Nawadniająca moc pożywienia – nie tylko woda z butelek nawadnia organizm
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Woda w pożywieniu ma ogromne znaczenie dla nawadniania organizmu. Zapewnia nie tylko wspaniałe środowisko dla witamin w niej rozpuszczalnych, ale również głęboko odżywia tkanki. Jest łatwo przyswajalna, a do tego zawiera pełen kompleks multiwitamin.
Woda w organizmie – znaczenie
Nasze ciało składa się blisko 70% z wody. Spełnia ona bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, jest niezbędna w przebiegu wielu procesów życiowych. W szczególności wspomaga trawienie pokarmu, jego transport przez układ trawienny oraz sam proces wchłaniania cząsteczek przez ścianki jelita. Przyspiesza procesy oczyszczania organizmu, filtrację nerek oraz „wypłukiwanie” wolnych rodników z komórek. Pomaga w utrzymywaniu prawidłowej temperatury ciała, nawilżaniu błon śluzowych oraz powierzchni szklistych układu ruchu. Utrzymuje również odpowiednie środowisko dla wchłaniania wielu substancji, takich jak np. witaminy.
Woda do organizmu dostarczana może być zarówno w formie płynów wzbogacanych minerałami i jonami, czystej biologicznie wody źródlanej lub zawartej w pożywieniu.
Woda w pożywieniu – znaczenie
Zazwyczaj nawadnianie organizmu kojarzy się z piciem wody. Oczywiście jest to prawidłowe skojarzenie, gdyż blisko 70% wody jaką musimy dostarczyć organizmowi pochodzi właśnie z produktów płynnych. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu możliwe jest utrzymywanie bilansu i sekrecji na odpowiednim poziomie. Pozostałe 30% dostarczane z produktów stałych jest jednak równie ważne.
Wchłanianie wody w naszym ciele następuje głównie w jelicie grubym, czyli na końcu przewodu pokarmowego. Tam odseparowywane zostają witaminy i minerały, które potrzebują wodnego środowiska, aby mogły się rozpuścić. Woda pita osobno w ciągu dnia często przedostaje się przez układ trawienny zbyt szybko, by cała jej ilość mogła zostać wchłonięta, a dodatkowo nie zawiera niezbędnego kompleksu witamin.
Spożywanie produktów zawierających duże ilości wody, jak np. warzywa, owoce, kasze czy ryże, pozwala w naturalny sposób umożliwić organizmowi powolne przyswajanie wody w jelicie grubym i jednoczesne wchłanianie witamin w ich naturalnym środowisku. Tak przyswojone cząsteczki wody nawadniają głównie tkanki oraz głębokie warstwy skóry wędrując wraz z cząsteczkami witamin w miejsca, które wymagają ich dostarczenia. Utrzymuje się wówczas podstawowy cykl obiegu wody. Płyny dostarczone w pokarmach stałych nie przedostają się przez nerki nie pozostawiając po sobie śladu. Oczywiście odpowiednia ilość płynów jest potrzebna by przeczyścić układ wydalniczy, jednak spożywanie nadmiernej ilości wody może również prowadzić do wypłukiwania ważnych mikroelementów, takich jak magnez, wapń czy cynk.
Nawadniające produkty
Najlepiej nawadniające produkty to te, które zawierają w sobie dużą ilość wody w formie surowej lub te, do których została ona dostarczona podczas obróbki termicznej. Istnieje kilka grup produktów, które wspaniale nawadniają organizm, są dietetyczne i pełne wartości odżywczych oraz wykazują przy tym działanie prozdrowotne:
Wśród nich znajdziemy m.in:
- ryż i kasze – ich zdolność do pochłaniania wody można łatwo zauważyć warząc woreczek ryżu czy kaszy przed i po ugotowaniu. Różnica potrafi być ogromna i wynosić do 150 g więcej! Najlepszy jest ryż brązowy, dziki oraz czarny, a także kasza jaglana. Silnie nawilżająco działa również kasza gryczana, która jest bogatym źródłem miedzi i błonnika.
- owsianka – owsianka podobnie jak ryż i kasze ma dużą zdolność pochłaniania wody. Dodatkowo bogata jest w błonnik, co usprawnia trawienie.
- niektóre nasiona – tę samą zdolność pochłaniania wody wykazuje soczewica. Warto ją również dodatkowo namoczyć na godzinę przed gotowaniem.
- owoce – większość owoców zawiera spore ilości wody. Nie można zapominać o niepozornych jabłkach, które zawierają 80 g wody na 100 g. W porównaniu do arbuza, który w 90% składa się z wody, jabłka są o tyle lepsze, że możemy po nie sięgnąć cały rok. Jedno jabłko potrafi zawierać do 150 ml wody, ale również dużą jej ilość posiadają banany, truskawki, owoce leśne i cytrusy. Warto zwrócić uwagę na zawartość cukrów prostych i kaloryczność niektórych owoców, w szczególności powinni uważać na nie diabetycy oraz osoby mające problemy trawienne.
- warzywa – podobnie jak owoce warzywa są bogatym źródłem odżywczej wody oraz witamin i minerałów. Najsilniej nawadniają: marchewki, brokuły, cukinia, bakłażany, seler, pomidory i sałaty. Ogórek jest również świetnym warzywem nawadniającym, jednak jego wartość odżywcza jest znacznie mniejsza niż innych warzyw.
- mięso i nabiał – może się to wydawać dziwne, jednak mięso zawiera spore ilości wody. Najlepiej nawadnia jednak tylko to, odpowiednio przygotowane. Zbyt długie gotowanie mięsa lub przygotowywanie na parze pozbawia go sporych ilości wody. Zważenie piersi z kurczaka na surowo i po ugotowaniu pokazuje, że na obróbce traci ok 30% wody. Dobrym wyjściem jest delikatne podsmażenie mięsa na zdrowym oleju, by „zamknąć” włókna, zanim zaczniemy je dusić czy przygotowywać na parze. Mięso jest również bogatym źródłem kreatyny budującej tkankę mięśniową i wpływającą na odpowiedni bilans azotowy.
Woda zawarta w pożywieniu ma bardzo pozytywny wpływ na gospodarkę płynami w organizmie, usprawnia również trawienie i polepsza wchłanianie większości składników mineralnych i witamin. Ważne jest odpowiednie komponowanie diety i wzbogacanie jej o nawadniające produkty, które znacznie lepiej niż woda dostarczana w formie płynnej odżywią organizm i usprawnią jego funkcjonowanie.