bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Acerola – źródło naturalnej witaminy C

Acerola – źródło naturalnej witaminy C

acerola źródło naturalnej witaminy c
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie barwników skóry (melanin), hormonów steroidowych i amin katecholowych. Należy do naturalnych przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowych, jest niezbędna do wytwarzania kolagenu. Źródłem tej witaminy są produkty roślinne, przede wszystkim owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, papryka i pomidory. Od jakiegoś czasu coraz większym uznaniem cieszy się acerola, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Objawy niedoboru witaminy C
  • Naturalna witamina C – acerola
  • Acerola dla dzieci
  • Acerola – cena
  • Acerola – opinie

Objawy niedoboru witaminy C

Objawy niedoboru witaminy C występują przeważnie w okresie zimowo-wiosennym. Charakteryzują się one:

  • szybkim męczeniem się,
  • bólami mięśniowo-stawowymi,
  • zaczerwienieniem i krwawieniem dziąseł,
  • trudnościami w gojeniu się ran,
  • osłabieniem lub brakiem łaknienia,
  • pogorszeniem odporności,
  • niedoborem żelaza (niedokrwistością),
  • gorszym wyglądem skóry.
WażneCałkowity brak tej witaminy wywołuje szkorbut, który prowadzi do krwawienia i martwicy dziąseł oraz wypadania zębów.

Naturalna witamina C – acerola

Acerola, zwana inaczej wiśnią z Barbados, pochodzi z Wysp Karaibskich, ale można ją spotkać również w Ameryce Środkowej i Amazonii. Jest dobrym źródłem związków przeciwutleniających – antocyjanów, karotenoidów, polifenoli oraz witaminy C, której ilość wynosi średnio około 1500 mg w 100 g produktu. Taki skład powoduje, że acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnego kwasu askorbinowego. Uważa się, że zawiera ona 90 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a spożycie jedynie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. Wiśnie z Barbados zawierają także witaminę A, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, oraz żelazo, wapń i fosfor. Dzięki takiemu zestawieniu składników wspomagają układ odpornościowy, przeciwdziałają objawom przeziębienia, opóźniają procesy starzenia się i poprawiają wygląd skóry.

Acerola dla dzieci

W Ameryce sok z aceroli jest bardzo często wykorzystywany jako dodatek do napojów i odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci w celu poprawy wartości odżywczej produktów. Można go więc uznać za bezpieczny dla najmłodszej grupy konsumentów. W przypadku alergii lub nadwrażliwości na owoce egzotyczne należałoby jednak skonsultować się ze specjalistą.

Acerola – cena

Acerola jest dostępna na polskim rynku w postaci proszku, soku lub tabletek. W związku z delikatną strukturą miąższu owoce niekorzystnie znoszą długotrwały transport i przechowywanie. Ceny są uzależnione od formy przetworzenia aceroli. Sproszkowane ekstrakty kosztują około 80 zł za 100 g, soki o objętości 250 ml 10 do 20 zł, natomiast ceny tabletek wahają się średnio od 20 do 100 zł za opakowanie i zależą od ilości tabletek i zawartości owocowego ekstraktu.

Acerola – opinie

Na forach internetowych można znaleźć mnóstwo opinii dotyczących aceroli. W skali od 0–5 zostaje oceniona na 4,5–5,0, a w komentarzach roi się od samych pozytywnych opinii. Konsumenci skupiają się głównie na jej działaniu wzmacniającym odporność i poprawiającym ogólne samopoczucie. Zwracają też uwagę na fakt, że po preparaty z acerolą sięgają zarówno najmłodsi, jak i najstarsi członkowie rodziny.

Acerola rzeczywiście to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Warto jednak pamiętać, że nasze rodzime warzywa również są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Ponadto mamy dostęp do świeżych produktów, a nie suplementów, których cena jest bardzo wysoka. W rzeczywistości witamina C z aceroli i pietruszki niczym się nie różni. Jedyną różnicą jest jej ilość.  

Podsumowując, acerola to świetne źródło naturalnej witaminy C. Warto zaopatrzyć się w preparat na bazie tego owocu, by dobrze odżywić swój organizm, wzmocnić odporność, poprawić wygląd skóry, samopoczucie, … i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A., 2013. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa

Cieślik E., Gębusia A., 2012. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii, 2, s. 93 – 100

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Acerola – skład, właściwości i…

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados. Czytaj dalej...

Prawoskrętna a lewoskrętna witamina C

Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów zawierających witaminę C. Czy wszystkie działają tak samo? Czy istnieją różne rodzaje tego związku? Jaka jest efektywność działania syntetycznie wyprodukowanej w porównaniu z tą… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy > owoce

    Antyoksydanty witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.