Pietruszka liście
Drobne lub nieco większe, ciemno zielone listki na zakończeniach łodyg wyrastających z korzenia pietruszki, nazywane są natką. Należąca do rodziny selerowatych roślina słynie z wysokiej zawartości związków przeciwutleniających, które cenne są nie tylko w procesach zapobiegania rozwoju nowotworów.
Hodowla pietruszki naciowej przeznaczona jest do produkcji natki sprzedawanej w pęczkach i przeznaczonej do bezpośredniego spożycia oraz do mrożenia lub przygotowywania suszu. Nać posiada silny aromat, dlatego nawet niewielka jej ilość dodana do potraw nadaje im wyjątkowego zapachu.
Właściwości natki pietruszki – witaminy i składniki mineralne
Pietruszka liściowa zawiera w sobie sporą ilość substancji przeciwutleniających oraz witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Dodając ją do potraw wzbogacamy dania o żelazo, wapń i potas.
Natka z pietruszki jest ceniona w diecie mającej na celu spowolnienie procesów starzenia się organizmu, zapobiegającej nowotworom, anemii oraz wzmacniającej wzrok. Witamina C oraz beta-karoten działają wzmacniająco na skórę, detoksykująco oraz poprawiają koloryt cery. Kwas askorbinowy sprawia, że skóra będzie bardziej napięta, naczynia krwionośne stają się silniejsze i bardziej elastyczne, co zapobiega występowaniu siniaków. Beta-karoten wzmacnia narząd wzroku, wyostrza wzrok i zapobiega kurzej ślepocie nocą. Witaminy z grupy B wspierają przemiany metaboliczne, dzięki czemu warunkują prawidłowy metabolizm komórkowy oraz wzmacniają układ nerwowy. Wysoka zawartość żelaza w natce powoduje, że jest ona ważnym produktem w diecie osób z anemią, a dodatkowo zawarta w niej witamina C ułatwia absorpcję w jelicie cienkim tego pierwiastka. Natka z pietruszki działa moczopędnie, zapobiega obrzękom oraz obniża ciśnienie krwi, co zawdzięcza wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu.
W natce pietruszki znajdują się również polifenole, których ilość w 100 g liści jest 43-krotnie większa, niż w korzeniu. Rolą polifenoli w ustroju jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy choroba Parkinsona oraz co najważniejsze – nowotworów.
Kalorie – ile kalorii ma natka pietruszki?
100 g natki pietruszki dostarcza ok. 41 kcal, z czego 4,4 g białka, 4,8 g węglowodanów oraz 4 g błonnika.
Pietruszka liście – zastosowanie
Liście pietruszki często stanowią element dekoracyjny potraw. Dodaje się je również do zup takich jak rosół czy pomidorowa. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie natki do przygotowania pesto pietruszkowego, które komponuje się z makaronami lub surówkami. Powszechnie nać pietruszki wykorzystuje się do aromatyzowania wywarów mięsnych lub warzywnych oraz jako składnik smakowy farszów do nadziewania kaczki, kurczaka lub indyka.
Liście pietruszki łatwo wprowadzić do zdrowego jadłospisu, a ich cena na pewno nie odstraszy. Jeśli zobaczysz ją stojącą na półce w sklepie, nie wahaj się umieścić ją w swoim koszyku, razem z innymi produktami spożywczymi.