bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina B5 – właściwości, zapotrzebowanie, niedobór i występowanie

Witamina B5 – właściwości, zapotrzebowanie, niedobór i występowanie

🕣 2 min czytania

Witamina B5 jest jedną z witamin, których niedobór występuje bardzo rzadko, ponieważ jej dostępność w produktach żywnościowych jest bardzo szeroka. Ma właściwości regenerujące skórę, wpływa ochronnie na serce, ale i jest składnikiem wielu komórek naszego organizmu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina B5 – właściwości
  • Witamina B5 – zapotrzebowanie
  • Witamina B5 – występowanie
  • Witamina B5 – niedobór

Witamina B5 – właściwości

Witamina B5 wyizolowana została w 1931 roku przez Williamsa w trakcie badań na temat wzrostu drożdży. Jej aktywną formą jest koenzym A, biorący udział w ponad 100 reakcjach metabolicznych w naszym organizmie. Kwas pantotenowy uczestniczy w przekształcaniu hemu do hemoglobiny. Umożliwia regenerację komórek skóry oraz błon śluzowych, a dodatkowo pośredniczy w powstawaniu przeciwciał.

Kwas pantotenowy odgrywa dużą rolę w syntezie związków takich jak cholesterol, hormony sterydowe, czy witaminy A i D. Jest również składnikiem enzymu, który bierze udział w powstawaniu kwasów tłuszczowych.

W badaniach przeprowadzonych na szczurach karmionych kwasem pantotenowym stwierdzono zahamowanie niekorzystnego procesu utleniania lipidów w organizmie oraz korzystny wpływ na zapalenie wątroby wywołanej przez czterochlorek węgla, który jest substancją silnie trującą. Witamina B5 ochrania serce przed chorobą niedokrwienną. Suplementacja witaminą podnosi poziom glutationu – substancji przeciwutleniającej oraz oczyszczającej z silnych toksyn.

Witamina B5 – zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na kwas pantotenowy dla osoby dorosłej wynosi 5 mg na dobę. Spożycie powyżej 10 mg witaminy może wywołać łagodne zaburzenia żołądkowe.

Witamina B5 – występowanie

Produktami, które zawierają najwięcej kwasu pantotenowego są produkty gruboziarniste (np. kasza pęczak, gryczana), otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaja, drożdże, chude mięso oraz wątroba. Niewielkie ilości znaleźć można natomiast w warzywach, owocach oraz w mleku. Dodatkowo witamina B5 syntetyzowana jest przez florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego.

Witamina B5 – niedobór

Witamina B5 jest szeroko rozpowszechnionym związkiem zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych. Niedobory zdarzają się stosunkowo rzadko i dotyczą głównie krajów słabo rozwiniętych. Zbyt niskie spożycie witaminy B5 prowadzić może do uszkodzeń kory nadnerczy, układu mięśniowego oraz nerwowego. Może to się objawiać drażliwością, zanikiem łaknienia, zmęczeniem, obniżeniem ciśnienia krwi, łuszczeniem skóry oraz łysieniem. Mogą także wystąpić stany zapalne w przewodzie pokarmowym oraz biegunka.

Witamina B5 jako składnik koenzymu A bierze udział w budowie wielu substancji czynnych w organizmie (hemoglobina, kwasy tłuszczowe, przeciwciała). Pomaga w regeneracji skóry oraz błon śluzowych. Udowodniono, że ma także wpływ ochronny na nasze serce. Jak się okazuje każda witamina wykazuje wyjątkowe właściwości, które sprawiają, że jest ona niezbędna dla organizmu.

Literatura:

  1. Gryszczyńska Agnieszka, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy [w:] Postępy Fitoterapii (4), Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, 2009.
  2. Ciborowska Helena, Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydanie IV, rozszerzone i uaktualnione, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014, ISBN 978-83-200-4867-4.
  3. Gawęcki Jan, Żywienie człowieka 1, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010, ISBN 978-83-01-16320-4.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Witamina B6 – działanie, niedobór,…

Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz… Czytaj dalej...

Witamina B3 (PP, niacyna) –…

Witamina B3, zwana inaczej niacyną, odpowiada między innymi za właściwe działanie mózgu, bierze udział w syntezie hormonów, a także posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Czytaj dalej...
warzywa

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    odporność skóra
    uroda

    Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    Domowe sposoby na świerzb

    uroda

    Piękna cera. Dieta na ładną cerę

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.