Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?
Złote mleko
Jeśli masz ochotę na chwilę dla siebie, zachęcam do zapoznania się z właściwościami cenionej kurkumy, a w szczególności zawartej w niej kurkuminie, która uznawana jest za indyjski szafran. Przyprawa wywodzi się z Azji jest „barwnikiem” złotego mleka, a równocześnie źródłem składników o właściwościach korzystnie wpływającym na nasz organizm, co potwierdzają liczne badania. Sproszkowana kurkuma jest głównym elementem mieszanki przyprawowej „curry” i znanym naturalnym barwnikiem spożywczym, wykorzystywanym do nadania estetycznego żółtego koloru potrawom. Kurkumina jest związkiem poilfenolowym, wyizolowanym z kłącza kurkumy, która zalicza się do roślin imbirowatych.
Właściwości złotego mleka
Właściwości złotego płynu zawdzięczamy obecności wspomnianej wyżej kurkuminie. Kurkumina stanowi bogate źródło polifenoli, czyli cennych substancji neutralizujących wolne rodniki wywołujące stan zapalny w naszym organizmie. Wykazano, że kurkumina zarówno w milimolowych, jak i mikromolowych stężeniach efektywnie usuwa m.in. O2-– i H2O2 (wolne rodniki). [3] Zwiększone generowanie czynników uszkadzających, towarzyszące m.in. różnym chorobom, może prowadzić do stresu oksydacyjnego i nieodwracalnych zmian w strukturze komórek i tkanek. Istotne niekorzystne znaczenie stresu oksydacyjnego zaobserwowano w wielu jednostkach chorobowych związanych z układem naczyniowo-sercowym [3]. Zapalenie jest zatem stanem zdecydowanie niepożądanym w naszym organizmie, gdyż sprzyja rozwojowi chorób, a ponadto powoduje osłabienie naszego układu odpornościowego, w konsekwencji powodując gorszą reakcję na atakujące nas patogeny. Kurkumina może wpływać na wiele biocząsteczek, w tym na białka takie, jak: czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu, receptory, cytokiny i enzymy m.in. kinazy [1]. Badania przeprowadzone przez Instytut Raka i Biologii Rozwoju w Warszawie wykazały, że kurkumina posiada właściwości przeciwzapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworu. Ponadto kurkumina obniża poziom cukru we krwi w modelowych doświadczeniach na szczurach, w których indukowano cukrzycę, obniżała poziom cholesterolu, łagodziła uszkodzenia nerek i przyspieszała gojenie ran u myszy i szczurów, u których również wywołano cukrzycę.[2] Kurkumina ponadto ceniona jest w medycynie ludowej i znana jako naturalny antybiotyk, a polecana szczególnie jako preparat wykrztuśny, niwelujący infekcje i wspomagający leczenie przeziębienia, gdyż oczyszcza organizm z toksyn.
Skład złotego mleka
Złote mleko to napój przyrządzany na bazie mleka pochodzenia zwierzęcego (krowiego, koziego, owczego lub innego) lub mleka roślinnego (kokosowe, sojowe, owsiane itp.), w zależności od naszych preferencji smakowych. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się mleko migdałowe. Szlachetną barwę płyn uzyskuje w wyniku dodania przygotowanej pasty na bazie słonecznej kurkumy, natomiast dodatki w postaci tłuszczu (masło migdałowe, ghee lub olej kokosowy) oraz miód wzbogacają napój o korzystne cechy smakowo-aromatyczne, jak i cenne składniki pokarmowe.
Zastosowanie złotego mleka
Złote mleko charakteryzuje się silnie rozgrzewającymi właściwościami. Zaleca się picie napoju tuż po jego przyrządzeniu w stanach obniżonej odporności organizmu, aby poprawić stan naszej skóry oraz w celach wspomagających nasz organizm w walce z zapaleniem. Jak wykazały wcześniej cytowane badania dotyczące prozdrowotnych właściwości kurkumy, kurkuma powinna stanowić element każdej zdrowej diety.
Złote mleko – przepis
Do przygotowania mleka o złotej barwie będziesz potrzebować:
- łyżeczkę dobrej jakości pasty z kurkumy (wykonanej w domu)*,
- szklankę dowolnego mleka zwierzęcego lub roślinnego,
- łyżeczkę masła klarowanego (ghee), migdałowego lub oleju kokosowego,
- łyżeczkę pszczelego miodu do smaku.
Sposób przygotowania:
Mleko wraz z masłem i pastą z kurkumy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym gazie, aż do połączenia składników i uzyskania ciepłego płynu. Po ostudzeniu (gdy po sprawdzeniu temperatury palcem, płyn nie będzie nas parzyć w skórę) dodajemy miód i rozpuszczamy go. Nie należy dokładać miodu do gorącego mleka, gdyż straci on wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Gotowy napój przecedzamy przez sito i wypijamy jeszcze ciepły.
*Pasta z kurkumy:
Składniki: 2–3 łyżki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, gotujemy w rondelku w szklance wody przez około 8 minut. Gotową pastę możemy przechowywać przez ok. 3 tygodnie w szklanym słoiczku w lodówce.
Złote mleko jest dobrym sposobem na zachowanie zdrowia zaczerpniętym z ajurwedy. Wpłynie on nie tylko na poprawę stanu naszego organizmu, ale i samopoczucia!
Literatura:
[1] „Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy”; Sylwia Przybylska; Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
[2] „Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy”; Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 87-90; Jacek M. Jankowski
[3] „Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia”; Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 239-244; Joanna Kołodziejczyk, Barbara Wachowicz