Przepis na snickersa bez pieczenia
To jest łatwe
Idealne na Podwieczorek
🕣 2 min czytania
Ciasto snickers przygotujecie w 100% ze składników roślinnych i bezglutenowych. Jest to idealna przekąska energetyczna, która zapewni uczucie sytości na dłużej a przy tym dostarczy samych dobrych kalorii.
Składniki
🕣 2 min czytania
Daktyle 1 szklanka (150g)
kasza jaglana 150 g
Mleczko kokosowe 3 łyżki
Orzechy włoskie 2 garście
Sezam 1 łyżka
Siemię lniane 1 łyżka
Masło orzechowe 2 łyżki
Olej kokosowy 2 łyżki
Syrop klonowy 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
Czekolada gorzka 2 kostki
Jak przygotować snickersa bez pieczenia?
- Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na wodzie przez ok. 15 min. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodajemy mleczko kokosowe i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy miód, sok z cytryny i łyżkę oleju kokosowego i blendujemy wszystko na jednolitą masę.
- Daktyle moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut. Odcedzamy i umieszczamy w malakserze razem z garścią orzechów włoskich, siemieniem lnianym, sezamem i łyżką masła orzechowego. Blendujemy do rozdrobnienia wszyskich składników i połączenia w jedną masę.
- Na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę daktylową. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Na masę daktylową wkładamy masę jaglaną. Chłodzimy w lodówce.
- Orzechy włoskie siekamy. Posypujemy wierzch ciasta orzechami i wiórkami migdałów.
- W rondelku podgrzewamy delikatnie łyżkę masła orzechowego z syropem klonowym i olejem kokosowym. Powstałym karmelem polewamy ciasto.
- Gorzką czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch ciasta.
- Wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia się masy (ok. 2 godz.)
Smacznego!
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach