Witamina B5
Witamina B5 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, nazywana jest inaczej kwasem pantotenowym. Kwas ten jest organicznym związkiem chemicznym, składa się z beta-alaniny oraz z kwasu pantoinowego, występuje on powszechnie w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ponadto jest jednym z elementów składowych koenzymu A (CoA), aktywnie uczestniczącego w wielu procesach metabolicznych. Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B.
Witamina B5 bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie witaminy D, hormonów steroidowych (m.in. kortyzolu, testosteronu, progesteronu) oraz przekaźników nerwowych. Ponadto odpowiada za wytwarzanie przeciwciał, chroniąc organizm przed infekcjami oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Witamina B5 jest niezbędna w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych, przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Witaminę B5 w największych ilościach znaleźć możemy w produktach takich jak:
- wątróbka,
- drożdże,
- otręby pszenne,
- ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi),
- nasiona roślin strączkowych (np. soja, groch),
- pestki słonecznika,
- orzechy (np. włoskie),
- jaja,
- pełne mleko,
- sery (np. camembert, brie)
- produkty pełnoziarniste,
- owoce (np. banan),
- warzywa (np. brokuły).
Więcej o witaminie B5 przeczytasz w artykule: Witamina B5 – właściwości, zapotrzebowanie, niedobór i występowanie