Brokuł

Kalorie: 27 kcal Białko: 3 kcal Tłuszcze: 0.4 kcal Węglowodany: 2.7 kcal

Brokuł jest inaczej określany mianem szparaga włoskiego lub kapusty szparagowej. Częścią jadalną jest kwiatostan w formie, która kształtem przypomina „drzewko”. Zielona jarzyna zaliczana jest do warzyw kapustnych o wysokich walorach smakowych, dietetycznych i właściwościach przeciwnowotworowych. Niestety nie jest to ulubione warzywo dzieci.

Właściwości brokułu – witaminy i składniki mineralne

Brokuł jest warzywem o wysokim potencjale prozdrowotnym oraz przeciwnowotworowym. Zawiera szereg przeciwutleniaczy m.in. witaminę C, beta-karoten oraz sulforafan, które działają neutralizująco na nadmiar wytworzonych w organizmie wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz nowotworów. Brokuły zawierają sporo potasu cennego dla pracy serca oraz mięśni; wapnia i fosforu niezbędnych do odpowiedniej mineralizacji szkieletu oraz jodu, który warunkuje prawidłową pracę tarczycy. Zawarte w brokule witaminy takie jak retinol oraz beta-karoten wspomagają pracę oczu oraz zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Ponadto zawiera zeaksantynę, która wspiera prawidłowe widzenie. Wysoka zawartość witaminy C wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowego z produktów roślinnych oraz działa stymulująco na układ odpornościowy. 100 gramowa porcja brokułów dostarcza aż 2,5 g błonnika pokarmowego, którego odpowiednia podaż wraz z dietą przyczynia się do regulowania pracy przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje prawidłowe stężenie glukozy we krwi.

Kalorie – ile kalorii ma brokuł?

100 g brokułów dostarcza 27 kcal, z czego 3 g białka, 2,7 g węglowodanów i 2,5 g błonnika.

Brokuł – zastosowanie

Brokuł jest warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym, można wykorzystać go m.in. jako:

  • składnik sałatki z orzechów włoskich, czosnku i jogurtu,
  • po ugotowaniu jako dodatek warzywny do obiadu,
  • samodzielna przekąska z dressingiem jogurtowym,
  • dodatek do zapiekanek z makaronu lub ryżu,
  • składnik sosów do drobiu,
  • element dań wegańskich,
  • składnik zup warzywnych,
  • nadzienie do naleśników w połączeniu z serem feta.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł