9 mrożonych deserów, które musisz spróbować. Przepisy
Czy Wam również hasło “mrożony deser” kojarzy się w pierwszej kolejności z okazałym lodowym rożkiem? Nic dziwnego, w końcu lody to niezwykle popularny przysmak, którym zajadać się można nie tylko latem, ale i przez resztę roku. Jeśli lubicie desery na zimno pewnie ucieszy Was wiadomość, że na świecie jest sporo takich łakoci i nie są to wyłącznie lody o nietypowych smakach. Zobaczcie sami, jakie jeszcze mrożone desery mogą zachwycić Wasze podniebienia.
1. Affogato – lody w kawie
Ten deser to połączenie gorącej kawy espresso i lodów. Wystarczy zaparzyć kawę i zalać nią lody znajdujące się w szklance lub kieliszku. Latem kawę można wcześniej schłodzić, dodając do niej kostki lodu. Jakie lody są najlepsze do affogato? Najczęściej wybór pada na waniliowe, jednak własna kuchania to przecież pole do najróżniejszych eksperymentów. Spróbujcie więc, jak deser wyjdzie z lodami karmelowymi lub orzechowymi. Właśnie te dwa smaki bardzo dobrze łączą się z kawą.
2. Zuccotto
Ten deser to jeden z włoskich klasyków. Zuccotto łączy w sobie biszkopt, śmietanowy krem, a nierzadko orzechy i owoce. Tradycyjnie deser powinien mieć kształt kopuły, gdyż przyjęło się, że inspiracją dla Zuccotto była okazała kopuła Katedra Santa Maria del Fiore – głównej świątyni we Florencji. Jeszcze inni twierdzą, że pomysł na deser został zainspirowany zucchetto (Piuską), czyli nakryciem głowy katolickich biskupów. Sama nazwa deseru natomiast znaczy dosłownie “mała dynia”.
Bez względu na to, z czym kojarzy Wam się kopulasty kształt włoskiego mrożonego deseru, jako formy możecie użyć najzwyklejszej miski. W internecie jest mnóstwo przepisów na zuccotto. Te najprostsze wymagają głównie biszkoptów, bitej śmietany i czekolady do polania ciasta.
Potrzebne składniki:
- Biszkopt – 1 gotowy spód
- Bita śmietana – 250 ml
- Cukier puder – 4 łyżki
- Maliny – duża garść
- Czekolada gorzka – 2 tabliczki
Sposób przygotowania:
- Miskę należy najpierw wyłożyć folią spożywczą. Następnie wykładamy ją biszkoptami. Można skorzystać z kupnego spodu do ciasta, lub herbacianych biszkopcików. Ważne, żeby dokładnie wyłożyć naczynie.
- Następnie ubijamy śmietanę i przekładamy ją do miski wyłożonej biszkoptami. W bitą śmietanę można wcześniej wmieszać maliny i posiekane pół tabliczki gorzkiej czekolady.
- Kolejnym krokiem jest przykrycie śmietany warstwą biszkoptów.
- Potem pozostaje tylko włożyć deser do lodówki na kilka godzin, aby biszkopty zdążyły odpowiednio nasiąknąć.
- Gotowe zuccotto wyjmujemy z miski na talerz, odwijamy z folii i polewamy roztopioną czekoladą.
- Następnie znów wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
3. Mrożone banany w czekoladzie
Bardzo prosty mrożony deser, którego smak jest wprost obłędny. Mrożone banany to bardzo dobry pomysł na letni podwieczorek, ogrodowe przyjęcie lub słodką przekąskę dla dzieci.
Wystarczy obrać badany i przekroić je na pół. Wbij w nie patyczki i włóż do zamrażarki na około 20 – 30 minut. W tym czasie rozpuść deserową czekoladę, najlepiej w głębokim kubku, w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz ładnie udekorować mrożony deser, posiekaj orzechy na posypkę. Zimne banany maczamy w czekoladzie, obsypujemy orzechami i układamy na talerzyku. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażarki. Po około godzinie mrożone banany będą gotowe.
4. Lodowa kanapka z pączka
Połączenie pączka i lodów w pyszny letni deser to patent, na który wpadło kilka pączkarni. Do tego zestawu można czasem dodać polewę, posypki, czy bitą śmietanę. Jeśli nigdy nie trafiliście na taki deser w lokalnych cukierniach, zawsze możecie spróbować zrobić go własnoręcznie. Wystarczy pączek, gałka lodów i porcja świeżych owoców.
5. Domowe lody bananowe
Banany to świetna baza do domowych lodów. Świetnie smakują, mają aksamitną konsystencję, za to są bez mleka i białego cukru. Wystarczy pokroić banany w plasterki i zamrozić, a następnie zblendować na gładką masę. Jeśli macie ochotę, możecie zawsze dodać do nich kakao lub masło orzechowe, aby uzyskać nowe pyszne smaki.
6. Rupjmaizes kārtojums
Pod tą nazwą kryje się tradycyjny łotewski przysmak. Rupjmaizes kārtojums robi się z kawałków ciemnego chleba, bitej śmietany i kwaśnego porzeczkowego dżemu. Podobnie jak w angielskim Triffle, składniki układa się warstwami. Do litewskiego deseru najlepiej użyć litewskiego chleba z kminkiem, lub chleba borodino. Można je także zastąpić pokruszonym pumperniklem. Kromki pieczywa podpieka się w piecu. a następnie drobno sieka, lub kruszy w blenderze. Tak przygotowane okruchy chleba miesza się z cukrem i cynamonem. Następnie układa warstwami z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym. Rupjmaizes kārtojums najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, bo wtedy wyraźnie widać jego warstwy. Na wierzchu można udekorować go startą czekoladą i odrobiną dżemu, lub świeżymi porzeczkami.
7. Shake z batonikami
Być może znacie szejki lodowe – koktajle mleczne z jedną lub dwiema kulkami lodów? A gdyby tak dodać do nich jeszcze ulubiony batonik? Brzmi niebiańsko smacznie, prawda? Aby przygotować takiego shake’a w domu wystarczy Ci
- Szklanka zimnego mleka
- 1-2 gałki lodów o ulubionym smaku
- 1 ulubiony batonik, np. Kinder bueno, lub 3 bit.
- Wszystko umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj na koktajl.
8. Gofry bąbelkowe z lodami
Gofry to obowiązkowy punkt wakacji, zwłaszcza nad morzem. Co jednak powiecie na połączenie gofrów z innym kultowym nadmorskim deserem? Mowa o gofrach bąbelkowych z lodami. Gofr jest złożony w kształt rożka, a w środku znajduje się porcja lodów i wybranych dodatków: owoce, śmietana lub polewa. Gofry bąbelkowe wyglądają zjawiskowo i są naprawdę pyszne.
9. Semifredo
Semifreddo to kolejny włoski klasyk, któremu nie sposób sie oprzeć. Głównymi składnikami tego mrożonego deseru są żółtka jaj, śmietana i cukier. Semifreddo można wzbogacić dodając do niego orzechy, pokruszone bezy czy posiekaną czekoladę. Niektóre przepisy zakładają też dodanie owoców do masy, jednak owoce można też podać do gotowego deseru jako przybranie.
Potrzebne składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 30 g bez
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż zrobią się złote.
- Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a w trzecim naczyniu ubijamy śmietanę.
- Łączymy śmietanę z żółtkami i pianą z białek. Dodajemy pokruszone bezy i delikatnie wymieszamy.
- Następnie całość przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (może to być zwykła keksówka). Na wierzch sypiemy płatki migdałowe.
- Tak przygotowaną masę wkłada się do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.
Mrożone desery mogą być okazałym zwieńczeniem przyjęcia niczym zuccotto, lub prostą przekąską na podwieczorek w ogrodzie, jak mrożone banany. Wszystkie są natomiast pyszne i warto choć raz ich spróbować.