bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czym jest hummus?
  • Hummus – właściwości i wartości odżywcze
  • Przepis na domowy hummus!

Czym jest hummus?

Wydawać by się mogło, że jest inaczej, ale wcale nie jest on nowym wymysłem. Jego początki sięgają XII wieku, a wartość potrawy jest dobrze znana kuchni libańskiej, arabskiej, żydowskiej czy kaukaskiej. Hummus to pasta z ciecierzycy, sezamu, połączona z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Ta bazowa receptura może być modyfikowana w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Śmiało można dodać ulubione przyprawy bądź wykorzystywać go jako dip do warzyw lub smarować nim pieczywo.

Hummus – właściwości i wartości odżywcze

Hummus jest doskonale znany wegetarianom oraz weganom, ponieważ jego podstawowy składnik czyli ciecierzyca stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka. Oprócz jaroszy po dip z grochu włoskiego (ciecierzycy) powinny sięgać również osoby chcące poprawić pracę układu pokarmowego. Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy wobec czego szybko daje uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień i pozwala skutecznie schudnąć. Rośliny strączkowe, do których zaliczana jest cieciorka są polecane osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Ten problem jest coraz bardziej powszechniejszy w związku z czym warto pomyśleć o wprowadzeniu tej potrawy do swojej codziennej diety. Ciecierzyca zawiera saponiny oraz kwas fitowy, czyli substancje, których zadaniem jest ochrona przed czynnikami rakotwórczymi. Ponadto regularne spożywanie roślin strączkowych wzmacnia barierę ochronną organizmu i pozwala skutecznie bronić przed nowotworami.

Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, które w połączeniu z ciecierzycą jest doskonałym źródłem żelaza. Czujesz się zmęczona i bez energii? Często narzekasz, że jest Ci zimno? Być może cierpisz na braki tego składnika mineralnego. Wprowadzając hummus do swojej diety dostarczysz organizmowi wraz z żelazem także innych cennych składników odżywczych.

Przepis na domowy hummus!

Przepis na hummus

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy lub puszka odsączonej
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 2–3 łyżki ziaren sezamu lub pasty sezamowej z nich zrobić można tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli

Przygotowanie: ciecierzycę należy pozostawić do namoczenia na noc, po czym ugotować do miękkości. Sezam przeżuć na suchą patelnię. Praż na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby ziarna jedynie delikatnie się zarumieniły. W czasie blendowania sezamu powoli dolewaj oliwę. Miksuj tak przez około 5 minut i tak zrobione tahini wrzuć do posiekanego czosnku i ciecierzycy. Ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i szczyptą soli.

Jest to przepis bazowy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić go ulubionymi smakami poprzez dodanie, np.: chilli lub czerwonej papryki. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce, nawet do 3 miesięcy.

rozwiń

Dip z cieciorki może zapoczątkować w Tobie miłość do zdrowego odżywiania. Jest to świetny zamiennik dla niezdrowych przekąsek! Bez wątpienia hummus wraz ze świeżymi warzywami wzbogaci menu podczas karnawałowych imprez. Ponadto możesz użyć go jako smarowidła do wafli ryżowych czy chlebków pita. Dipu rodem z Bliskiego Wschodu można używać zamiast majonezu, do kanapek czy jako dressing do sałatki. Możliwości jego wykorzystania jest wiele, jednak znacznie więcej korzyści niesie jego regularne spożywanie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Iwona Jędrzejczyk
Iwona Jędrzejczyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta wegetariańska

Czy dieta wegetariańska może być…

Czy dieta wegetariańska jest kolejną dietą cud, która pozwoli nam szybko zrzucić zbędne kilogramy? Przekonaj się sam! Czytaj dalej...
warzywa

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta wegańska rośliny strączkowe zdrowa żywność
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    1
    Dieta wegańska

    Wegańskie zamienniki mięsa – tofu, tempeh, seitan

    Weganizm. Co to jest weganizm?

    Wegetarianizm a weganizm

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.