Słonecznik

Kalorie: 561 kcal Białko: 24.4 kcal Tłuszcze: 43.7 kcal Węglowodany: 18.6 kcal

Słonecznik to roślina z rodziny astrowatych. Charakteryzuje się wysoką, grubą łodygą i dużym, pojedynczym kwiatem. Owocem słonecznika jest niełupka o owocni skórzastej. Słonecznik zwyczajny to jedna z najbardziej popularnych roślin oleistych w kraju. W przetwórstwie spożywczym wykorzystuje się pestki słonecznika. Jedną z jego odmian jest topinambur – słonecznik bulwiasty. Jego jadalna bulwa była w kuchni polskiej wykorzystywana od wieków, współcześnie ta tradycja nieco zanikła. Słonecznik uprawiany jest również ze względu na swój ozdobny charakter.

Właściwości odżywcze słonecznika – witaminy i minerały

Ekstrakt z kiełków słonecznika zawiera dużo związków fenolowych, które mają działanie przeciwutleniające. Słonecznik to także bardzo ważne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Ma on wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. W jadalnych ziarnach słonecznika znaleźć można wiele magnezu. Pierwiastek ten poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, działa uspokajająco, a także korzystnie na pamięć i koncentrację.

To bardzo zdrowa przekąska podczas przygotowań do egzaminu. Magnez zapobiega mimowolnym skurczom mięśni, a także przeciwdziała pojawieniu się migren.

W ziarnach słonecznika znaleźć można spory zasób wapnia, który wspomaga proces budowy kości. Jest istotny przede wszystkim w diecie małych dzieci. Ze względu na zasobność żelaza, ze słonecznika nie powinny rezygnować osoby narażone na wystąpienie anemii, zwłaszcza kobiety w czasie ciąży i w trakcie menstruacji. Zawartość potasu wpływa z kolei na regulację ciśnienia krwi.

W ziarnach słonecznika, ponieważ jest to roślina oleista, znajduje się wiele kwasów omega 6 oraz niewielka ilości kwasów omega 3. Niestety stosunek tych kwasów nie należy do najkorzystniejszych, stąd olej słonecznikowy powinien być spożywany naprzemiennie z innymi olejami roślinnymi, np. rzepakowym. Należy pamiętać, że kwasy nienasycone są niezbędne do budowy błon komórkowych wszystkich elementów organizmu.

Kalorie – ile kalorii ma słonecznik?

Ziarna słonecznika są kaloryczne, ponieważ zawierają 561 kcal w 100 gramach. Biorąc jednak pod uwagę zawartość zdrowych tłuszczów oraz niski indeks glikemiczny, stanowią one wartościowy produkt w naszej diecie. Ponadto dostarczają 24,4 g białka, 43,7 g tłuszczów, 18,6 g węglowodanów.

Zastosowanie słonecznika

Najpopularniejszym przetworem słonecznika jest niewątpliwie olej. Oprócz tego jadalne są ziarna słonecznika. Lepiej wybrać je w formie nieprzetworzonej. Prażone i dodatkowo solone to źródło niepotrzebnego sodu, a w niektórych przypadkach – także tłuszczów trans. Tylko nieprzetworzone ziarna zawierają w swoim składzie fitosterole, które wpływają na ochronę serca przed chorobami. Można je wykorzystać jako dodatek do sałatek, potraw warzywnych, pieczywa, a także słodkich wypieków. Bardzo zdrowe są kiełki słonecznika. Warto również je wprowadzić do codziennej diety.

Ziarna słonecznika, tak samo jak inne wyroby, to produkty bardzo zdrowe i do tego niedrogie, warto więc sięgać po nie każdego dnia. Łupinka chroni ziarno przed utratą kwasów tłuszczowych, dlatego lepiej zdecydować się na zakup ich właśnie w takiej formie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł