bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Złote mleko
  • Właściwości złotego mleka
  • Skład złotego mleka
  • Zastosowanie złotego mleka
  • Złote mleko – przepis

Złote mleko

Jeśli masz ochotę na chwilę dla siebie, zachęcam do zapoznania się z właściwościami cenionej kurkumy, a w szczególności zawartej w niej kurkuminie, która uznawana jest za indyjski szafran. Przyprawa wywodzi się z Azji jest „barwnikiem” złotego mleka, a równocześnie źródłem składników o właściwościach korzystnie wpływającym na nasz organizm, co potwierdzają liczne badania. Sproszkowana kurkuma jest głównym elementem mieszanki przyprawowej „curry” i znanym naturalnym barwnikiem spożywczym, wykorzystywanym do nadania estetycznego żółtego koloru potrawom. Kurkumina jest związkiem poilfenolowym, wyizolowanym z  kłącza kurkumy, która zalicza się do roślin imbirowatych.

Właściwości złotego mleka

Właściwości złotego płynu zawdzięczamy obecności wspomnianej wyżej kurkuminie. Kurkumina stanowi bogate źródło polifenoli, czyli cennych substancji neutralizujących wolne rodniki wywołujące stan zapalny w naszym organizmie. Wykazano, że kurkumina zarówno w milimolowych, jak i mikromolowych stężeniach efektywnie usuwa m.in. O2-– i H2O2 (wolne rodniki). [3] Zwiększone generowanie czynników uszkadzających, towarzyszące m.in. różnym chorobom, może prowadzić do stresu oksydacyjnego i nieodwracalnych zmian w strukturze komórek i tkanek. Istotne niekorzystne znaczenie stresu oksydacyjnego zaobserwowano w wielu jednostkach chorobowych związanych z układem naczyniowo-sercowym [3].  Zapalenie jest zatem stanem zdecydowanie niepożądanym w naszym organizmie, gdyż sprzyja rozwojowi chorób, a ponadto powoduje osłabienie naszego układu odpornościowego, w konsekwencji powodując gorszą reakcję na atakujące nas patogeny. Kurkumina może wpływać na wiele biocząsteczek, w tym na białka takie, jak: czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu, receptory, cytokiny i enzymy m.in. kinazy [1]. Badania przeprowadzone przez Instytut Raka i Biologii Rozwoju w Warszawie wykazały, że kurkumina posiada właściwości przeciwzapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworu. Ponadto kurkumina obniża poziom cukru we krwi w modelowych doświadczeniach na szczurach, w których indukowano cukrzycę, obniżała poziom cholesterolu, łagodziła uszkodzenia nerek i przyspieszała gojenie ran u myszy i szczurów, u których również wywołano cukrzycę.[2] Kurkumina ponadto ceniona jest w medycynie ludowej i znana jako naturalny antybiotyk, a polecana szczególnie jako preparat wykrztuśny, niwelujący infekcje i wspomagający leczenie przeziębienia, gdyż oczyszcza organizm z toksyn.

Skład złotego mleka

Złote mleko to napój przyrządzany na bazie mleka pochodzenia zwierzęcego (krowiego, koziego, owczego lub innego) lub mleka roślinnego (kokosowe, sojowe, owsiane itp.), w zależności od naszych preferencji smakowych. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się mleko migdałowe. Szlachetną barwę płyn uzyskuje w wyniku dodania przygotowanej pasty na bazie słonecznej kurkumy, natomiast dodatki w postaci tłuszczu (masło migdałowe, ghee lub olej kokosowy) oraz miód wzbogacają napój o korzystne cechy smakowo-aromatyczne, jak i cenne składniki pokarmowe.

Zastosowanie złotego mleka

Złote mleko charakteryzuje się silnie rozgrzewającymi właściwościami. Zaleca się picie napoju tuż po jego przyrządzeniu w stanach obniżonej odporności organizmu, aby poprawić stan naszej skóry oraz w celach wspomagających nasz organizm w walce z zapaleniem. Jak wykazały wcześniej cytowane badania dotyczące prozdrowotnych właściwości kurkumy, kurkuma powinna stanowić element każdej zdrowej diety.

Złote mleko – przepis

Przepis na złote mleko

Do przygotowania mleka o złotej barwie będziesz potrzebować:

  • łyżeczkę dobrej jakości pasty z kurkumy (wykonanej w domu)*,
  • szklankę dowolnego mleka zwierzęcego lub roślinnego,
  • łyżeczkę masła klarowanego (ghee), migdałowego lub oleju kokosowego,
  • łyżeczkę pszczelego miodu do smaku.

Sposób przygotowania:

Mleko wraz z masłem i pastą z kurkumy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym gazie, aż do połączenia składników i uzyskania ciepłego płynu. Po ostudzeniu (gdy po sprawdzeniu temperatury palcem, płyn nie będzie nas parzyć w skórę) dodajemy miód i rozpuszczamy go. Nie należy dokładać miodu do gorącego mleka, gdyż straci on wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Gotowy napój przecedzamy przez sito i wypijamy jeszcze ciepły.

*Pasta z kurkumy:

Składniki: 2–3 łyżki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, gotujemy w rondelku w szklance wody przez około 8 minut. Gotową pastę możemy przechowywać przez ok. 3 tygodnie w szklanym słoiczku w lodówce.

Złote mleko jest dobrym sposobem na zachowanie zdrowia zaczerpniętym z ajurwedy. Wpłynie on nie tylko na poprawę stanu naszego organizmu, ale i samopoczucia!

rozwiń

Literatura:

[1] „Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy”; Sylwia Przybylska; Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

[2] „Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy”; Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 87-90; Jacek M. Jankowski

[3] „Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia”; Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 239-244; Joanna Kołodziejczyk, Barbara Wachowicz

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które…

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.