Dietetyczne przepisy na imprezowe przekąski
Słone paluszki, krakersy, chipsy, ciastka i ciasteczka, a do tego kolorowe napoje oraz alkohol. Spotkanie z przyjaciółmi, bliskimi, domówka czy inna okazja do świętowania nie musi oznaczać wysokokalorycznych, obfitujących w tłuszcz i węglowodany przystawek i drobnych przekąsek. To dobry moment, aby zabłysnąć przed znajomymi ciekawymi, smacznymi, a przede wszystkim zdrowymi przepisami, które pasują na każdą okazję.
Dietetyczne przepisy na imprezę
Składniki:
1 roladka to około 40 kcal
- 1 średnia cukinia
- 8 łyżeczek serka ricotta
- zielone oliwki
- suszone pomidory
- sól
- mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie: cukinię należy włożyć do gotującej się wody i gotować przez chwilę, by zmiękła. Następnie należy ją pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry. Brzegi cukinii odcinamy. Pomidory i oliwki należy odsączyć i drobno pokroić. Ricottę wymieszać z oliwkami i pomidorkami oraz doprawić solą i pieprzem. Plastry cukinii wysmarować farszem i zwinąć w rulonik, tworząc roladkę. Można je pospinać wykałaczkami w razie potrzeby.
Składniki:
- marchewka
- papryka
- seler naciowy
- jogurt typu greckiego
- przyprawy
- sos czosnkowy
- sos tzatziki
Przygotowanie: marchewkę należy obrać. Następnie wszystkie warzywa pokroić w słupki i wstawić do pojemniczków, tak jak paluszki. Przygotować ulubiony sos, może być to sos jogurtowy z przyprawami lub też inne lubiane przez nas dipy. Pyszne, chrupiące i świeże warzywa, należy jeść zamaczając je w dipie.
Składniki:
- pierś z indyka
- mix sałat
- marchewka
- zielony ogórek
- suszone pomidorki
- sos chili (wedle uznania)
- 50 g chińskiego makaronu ryżowego
- papier ryżowy
- olej
Przygotowanie: indyka należy pokroić w dość cienkie paski i przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Następnie usmażyć go na odrobinie oleju. Obraną marchewkę ugotować i pokroić w paseczki. Świeżego ogórka również pokroić w paseczki, ale bez części z nasionkami. Mix sałat rozdrobnić (można pokroić nożem). Do gorącej wody wstawić makaron ryżowy i odstawić na około 3 minuty, a następnie odcedzić. Suszone pomidorki pokroić i połączyć z marchewką, ogórkiem, sałatami oraz makaronem, dodać sosu. Arkusze papieru ryżowego posmarować wodą, aby zmiękły. Na ich środek nałożyć farsz i indyka. Zwinąć papier ryżowy i formować rolls’y. Można podawać wraz z sosem.
Składniki:
Około 160 kcal na porcję
- filet z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- liście kapusty pekińskiej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry
- 1 awokado
- sok z małej limonki
- cebula
- papryczka chili
- ząbek czosnku
Przygotowanie: aby przygotować salsę guacamole należy awokado obrać i pokroić w kostkę i polać sokiem z limonki. Następnie dodać pokrojoną cebulkę, papryczkę oraz ząbek czosnku. Wszystko zblendować i doprawić odrobiną soli. Kurczaka po doprawieniu i pokrojeniu na kawałki, usmażyć na łyżeczce oliwy. Pomidorki przekroić. Na liście kapusty należy nakładać salsę guacamole, kawałki kurczaka i pomidorki. Bardzo dobrze smakuje także w wersji z ryżem brązowym.
Jak widać, przekąski na imprezę mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz bardzo różnorodne. Warto urozmaicić stół na spotkaniach z bliskimi i przyjaciółmi, nie martwiąc się, że kolejny raz porzucamy dietę czy po skończonej imprezie mając wyrzuty sumienia, że znów daliśmy się skusić na niezdrowe przekąski.