nie zawiera kalorii, więc nie sprzyja tyciu. Jednak nie oszukujmy się – kto chciałby kilka razy dziennie pić gorzką lurę, skoro dużo lepiej smakuje kawa z dodatkiem mleka, śmietanki lub cukru? Albo najlepiej wszystkiego naraz. Jeśli to jest kawa, którą pijesz w ciągu dnia i nie potrafisz raczyć się inną, jej odstawienie może zmniejszyć ilość kalorii, które przyjmujesz. Z czasem możesz zauważyć, że Twoja waga się zmniejsza, a sylwetka poprawia. 

Lepszy sen

Ograniczenie kofeiny wpływa korzystnie na sen. Oczywiście na początku możesz mieć trudności z koncentracją i będziesz często walczył z sennością, jednak wieczorem będziesz szybciej i głębiej zasypiał. Z czasem zaczniesz wstawać wypoczęty i nie będziesz potrzebował dużych dawek kofeiny, aby pozostać skupionym. 

Warto dodać, że bardzo ważna jest też higiena snu. Kładź się spać na tyle wcześnie, aby przespać 8 godzin, unikaj niebieskiego światła i dodatkowo zaciemnij sypialnię. Dzięki temu Twój sen będzie zdrowszy i będziesz budził się wyspany.

Zdrowsze trawienie

Kawa potrafi bardzo narozrabiać w przewodzie pokarmowym. Mowa o zgadze, biegunkach czy bólu brzucha. Kofeina wpływa między innymi na napięcie zwieracza dolnego przełyku. To taki „zawór bezpieczeństwa”, który zapobiega wydostawaniu się drażniącego kwasu żołądkowego do przełyku. Picie kawy stymuluje także wydzielanie kwasu solnego, co może prowadzić do nadkwaśności i wrzodów żołądka. Odstawienie kawy może pomóc, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i często miewasz zgagę.

Bielsze zęby

Nie od dziś wiadomo, że kawa barwi zęby. Oczywiście, nie tylko ona. Barwniki powodujące brunatną barwę uzębienia znajdziemy również w mocnej herbacie, a przebarwione zęby to również bolączka palaczy. Im mniej barwników w diecie, tym lepiej dla zębów. Ograniczenie kawy i mocnej herbaty sprawi, że zęby nie będą się tak mocno przebarwiać, a po czyszczeniu u dentysty dłużej pozostaną białe. 

Pożegnasz ból głowy

Kawa może powodować ból głowy. Zawiera flawonoidy, które podejrzewa się o wywoływanie migren. Zawarty w kawie kwas szczawiowy wiąże magnez w nierozpuszczalne sole, przez które ten pierwiastek nie może zostać wchłonięty i wykorzystany w organizmie. Niedobory magnezu są również związane z bólami głowy. Osoby ze skłonnością do migreny powinny zwrócić na to uwagę i najlepiej odstawić kawę.

 

Odstawienie kawy należy przeprowadzać stopniowo i polecam robić to osobom, które faktycznie źle się po niej czują. Coraz więcej badań naukowych dostarcza informacji o zaletach picia kawy. Okazuje się, że ten napój nie jest aż tak niezdrowy, jak niegdyś sądzono. Podsumowując, nie trzeba unikać kawy, ale nie należy się do niej zmuszać, gdy nie czujesz się po niej dobrze. 

Literatura:

  1. Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., (2016), Czy picie kawy jest zdrowe?, Med Rodz, 19, 138–145,
  2. Pasternak-Winiarska A., (2019), Wybrane czynniki środowiskowe a ryzyko niepłodności mężczyzn, Kosmos, 68(2), 239–247,
  3. GÓRSKI B. et al., Porównawcza ocena skuteczności klinicznej i komfortu stosowania dwóch rodzajów piasku profilaktycznego MonoFlow opartego na wodorowęglanie sodu, 2015, 93.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Dodaj do ulubionych