Przepis na snickersa bez pieczenia

16 18 20

Ciasto snickers przygotujecie w 100% ze składników roślinnych i bezglutenowych. Jest to idealna przekąska energetyczna, która zapewni uczucie sytości na dłużej a przy tym dostarczy samych dobrych kalorii.

Składniki

Daktyle 1 szklanka (150g)

kasza jaglana 150 g

Mleczko kokosowe 3 łyżki

Orzechy włoskie 2 garście

Sezam 1 łyżka

Siemię lniane 1 łyżka

Masło orzechowe 2 łyżki

Olej kokosowy 2 łyżki

Syrop klonowy 1 łyżeczka

Miód 1 łyżka

sok z 1/2 cytryny

Czekolada gorzka 2 kostki

Przepis na snickersa bez pieczenie

Jak przygotować snickersa bez pieczenia?

  1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na wodzie przez ok. 15 min. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodajemy mleczko kokosowe i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy miód, sok z cytryny i łyżkę oleju kokosowego i blendujemy wszystko na jednolitą masę.
  2. Daktyle moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut. Odcedzamy i umieszczamy w malakserze razem z garścią orzechów włoskich, siemieniem lnianym, sezamem i łyżką masła orzechowego. Blendujemy do rozdrobnienia wszyskich składników i połączenia w jedną masę.
  3. Na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę daktylową. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  4.  Na masę daktylową wkładamy masę jaglaną. Chłodzimy w lodówce.
  5. Orzechy włoskie siekamy. Posypujemy wierzch ciasta orzechami i wiórkami migdałów.
  6. W rondelku podgrzewamy delikatnie łyżkę masła orzechowego z syropem klonowym i olejem kokosowym. Powstałym karmelem polewamy ciasto.
  7. Gorzką czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch ciasta.
  8. Wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia się masy (ok. 2 godz.)

Smacznego!

 

 

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Oceń mnie
4.0/5. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone