Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

16 18 20

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?  

Złote mleko

Jeśli masz ochotę na chwilę dla siebie, zachęcam do zapoznania się z właściwościami cenionej kurkumy, a w szczególności zawartej w niej kurkuminie, która uznawana jest za indyjski szafran. Przyprawa wywodzi się z Azji jest „barwnikiem” złotego mleka, a równocześnie źródłem składników o właściwościach korzystnie wpływającym na nasz organizm, co potwierdzają liczne badania. Sproszkowana kurkuma jest głównym elementem mieszanki przyprawowej „curry” i znanym naturalnym barwnikiem spożywczym, wykorzystywanym do nadania estetycznego żółtego koloru potrawom. Kurkumina jest związkiem poilfenolowym, wyizolowanym z  kłącza kurkumy, która zalicza się do roślin imbirowatych.

Przeczytaj także nasz artykuł czy kurkuma z pieprzem jest dobra na raka!

Właściwości złotego mleka

Właściwości złotego płynu zawdzięczamy obecności wspomnianej wyżej kurkuminie. Kurkumina stanowi bogate źródło polifenoli, czyli cennych substancji neutralizujących wolne rodniki wywołujące stan zapalny w naszym organizmie. Wykazano, że kurkumina zarówno w milimolowych, jak i mikromolowych stężeniach efektywnie usuwa m.in. O2-– i H2O2 (wolne rodniki). [3] Zwiększone generowanie czynników uszkadzających, towarzyszące m.in. różnym chorobom, może prowadzić do stresu oksydacyjnego i nieodwracalnych zmian w strukturze komórek i tkanek. Istotne niekorzystne znaczenie stresu oksydacyjnego zaobserwowano w wielu jednostkach chorobowych związanych z układem naczyniowo-sercowym [3].  Zapalenie jest zatem stanem zdecydowanie niepożądanym w naszym organizmie, gdyż sprzyja rozwojowi chorób, a ponadto powoduje osłabienie naszego układu odpornościowego, w konsekwencji powodując gorszą reakcję na atakujące nas patogeny. Kurkumina może wpływać na wiele biocząsteczek, w tym na białka takie, jak: czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu, receptory, cytokiny i enzymy m.in. kinazy [1]. Badania przeprowadzone przez Instytut Raka i Biologii Rozwoju w Warszawie wykazały, że kurkumina posiada właściwości przeciwzapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworu. Ponadto kurkumina obniża poziom cukru we krwi w modelowych doświadczeniach na szczurach, w których indukowano cukrzycę, obniżała poziom cholesterolu, łagodziła uszkodzenia nerek i przyspieszała gojenie ran u myszy i szczurów, u których również wywołano cukrzycę.[2] Kurkumina ponadto ceniona jest w medycynie ludowej i znana jako naturalny antybiotyk, a polecana szczególnie jako preparat wykrztuśny, niwelujący infekcje i wspomagający leczenie przeziębienia, gdyż oczyszcza organizm z toksyn.

Skład złotego mleka

Złote mleko to napój przyrządzany na bazie mleka pochodzenia zwierzęcego (krowiego, koziego, owczego lub innego) lub mleka roślinnego (kokosowe, sojowe, owsiane itp.), w zależności od naszych preferencji smakowych. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się mleko migdałowe. Szlachetną barwę płyn uzyskuje w wyniku dodania przygotowanej pasty na bazie słonecznej kurkumy, natomiast dodatki w postaci tłuszczu (masło migdałowe, ghee lub olej kokosowy) oraz miód wzbogacają napój o korzystne cechy smakowo-aromatyczne, jak i cenne składniki pokarmowe.

Zastosowanie złotego mleka

Złote mleko charakteryzuje się silnie rozgrzewającymi właściwościami. Zaleca się picie napoju tuż po jego przyrządzeniu w stanach obniżonej odporności organizmu, aby poprawić stan naszej skóry oraz w celach wspomagających nasz organizm w walce z zapaleniem. Jak wykazały wcześniej cytowane badania dotyczące prozdrowotnych właściwości kurkumy, kurkuma powinna stanowić element każdej zdrowej diety.

Złote mleko – przepis

Przepis na złote mleko

Do przygotowania mleka o złotej barwie będziesz potrzebować:

  • łyżeczkę dobrej jakości pasty z kurkumy (wykonanej w domu)*,
  • szklankę dowolnego mleka zwierzęcego lub roślinnego,
  • łyżeczkę masła klarowanego (ghee), migdałowego lub oleju kokosowego,
  • łyżeczkę pszczelego miodu do smaku.

Sposób przygotowania:

Mleko wraz z masłem i pastą z kurkumy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym gazie, aż do połączenia składników i uzyskania ciepłego płynu. Po ostudzeniu (gdy po sprawdzeniu temperatury palcem, płyn nie będzie nas parzyć w skórę) dodajemy miód i rozpuszczamy go. Nie należy dokładać miodu do gorącego mleka, gdyż straci on wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Gotowy napój przecedzamy przez sito i wypijamy jeszcze ciepły.

*Pasta z kurkumy:

Składniki: 2–3 łyżki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, gotujemy w rondelku w szklance wody przez około 8 minut. Gotową pastę możemy przechowywać przez ok. 3 tygodnie w szklanym słoiczku w lodówce.

Złote mleko jest dobrym sposobem na zachowanie zdrowia zaczerpniętym z ajurwedy. Wpłynie on nie tylko na poprawę stanu naszego organizmu, ale i samopoczucia!

rozwiń

Literatura:

[1] „Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy”; Sylwia Przybylska; Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

[2] „Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy”; Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 87-90; Jacek M. Jankowski

[3] „Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia”; Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 239-244; Joanna Kołodziejczyk, Barbara Wachowicz

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy - 3.7/5. Oddano 31 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.